Slovenija
Branimier Štrukelj
Štrukelj meni, da je imel Šarec pri izbiri Medveda bolj srečno roko kot pri Kodelji. Foto: BoBo

Dodaj v

Štrukelj: "Šarec je imel z izbiro Medveda za ministrskega kandidata srečnejšo roko"

Sindikalisti so pozorno spremljali predstavitev ministrskega kandidata
10. september 2018 ob 14:44,
zadnji poseg: 10. september 2018 ob 19:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaslišanje kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda je po pričakovanju največ zanimanja vzbudilo v sindikalnih vrstah.

Predsednik vlade Marjan Šarec je Medveda predlagal za ministra iz kvote LMŠ-ja po tistem, ko se je odločil za umik kandidature Tugomirja Kodelje. Kodelja je s svojo predstavitvijo sicer razočaral tudi sindikate javnega sektorja. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj meni, da je imel Šarec pri izbiri Medveda srečnejšo roko kot pri Kodelji.

.
Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz, je umik Kodeljeve ministrske kandidature označil za racionalno potezo predsednika vlade. Po Štrukljevem mnenju je bil Kodelja s svojo vizijo ministrovanja neprepričljiv in bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove vlade kot pa kakšna dodana vrednost.

Po pričakovanjih je bil Štrukelj tudi tokrat med predstavniki zainteresirane javnosti, ki so bili prisotni na seji odbora. Neposredno pred začetkom seje je v izjavi za medije dejal, da verjame, "da bo kandidat odgovoril na ključna vprašanja in da ne bomo spet vozili slaloma, kot smo ga zadnjič."

Medved Štruklja ni razočaral
Po seji je v odzivu pohvalil kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda, ker je na predstavitvi pred odborom DZ-ja plačna pogajanja označil za prioritetno nalogo ministrstva. Manj pa je bil zadovoljen z Medvedovim stališčem do morebitnih izstopov iz plačnega sistema. "Za nas je pomembno, da je kandidat vzpostavil afirmativen odnos do zaposlenih v javnem sektorju. Od kandidata za ministra za javno upravo se pravzaprav pričakuje, da bo dejal nekaj pozitivnega tudi o prispevku javnih uslužbencev pri obvladovanju krize v naši državi. To mu vsekakor štejem v dobro, kajti praviloma tega ne slišimo, čeprav so številke o tem zelo jasne," je poudaril Štrukelj.

Po njegovih besedah je pomembno tudi Medvedovo stališče do plač v javnem sektorju, da te niso ekscesne, prej nasprotno: "Izpostavil je za nas pomembno dejstvo, da se plače javnih uslužbencev v zadnjem obdobju gibljejo počasneje kot v gospodarstvu. S tem je že nekaj dejal o prihodnjih plačnih pogajanjih. Upam, da se je tega tudi zavedal."

Nekoliko nenavaden pa je bil po Štrukljevem mnenju kandidatov komentar v zvezi z možnimi izstopi iz plačnega sistema, češ da ni bistveno, če kdo izstopi. "To je seveda izrazito napačna ocena. Če kdor koli izstopi v tem trenutku, verjetno to pomeni konec že sicer načetega plačnega sistema, ki mu težko rečemo enoten. Morda je skupen, ni pa več enoten."

Po njegovi oceni je bila Medvedova predstavitev boljša od Kodeljeve. "Ni nobenega dvoma, da je imel tokratni kandidat bistveno bolj pripravljeno predstavitev, kot jo je imel Kodelja," je poudaril Štrukelj. Medved je po njegovih besedah vložil precej več dela ter pregledneje in bolj sistematično predstavil načrte in pričakovanja svojega ministrovanja.

Stavka v ptujskem vrtcu zamrznjena
Spremenjene okoliščine so sicer pripeljale do zamrznitve za petek napovedano stavko v ptujskem vrtcu. Zaposleni v vrtcu, povezani v Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, so se za takšno potezo odločili, ker nov koalicijski sporazum obljublja izvzem dodatkov, ki se zdaj še vedno štejejo v minimalno plačo, ter postopen dvig minimalne plače.

Kot so še sporočili iz Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), zaposleni prav tako računajo na zavezo vlade, da bo nemudoma in resno pristopila k prekinjenim pogajanjem s sindikati javnega sektorja. Če do izpolnitve zavez ne bo prišlo ali jih vlada ne bo spoštovala, bodo stavko v takrat širšem obsegu zagotovo izvedli.

Zvišanje mora biti izvedeno iz proračuna, in ne iz žepa staršev
Ob napovedi stavke je sekretarka sindikata Ana Jakopič sicer pojasnila, da zaposleni zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, ki so tudi v Vrtcu Ptuj pod zakonsko določeno minimalno plačo, in sicer vsaj na višino minimalne plače.

Prav tako zahtevajo izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače ter dokončno odpravo plačnih krivic v celotni skupini J. Vanjo spadajo številni najnižje plačani v javnem sektorju, kot so na primer čistilke, hišniki in drugi. Pri tem se mora zvišanje izvesti iz proračuna, in ne z zviševanjem doplačila vrtca staršem, zahtevajo.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 10.09.2018 ob 15:21
Štrukelj,
vlada deluje kor skupen organ, ne more biti vaš problem odvisen od enega ministra, kdaj si boš to zapomnil?
Sonce.sije1
# 10.09.2018 ob 15:12
Obljubis dvig plac in sociale na racun visjih davkov ali zadolzevanja in si potrjen. Tak mimister bil bi tudi jaz.
d1
# 10.09.2018 ob 17:00
3 mesece doma se praskat doma po jajcih in ob enem zahtevati višje plače, ki se že sedaj nadpovprečne....zakaj nisem šel na pedagoško....
zala10
# 10.09.2018 ob 15:05
Po pričakovanjih je Štrukelj tudi danes med predstavniki zainteresirane javnosti, ki so prisotni na seji odbora. Neposredno pred začetkom seje je v izjavi za medije dejal, da verjame, "da bo kandidat odgovoril na ključna vprašanja in da ne bomo spet vozili slaloma, kot smo ga zadnjič."

Napredek je očiten. Danes vozite veleslalom. :)))
RJSlo
# 10.09.2018 ob 17:40
Štrukelj: "Verjamem, da bo Medved odgovoril na ključna vprašanja"
-------------------------------------------------------
No ja. Vsako leto je vprašanje samo eno oziroma niti ni toliko vprašanje: "Če ne bodo poravnane "plačne anomalije", bomo naslednji mesec stavkali. V redu?"

In tako so univerzitetniki dobili dodatke za stalno pripravljenost, šolniki pa plačne anomalije.
d1
# 10.09.2018 ob 16:58
Slabo se nam piše! Kako se sploh boriti proti tej bandi?
zapravico
# 10.09.2018 ob 16:28
Če je že Medved naj bo še Lovec
_Adler_
# 10.09.2018 ob 17:58
Se pravi odprl denarnico
deželan
# 11.09.2018 ob 08:20
Da se sindikat bori za višino plač je normalno to je njihova osnovna naloga.
Da sindikat določa koliko ljudi bo opravljalo določeno nalogo je poseg v pristojnosti delodajalca. Rak rana našega javnega sektorja je učinkovitost. Če se primerjamo z Avstrijo imamo 1/3 prevelik javni sektor, posledično so manjše socialne pomoči, manjše pokojnine. Edino korist od tako velikega javnega sektorja imajo sindikati, ki pobirajo članarino glede na število članov.
hehet
# 10.09.2018 ob 22:24
Kodelja je bil Šarčeva izbira, čigava je Medved, pa tisti ki nismo slepi in gluhi tudi dobro vemo.
Anonimni12
# 10.09.2018 ob 21:24
A zdj so ze sindikati v vladi?
Ivo Lola
# 10.09.2018 ob 18:30
Odgovoril? Naj raje kaj denarja za plače snažilk, hišnikov in podobnih na mizo vrže.
VICTORIA99
# 11.09.2018 ob 09:23
JS večni izsiljevalci.
Korošec
# 10.09.2018 ob 17:50
Razumem, da se moraš kot sindikalist borit za višje plače vendar moraš tudi malo dolgoročno rezmišljat, kaj ti kratkoročno hasnejo višje plače, če boš s tem povzročil finančno krizo in boš čez par let primoran še na slabše kot si zdaj. Ko bodo finance začele razpadat ne bo pogajanj, ampak samo rezi in odpuščanja, takrat sindikatov nihče ne bo nič vprašal.
Binder Dandet
# 11.09.2018 ob 07:57
@HOR:
Problem je, ker imamo ljudje različna pojmovanja, kaj so nujne storitve. Še pri šolstvu in zdravstvu se ne moremo zediniti, kaj šele pri bolj postranskih zadevah. Tako da ta fraza je krilatica brez pomena.
ap72
# 10.09.2018 ob 14:47
Ob napovedi stavke je sekretarka sindikata Ana Jakopič sicer pojasnila, da zaposleni zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, ki so tudi v Vrtcu Ptuj pod zakonsko določeno minimalno plačo, in sicer vsaj na višino minimalne plače.

osnovna plača ni minimalna plača

minimalna plača ne more biti osnovna plača
johan1
# 12.09.2018 ob 20:14
Štrukelj
Govori ko boš vsak enkrat v življenju zaslužil plačo ki izvora iz državnega proračuna.
Ne vem zakal mu v RTS sploh daste prostor da dreka!
galoper
# 11.09.2018 ob 21:09
Ta človek je name naredil vtis, da namerno dela v smislu krepitve izbrancev za siromašenja države
Kolupaila
# 11.09.2018 ob 13:44
Za demokracijo je takšna izjava "super sindikalista", znak za alarm!
divacvlade
# 10.09.2018 ob 21:33
A ni Štrukelj Levica, pol ne bo problem. do 100% je 30% lufta
bagat
# 10.09.2018 ob 19:58
A so ga spustili spet ven iz luknje?
deželan
# 11.09.2018 ob 18:01
VICTORIA99

JS večni izsiljevalci.
-------------------

Na hitrico bi ti prikimal a v realnosti ni tako.
Ko poslušamo tisti del zapsolenmih v JS vidimo, da se zavedajo problemov jih celo razgalijo a naletijo na gluha ušesa. Nekateri zdravniki znajo povedati naravnost leni so nagrajeni pridni kaznovani. Na drugi strani imamo besedilo Levice o sodelovanu z vlado. Zapisali so zahtevo , da se izloči kakršnokoli nagrajevanje zaposlenih v JS s strani nadrejenih. To v naravi pomeni, da bodo davkoplačevalcem zaračunavali nedelo na zakonit način.

Večni izsiljevalec v JS je njiohov sindikat pod taktirko stranke Levica prej protestniki, ki to niso več odkar so prišli do položajev, ki jim zagotavlja odlično materialno osnovo .

Kaj je paradoks ? Da se nekdo predstavlja za antimaterialista a vseskozo grozi če ne bo dobilj dovolj visoke materialne osnove. V razvitem delu EU so razlika med povprečnim plača realnega in javnega sektorja 10 odstotokov pri nas je ta razlika 27 odstotkov a sindikati JS še vedno grozihi ker menijo da dobijo remalo, kar govori v prid oceni, da jih vodi materialni pohlep.
HOR
# 11.09.2018 ob 01:00
"...Medved: "Javni sektor ne more biti pojmovan kot breme družbe, saj za vse nas opravlja nujne storitve..."

Enim je to potrebno non stop razlagat...
Afnogunc-de lux
# 10.09.2018 ob 17:20
Štrukelja za ministra za javno upravo!
Kazalo