Štrukelj pravi, da še zmeraj preverjajo podporo protestu med članstvom. Foto: MMC RTV SLO
Štrukelj pravi, da še zmeraj preverjajo podporo protestu med članstvom. Foto: MMC RTV SLO
Štrukelj preverja protestno podporo pri članstvu



Po Štrukljevih besedah drži tudi, da so med članstvom preverjali in še preverjajo, kolikšna bi bila udeležba, a na demonstracije ne gredo sami. Tudi odločitev, ali bodo demonstracije izvedli ali ne, bodo sprejeli šele prihodnji teden na kongresu, ki pa po njegovih besedah čisto naključno pade v vroče pogajalsko obdobje z vlado.

Kdo bo sodeloval, je po njegovih besedah odvisno od dveh dejavnikov, in sicer: če vlada ne bo umaknila predlogov, ki zahtevajo več kot podaljšanja trenutnih ukrepov v 2015, se bodo verjetno pogovarjali o skupni stavki. Če pa pride do dogovora, a se bodo nadaljevali ukrepi na področju izobraževanja in kulture, pa bodo na proteste šli sami oz. s somišljeniki.
Rešitev á la Štrukelj
Na vprašanje, kje on vidi rešitev težkega javnofinančnega položaja (skoraj milijarda evrov za obresti, primanjkljaja v pokojninski blagajni za skoraj 1,5 milijarde evrov, 28 milijard evrov dolgov) in ali so vladi katerega izmed njih predlagali, je ponovil, da je dolg nastal zaradi najbolj zadolženega gospodarstva v Evropi, ki posojil ni bilo zmožno odplačevati in ki smo ga reševali prek milijardnih dokapitalizacij bank.

Dodal je, da če bi bila vlada manj servilna do Bruslja in bi si izpogajala odlog za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, zmanjševanje proračunskega primanjkljaja ob trenutni gospodarski rasti v naslednjih dveh letih sploh ne bi bila težava. "Gospodarsko rast smo dobili, potem ko eno leto ni bilo nobenih posegov in ko se je končalo padanje domače porabe. In ko gospod Janez Janša v letu 2012 napove drastično varčevanje v javnem sektorju, še isti mesec pade poraba kot kamen na raven iz leta 2009," je prepričan Štrukelj.
Ob podvprašanju, ali torej to pomeni, da naj se torej še tri leta zadolžujemo in tako vzdržujemo proračunski primanjkljaj, je Štrukelj odvrnil, da tega ni rekel, ampak da je treba zgolj raztegniti čas, ki ga imamo na voljo za izpolnitev maastrichtskih kriterijev. Ali jim je morda vlada predlagala še kakšno linearno znižanje? Po besedah glavnega tajnika Sviza jim je ponudila le podaljšanje trenutnega znižanja plač v prihodnje leto.

Koprivnikar: Ravnanje sindikatov mi je malo nerazumljivo
"To smo dali na mizo kot osnovo za razpravo, kaj od tega je realno mogoče izvesti. V zadnjih pogajanjih s sindikati smo eksplicitno zagotovili, da poseganj v standarde in normative ne bo mimo dogovora resornega ministrstva in sindikata. Ampak se že načrtujejo protesti. To mi je malo
nerazumljivo," se je v intervjuju za STA odzval tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kot razume, je sicer ta predlog nesprejemljiv tako za sindikat kot za ministrstvo za izobraževanje. Tako bodo eni in drugi "nedvomno pojasnili argumente" in če je predlog nesprejemljiv, "pač ne bo uveljavljen", je pristavil.

Na vprašanje, zakaj je zdajšnja vlada tudi tokrat predlagala stvari, ki so bile že v preteklosti ostro zavrnjene, je Koprivnikar odgovoril, da so želeli preveriti, ali mnenja izpred nekaj let še držijo. Povedal je tudi, da se Sviz na ministrstvo za javno upravo ni obrnil z nobeno posebno zadevo, sam je za načrtovane demonstracije izvedel prek medijev.

"Ne vem pa, ali bomo naredili kaj produktivnega, če se bomo pogovarjali o tem, kdo bo bolj rožljal z orožjem," je izpostavil minister. "Če bi bila vlada vedno tako resno vzeta, kot je takrat, ko na mizo da predloge, potem bi bilo verjetno delo veliko učinkovitejše," je še dejal.

Štrukelj preverja protestno podporo pri članstvu