Predlagane spremembe vračajo vrtce 30 let nazaj, opozarja stroka. Foto: MMC RTV SLO
Predlagane spremembe vračajo vrtce 30 let nazaj, opozarja stroka. Foto: MMC RTV SLO

Prepričani so, da so predlogi "zločinski", da nas vračajo 30 let nazaj, zato pristojno ministrstvo pozivajo, naj jih umakne.

Predsednica ZDPDS-ja Andreja Hočevar je pojasnila, da v petek predstavljene spremembe zakona o vrtcih, ki so vključene v predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, za občine na področju vrtcev predvidevajo spremembe standardov in normativov oz. povečanje delovnih obveznosti vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečanje števila otrok v oddelkih.

Če bodo predlagane spremembe sprejete, bo v oddelkih prve starostne skupine, kjer so otroci od enega do treh let, 17 otrok. V oddelkih drugega starostnega obdobja, kjer so otroci od treh do šest let, pa bo v oddelkih kar 27 otrok, torej trije več kot zdaj. "Če primerjamo podatke z nam primerljivimi državami, ki imajo skupne vrtce, je to nesprejemljiv normativ in pomeni trpanje otrok v oddelke vrtca, kot se je izrazila ena izmed mater," je poudarila Hočevarjeva.

Prikrita dezintegracija slovenskih vrtcev
Razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek je po 30 letih raziskovanja področja predšolske vzgoje v vrtcih šokirana nad predlaganimi rešitvami. Predlogi po njenem mnenju niso strokovno utemeljeni in rušijo koncept skupnega vrtca. Prepričana je, da gre pri vseh teh spremembah za "prikrito dezintegracijo slovenskih vrtcev".

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž je dejala, da v predšolski dejavnosti dela že več kot 43 let in to v časih, ko je ta dejavnost družbi nekaj pomenila. Vse to, kar se danes dogaja, ne kaže na to, da bi kdor koli izmed najodgovornejših to dejavnost cenil, je dejala in dodala, da protestirajo proti načinu, kako se je "ta sprememba priplazila v zakon" za uravnoteženje financ občin. V skupnosti so namreč prepričani, da bodo, čeprav so ukrepi začasni, imeli trajne posledice, ki bodo vidne čez nekaj let.

Tudi predsednica Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije Breda Forjanič verjame, da bodo predlagani ukrepi zagotovo poslabšali kakovost predšolske vzgoje. Dejala je, da vrtci ob morebitnem sprejetju sprememb ne bodo več imeli vzgojno-izobraževalne funkcije, temveč le še funkcijo varstva otrok.

Da bodo napovedane spremembe vplivale na kakovost dela, sta prepričani tudi vzgojiteljici Vesna Karel in Tatjana Gostinčar. Večje število otrok v skupini pomeni manj pozornosti posameznemu otroku, manj prostora, manj kakovostnega programa in večjo obremenjenost vzgojiteljev, sta dejali. Ob tem sta se vprašali, kako bosta pustili eno skupino otrok in se posvetili drugi skupini, kajti otrokom teh starosti čustvena bližina največ pomeni.

Spremembe neprijetno presenetile starše
"Napovedane spremembe zakona o vrtcih so nas, starše, neprijetno presenetile, lahko rečemo, tudi šokirale. Kakovost javnih vrtcev je nedvoumna in ne razumemo predlagateljev, ki s takšno lahkoto rušijo tisto, kar se je gradilo in oblikovalo mnogo let," sta v imenu staršev opozorila predsednica sveta staršev Vrtca Litija Nada Golouh in predsednik Centralnega sveta staršev v Kranjskih vrtcih Jakob Klofutar.

Zelo ostro nasprotujejo predlaganim spremembam in predlagatelje pozivajo, da v dobro otrok in za kakovostne javne vrtce predlog umaknejo.