Število vojakov naj bi se povečalo. Foto: MMC RTV SLO
Število vojakov naj bi se povečalo. Foto: MMC RTV SLO
Manjši obrambni proračun

Ministrica Ljubica Jelušič je povedala, da je namen resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in obnavljanja Slovenske vojske do leta 2025 med drugim to, da se znova uskladi razvoj in opremljenje vojske z dejanskimi materialnimi in kadrovskimi zmožnostmi.

Po njenih besedah je bilo v pripravo dokumenta vloženega veliko časa in v ta namen opravljenih veliko posvetovanj. Upoštevali so ugotovitve strateškega pregleda obrambnega resorja in resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki jo je državni zbor sprejel marca.

Dokument usklajen z ministrstvi in s poslanci koalicije
Dokument so najprej potrdili na ministrstvu za obrambo, nato so ga uskladili še z drugimi ministrstvi, s poveljnikom obrambnih sil, svetoma za nacionalno varnost in z vlado. Na koncu so podporo glede resolucije dobili še pri koalicijskih poslanskih skupinah. Jelušičeva je povedala še, da je dokument dolgoročne narave, ukvarja pa se z vprašanjem utemeljitve mednarodnega varnostnega okolja in z naravo sodobnih sporov.

Resolucija med drugim predvideva, da bi se število stalnih pripadnikov Slovenske vojske z zdajšnjih 7.600 dvignilo na 8.000, obenem pa bi imeli še 2.000 pogodbenih rezervistov.

Denar rajši kot za vojsko za varnost pred poplavami?
S tem se ne strinja poslanec Franco Juri (Zares), ki je dejal, da v stranki taki strategiji nasprotujejo. Prav tako ga je zmotila pogostost omenjanja Nata v dokumentu. Podobnega mnenja je tudi Aurelio Juri, ki je prepričan, da bi z denarjem, namenjenim vojski, lahko protipoplavno zavarovali Ljubljano in počistili številne rečne struge.

Manjši obrambni proračun