Ljubljanski nadškof in metropolit je opomnil, da so padli za Slovenijo dali svoje življenje za moralne vrednote. Foto: MMC RTV SLO/K. P.
Ljubljanski nadškof in metropolit je opomnil, da so padli za Slovenijo dali svoje življenje za moralne vrednote. Foto: MMC RTV SLO/K. P.

Stres je v pridigi poudaril, da so ti, ki so za svobodo in dostojanstvo Slovenije dali življenje, bili "pripravljeni dati največ, kar človek sme dati". Ob tem je dodal, da je telesno življenje tisto najvišje, čemur se smemo odpovedati. "Nimamo pa pravice odpovedati se resnici, pravici, poštenju," je opozoril.

Kadar so na tehtnici telesne in moralne vrednote (in v vojni se to redno dogaja), "smo poklicani, da damo prednost moralnim in rajši žrtvujemo telesno življenje, kakor da bi umazali svojo vest", je poudaril ljubljanski nadškof in metropolit.

Spomnil je, da se vsaka družina ob dnevu spomina na mrtve odpravi na družinski grob in tako obnovi vezi ljubezni, "saj je ljubezen močnejša od smrti". Še posebej prav je, da to stori tudi "narodno občestvo in država kot najvišja politična skupnost in se s hvaležnostjo pokloni spominu tistih, ki so zanjo dali življenje", je izpostavil.

Maše so se udeležili tudi minister za obrambo Aleš Hojs, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, generalni direktor policije Stanislav Veniger in namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman.