Zaradi gospodarske in finančne krize brez dela ostaja vse več delavcev za določen čas, pa tudi presežni delavci in ljudje, ki so brez službe ostali, ker je šlo podjetje v stečaj. Foto: EPA
Zaradi gospodarske in finančne krize brez dela ostaja vse več delavcev za določen čas, pa tudi presežni delavci in ljudje, ki so brez službe ostali, ker je šlo podjetje v stečaj. Foto: EPA
Zavod za zaposlovanje
Na zavod za zaposlovanje se v zadnjem času prijavlja vedno več ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Število brezposelnih se nam povečuje pravzaprav iz dneva v dan.

Marija Poglajen
Brezposelnost narašča

Kot so povedali predstavniki zavoda, se je v primerjavi z januarjem 2008 brezposelnost povečala za 6,7 odstotka.

"Število brezposelnih se povečuje pravzaprav iz dneva v dan," je povedala generalna direktorica zavoda Marija Poglajen in dodala, da se je samo v prvem tednu februarja na zavod prijavilo 1.800 brezposelnih. Poglajnova pri tem pojasnjuje, da je značilno, da se na začetku meseca število brezposelnih hitro poviša, saj se pogodbe o zaposlitvi običajno končujejo s koncem meseca.

Do konca leta več kot 80.000 ljudi brez dela
Poglajnova ugotavlja, da naj bi bilo konec leta 2009 več kot 80.000 brezposelnih: "Računamo, da bi jih bilo tam nekje pod 100.000." Ob tem pravi še, da se bo kmalu zaradi različnih ukrepov že začelo zaposlovanje, kritična meseca pa bosta september in oktober, ker takrat pridejo na trg tisti, ki končajo šolanje, takrat naj bi tudi postalo jasno, kaj bo z delavci, za katere so podjetja zdaj zaprosila za subvencije.

Januarski porast brezposelnosti je po pojasnilih zavoda predvsem posledica večjega števila novoprijavljenih brezposelnih oseb. V prvem mesecu leta 2009 se je namreč v evidenco na novo prijavilo 12.895 ljudi, kar je 78 odstotkov več kot januarja lani.

Vedno več brezposelnih zaradi stečajev
Med novoprijavljenimi osebami je bilo največ brezposelnih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, najbolj pa se je povečalo število brezposelnih zaradi stečajev in trajno presežnih delavcev - na novo brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas je bilo januarja 6.083, trajno presežnih delavcev 1.950, brezposelnih zaradi stečaja pa 851.

V primerjavi z lanskim januarjem se je priliv brezposelnih oseb po izteku zaposlitev za določen čas povečal za 84,4 odstotka, priliv brezposelnih trajno presežnih delavcev za 117,1 odstotka in brezposelnih zaradi stečajev za 195,5 odstotka.

Zavod že izvaja ukrepe
Kot je povedala Poglajnova, je zavod že lani začel izvajati različne ukrepe, s katerimi naj bi pripomogli k lažjemu oziroma hitrejšemu reševanju brezposelnih oseb. Med drugim se je notranje reorganiziral, tako da je okrepil na primer ekipe na področju zahtevkov za reševanje denarnih nadomestil in v prijavno-odjavnih službah. Denarna nadomestila prejema okoli 18.000 brezposelnih, povprečna višina nadomestila je okoli 500 evrov bruto.

Zavod je hkrati januarja imel razgovor z reprezentativnimi sindikati o organiziranju mobilnih ekip, ko določeno podjetje napove presežne delavce ali stečaj, tako da se zavod in sindikati čim prej vključijo v reševanje položaja, v katerem so se znašli delavci.

Zavod poleg tega izvaja zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa, ki ga je vlada sprejela za omejitev oziroma ublažitev finančne in gospodarske krize in ki je začel veljati 24. januarja. Za izvajanje zakona, katerega osnovni cilj je po besedah Poglajnove ohranitev zaposlitev, je na razpolago 230,4 milijona evrov proračunskih sredstev.

Število brezposelnih se nam povečuje pravzaprav iz dneva v dan.

Marija Poglajen
Brezposelnost narašča