Darko Štrajn meni, da je bila Kresalova tarča načrtnega uničevanja njene javne podobe. Foto: BoBo
Darko Štrajn meni, da je bila Kresalova tarča načrtnega uničevanja njene javne podobe. Foto: BoBo
Matej Makarovič
Matej Makarovič meni, da bi s Kresalovo LDS stagniral. Foto: BoBo

"Zagotovo je pozitivna stran njenega mandata, da je stranko ohranila v igri kljub polomu, ki ga je doživela pred tem," je mandat Katarine Kresal za MMC komentiral Darko Štrajn. Popolnoma nepotrebno pa je bilo po njegovem mnenju razdejati prejšnji LDS, kar je bil za stranko teko rekoč politični samomor.
"Mislim, da je ona osebno izredno sposobna oseba, preveč dobra za slovensko okolje," pravi Štrajn in dodaja, da sistematično uničevanje njene javne podobe, zlasti od SDS-a, zagotovo ni bilo dobro za stranko.

Makarovič se ne strinja. "Če je bil cilj ponovno narediti iz LDS pomembno in upoštevanja vredno politično stranko, je bil njen mandat na čelu stranke popolna polomija, saj je LDS danes po številu poslancev in anketni podpori razmeroma nepomembna stranka, ki pa bo, kot kaže, vseeno preživela."

Na pripombo, da Kresalova pravzaprav ni storila dovolj, da bi se od afer dovolj distancirala, Štrajn meni, da je lahko v boju proti govoricam lahko storila le toliko, kolikor so ji mediji dovolili, in poudarja, da se je proti tem govoricam težko boriti. "Ona lahko stokrat dokaže, da z vsem tem nima nobene zveze, kar je tudi storila, a jo je javno mnenje obsodilo in meni, da je kriva," pravi Štrajn.

Makarovič: Kresalova pomeni stagnacijo
"Še en mandat Kresalove bi verjetno pomenil nadaljnjo stagnacijo stranke, vendar pa dvomim tudi, da znotraj LDS-a v tem trenutku obstaja kakšna dovolj prepričljiva alternativa," je na vprašanje, ali je za stranko bolje, da dobi novo vodstvo, odgovoril Makarovič.

Štrajn po drugi strani meni, da za stranko ni tako pomembno, da dobi novo vodstvo, če poleg tega nima neke nove programske osnove in zagona, ki bi ga lahko volilna baza zagrabila, ali pa morda obujanje spomina o tem, kaj je LDS nekoč pomenil.

Kljub katastrofi bo LDS preživel
O razcepitvi LDS-a na LDS in Zares je Štrajn povedal, da je iz zgodovine razvidno, da mlade demokracije vedno zaidejo v neko fazo, ko imajo krizo. Še vedno pa misli, da bi LDS takrat lahko obstal. "Mi, Liberalna akademija, smo jim takrat tudi povedali, da je to, kar počnejo, katastrofa za stranko. Povedali smo jim, da kot ločeni stranki skupaj ne bosta dobili toliko kot stari LDS v najslabših časih," je še dejal.

Makarovič meni, da je imel LDS z razcepom srečo v nesreči. "V bistvu LDS-a ni rešila Kresalova, temveč polom, ki ga je doživel Gregor Golobič. Projekt Zares je bil namreč zamišljen kot projekt načrtnega uničenja ali pa vsaj popolne marginalizacije LDS-a in prav neuspeh stranke Zares, ki bo na naslednjih volitvah, pa naj bodo predčasne ali redne, skoraj gotovo izpadla iz parlamenta, kar bo omogočilo LDS-u nadaljnje preživetje in morda celo okrevanje kdaj pozneje."