Ljubljanski nadškof in metropolit pozdravlja popravljeno sporočilo, ki ga bo nosil spomenik, ne soglaša pa z lokacijo. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski nadškof in metropolit pozdravlja popravljeno sporočilo, ki ga bo nosil spomenik, ne soglaša pa z lokacijo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, bodo v četrtek na Pogačarjevem trgu odkrili spomenik ženskim demonstracijam med italijansko okupacijo Ljubljane med 2. svetovno vojno. "Nadškof Stres je izrazil zadovoljstvo ob jasnih ugotovitvah zgodovinske komisije, da tedanji ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman ni sodeloval pri razganjanju udeleženk demonstracij in da je bil napis na spomeniku iz leta 1953 neresničen in krivičen. Kljub prestavitvi novega spomenika s Ciril-Metodovega na Pogačarjev trg in novemu, točnejšemu napisu je nadškof msgr. dr. Stres ob tem podal tudi svoje nestrinjanje z nameni mestnih oblasti, da ga spet postavijo v bližino stavbe škofije zaradi negativnih zgodovinskih reminiscenc, in vztrajal pri mnenju Nadškofije Ljubljana, naj bo novi spomenik umeščen na prvotno predlagane lokacije (bližina Tromostovja oziroma Zmajskega mosta)," v sporočilu za javnost opozarja tiskovni urad ljubljanske nadškofije.

Predsednica omenjene zgodovinske komisije Milena Mileva Blažič je že v torek navedla različne kontekste postavitve prvotnega spomenika, ki so jih želeli na novo pretresti; postavitev v času nekdanje SFR Jugoslavije leta 1953, odstranitev oz. posredovanje v renovacijo ob osamosvajanju leta 1991 in končno njegova ponovna umestitev v času, ko smo del Evropske unije. "Na voljo smo imeli tri možnosti: ali privolimo v odstranitev ali spomenik postavimo na stari lokaciji ali pa postavimo nov spomenik na novi, avtentični lokaciji, za kar smo se tudi odločili," je povedala.

Prvotni spomenik je kot eno od štirih spomenikov stal pred stolnico, figura pa je s prstom kazala proti škofijskemu poslopju. To je bilo po besedah članice zgodovinske komisije Vide Deželak Barič sprejeto z različnimi občutki. "Zavračala ga je predvsem Cerkev, saj je postavitev bolj spominjala na obsodbo Cerkve kot poklon demonstrantkam, zaradi delno neresničnega napisa o škofu Rožmanu pa se je uveljavil kot sramotilni steber," je pojasnila. Cerkev je že leta 1964 zahtevala, da se spomenik odstrani, odločno pa je nasprotovala tudi tihemu poskusu ponovne postavitve leta 2001.