Pavel Gantar je pojasnil, da predlagajo nekoliko omiljen vladni predlog zakona. Foto: BoBo
Pavel Gantar je pojasnil, da predlagajo nekoliko omiljen vladni predlog zakona. Foto: BoBo

Poslanec Zaresa Pavel Gantar je namreč predlagal, da bi intervencijske ukrepe sprejeli še v tem mandatu ter predsednike parlamentarnih in tudi nekaterih drugih političnih strank prosil, naj mu do srede odgovorijo, ali bi se zavezali, da ob zdajšnjem sprejetju intervencijskega zakona v letu 2012 ne bi enostransko posegali v plače javnih uslužbencev. Kot pravi, se je ob neformalnih posvetovanjih izoblikovalo stališče, da bi ob takšnem pogoju socialni partnerji verjetno podprli zamrznitev plač javnih uslužbencev.

Gantar je pojasnil, da predlagajo nekoliko omiljen vladni predlog zakona. Ohranili bi zamrznitve plač, omogočili pa bi napredovanja v višje nazive ter prestavili povišanja nadomestil in drugih prejemkov za pol leta. Do tega, da bo predlagani zakon sprejet še v tem mandatu, je skeptičen tudi sam. "Ampak če ne poskusiš, ne veš," je dejal.

Brez konsenza zakona ne podpirajo ne v SD-ju ...
Poslanska skupina SD-ja po besedah njenega vodje Dušana Kumra zakona ne podpira brez konsenza s socialnimi partnerji, prav tako pa se morajo z njim strinjati upokojenci, saj je v predlogu tudi zamrznitev pokojnin. Če ni tega dogovora, Kumer tudi ne vidi razloga, zakaj bi predlog obravnavali na izredni seji DZ-ja in tako na silo "rinili" skozi zid tik pred volitvami.

... ne v SDS-u ...
Tudi v SDS-u bi bili pogojno pripravljeni podpreti začetek postopka - a le, če se rešitve zakona uskladijo z ekonomsko-socialnimi partnerji. Nikakor pa, kot so poudarili, ne podpirajo predloga intervencijskega zakona, ki ni usklajen z omenjenimi partnerji, ki ne prinaša rešitev in ki povečuje nasprotovanje znotraj posameznih družbenih skupin.

... in v SLS-u
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pravi, da je njihova poslanska skupina predlog pripravljena podpreti, če bosta sklenjena dogovor s socialnimi partnerji in dogovor med strankami v parlamentu. Tako so, kot pravi, pripravljeni dati tudi zavezo, da v prihodnjem letu ne bodo enostransko posegali v plače javnih uslužbencev, če se o tem dogovorijo s socialnimi partnerji. Po njegovem mnenju je težko verjetno, da bi bil zakon sprejet v tem mandatu.

DeSUS: Treba je počakati na 4. december
V DeSUS pa nasprotujejo predlaganemu intervencijskemu zakonu zaradi treh razlogov. Prvi je ta, da smo v predvolilnem času, ko takšni predlogi niso primerni, pojasnjuje predsednik stranke Karl Erjavec in dodaja: "Treba je počakati na 4. december, da se vidi, kaj se bo zgodilo." Razloga, ki govorita proti zakonu, sta po njegovih besedah tudi, da zakona ne podpirajo vsi sindikati javnega sektorja in da bi zakon zamrznil tudi pokojnine, ki se sicer usklajujejo s plačami.

Sajovic in Jelinčič: Čas ni primeren
Tudi po besedah vodje poslanske skupine LDS-a Boruta Sajovica predvolilni čas ni najprimernejši za sprejetje intervencijskega zakona. To priložnost so, kot pravi, zamudili. Poudaril je, da jim je žal, da vladnega predloga zakona pred mesecem dni niso sprejeli, je pa po njegovih besedah verjetnost za njegovo sprejetje zdaj še manjša. Da omenjenega zakona ne bodo podprli, je že napovedal predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Ta predlog namreč po njegovem mnenju predstavlja nabiranje političnih točk, prav tako pa se to "nikoli ne dela na hitro, saj je treba imeti soglasje sindikatov".

Žnidaršič predloga še ni prejel
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič pravi, da do zdaj niso prejeli še nobenega predloga. Ko ga bodo, bo sklical sestanek poslanske skupine, na katerem se bodo odločili, ali ga bodo podprli ali ne. Tudi sam se o predlogu še ne more izrekati, dokler ga ne dobi na mizo.