Odločitev hrvaškega premierja močno odmeva tudi med slovenskimi politiki. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev hrvaškega premierja močno odmeva tudi med slovenskimi politiki. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Ivo Sanader
Srečanja slovenskega in zdaj že nekdanjega hrvaškega premierja niso obrodila sadu. Foto: EPA
Piranski zaliv
Kot meni Radovan Žerjav, je odstop morda priložnost za nov začetek pri mejnem vprašanju. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi Slovencev na odstop Sanaderja

Kot je še dejal slovenski predsednik vlade, ki se trenutno mudi v Budimpešti, je odstop notranja stvar Hrvaške, upa pa, da ne bo vplival na proces reševanja zapleta, ki je nastal z vnosom prejudicev v pogajalski proces.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa je dejal, da je odstop presenetljiv, kot pa meni, je vzroke moč iskati v notranjepolitičnih temah Hrvaške, ne pa v neuspelih pogajanjih glede vprašanja meje. Kot je dejal, je namreč Sanader svoj ugled in politično kredibilnost gradil prav na nepopustljivosti glede tega vprašanja.

Bojan Kontič, SD, je odstop komentiral z mislijo, da je hrvaški premier pač eden mnogih, ki se je odločil, da po določenem času zapusti politiko. Kot še meni, koalicija na Hrvaškem zaradi tega verjetno ne bo razpadla. Dodal je, da Sanader sam najbolj pozna razloge, zakaj se je tako odločil, drži pa, da pogajanja o vstopanju Hrvaške v EU verjetno niso bila tako uspešna, kot si je Sanader želel.

Vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic pa je dejal, da si kot slovenski politik in državljan Slovenije želi, da Sanaderja nadomesti nekdo, ki mu bodo ljudje na Hrvaškem zaupali in bo pripravljen sporazumno rešiti "že predolgo odprta mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško".

Žnidaršič: V reševanju spora slabše ne more biti
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič pa je za MMC povedal, da je odstop hrvaškega predsednika vlade zanj presenečenje, na vprašanje, ali pričakuje kakšne spremembe v odnosih med sosednjima državama, pa je odvrnil, da se bo stvar mogoče popravila, saj "skoraj ne more biti slabše". Dodal je, da ozadja odstopa ne pozna. Da gre za veliko presenečenje, meni tudi Žnidaršičev strankarki kolega, prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec, ki dodaja, da je Hrvaška v zelo težkem trenutku. Sanader je bil v tem trenutku najmočnejši hrvaški politik, zato se bo z njegovim odhodom marsikaj spremenilo, je dodal.

"Ne glede na to, koga bo Ivo Sanader predlagal za novega predsednika hrvaške vlade, v Slovenski nacionalni stranki ne pričakujemo bistvenih sprememb v odnosu do Slovenije," meni Zmago Jelinčič, SNS, ki ga je odstop prav tako močno presenetil. Dodaja, da je rešitev odprtih vprašanj v vsakem primeru odvisna od slovenskih oblasti.

Žerjav: Priložnost za nov začetek?
Radovan Žerjav
, SLS, pa je o tem dejal, da gre v prvi vrsti za hrvaško notranjepolitično vprašanje, ki pa bo zagotovo imelo tudi zunanjepolitične posledice, kakšne, pa je težko presojati. Tudi to, kako bi se lahko spremenila hrvaška politika do vstopanja v EU, v tem trenutku po njegovih besedah ni znano. "V SLS ocenjujemo, da je današnji dogodek morda priložnost, da se s pogovori s Hrvaško začnejo povsem na novo," je dodal. Kot še meni, bi morala Slovenija vsaj zdaj seznaniti hrvaško in evropsko javnost o dejstvih, ki utemeljujejo naše zahteve.

Poslanec Zaresa Franco Juri pa meni, da gre za vprašanje, ki ga mora rešiti Hrvaška sama. Kot navaja, je bilo v zadnjih dneh v hrvaških medijih mogoče prebrati različna nekonvencionalna in pragmatična stališča nekaterih hrvaških politikov, ki naj bi kazala na odpiranje manevrskega prostora za nova pogajanja. Ne vem pa, če je to povezano z odstopom Sanaderja, je dodal.

Iz največje opozicijske stranke SDS so sporočili, da odstopa za zdaj ne bodo komentirali.

Odzivi Slovencev na odstop Sanaderja