Samorazpustitev je bila izglasovana soglasno. Foto: BoBo
Samorazpustitev je bila izglasovana soglasno. Foto: BoBo
false
Zares je na politično sceno vstopil z obljubo o "novi politiki". Foto: BoBo

Stranka se je samorazpustila na torkovi izredni seji konvencije, na kateri je sodelovalo okoli 40 članov konvencije, najvišjega strankinega organa, tudi ustanovitelj in prvi predsednik Gregor Golobič. Stranka je delovala osem let. "Ni nam treba izrekati sožalja. To ni bila pogrebščina, ampak simbolni akt," je dejal Gantar. Zares bo v 30 dneh vložil zahtevek za izbris iz registra političnih strank.

Kot je dejal Gantar, se je iz političnega prostora izbrisala stranka, ki vanj ne sodi. Slovenski politični prostor naj bi se namreč obrnil v smer, ki si je v Zaresu niso želeli. Stranka pa je v slabih štirih letih sodelovanja v vladi naredila več kot marsikatera druga stranka v vsej svoji zgodovini, je še dejal Gantar. "Toda za določene lobije smo bili nesprejemljivi, zato smo morali oditi," je dodal nekdanji predsednik DZ-ja.

Sekretar Zaresa Uroš Gruden je za časnik Dnevnik dejal, da bodo v 30 dneh tudi poravnali svoj dolg, ki je ob koncu prejšnjega leta znašal 75.000 evrov. Njegovo glavnino so po Grudnovih besedah sicer že poplačali.

V osmih letih od štirih ministrov do samorazpustitve
Stranka Zares je bila ustanovljena 6. oktobra 2007, na državnozborskih volitvah, naslednje leto pa je osvojila devet poslanskih mest.

Zares je imel v vladi Boruta Pahorja štiri ministre in bil s tem tretja najmočnejša stranka takratne koalicije. Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 pa je dobila le dobrega pol odstotka glasov. Lani na predčasnih državnozborskih volitvah stranka ni sodelovala.

Zares od lanskega maja, ko je s funkcije zaradi neuspeha na volitvah za evropski parlament odstopil Gantar, ni imela predsednika. Od takrat je vlogo predsedujočega opravljala podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik.