"Vsem študentom je ne glede na socialni status treba zagotoviti možnost študija in pridobitev želene izobrazbe, kar bi jim v veliki meri omogočili z ureditvijo štipendijske politike," poudarjajo v ŠOS-u. Foto: BoBo

Odbor državnega zbora za delo je predlagal javno razpravo in predstavitev mnenj o vloženem zakonu o štipendiranju. Tega je pripravila Študentska organizacija Slovenije, saj skušajo tako popraviti anomalije, ki jih je prinesel zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

"Predlagani zakon tako znova podeljuje štipendije mladoletnim dijakom, uvaja štipendije za študij deficitarnih poklicev, omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, viša osnovno višino štipendij in omogoča prejemanje štipendij na vseh stopnjah bolonjskega študija za celotno obdobje trajanja študija. Tudi pri Zoisovih štipendijah daje večji pomen izjemnim dosežkom, ocene pa ostajajo le še dopolnilni faktor. S tem se Zoisovim štipendijam vrača prvotna vloga, to je spodbujanje družbe odličnosti in nadarjenosti," poudarjajo v ŠOS-u.

Spremembe so potrebne
Tudi na ministrstvu za delo se strinjajo, da so popravki potrebni. Državna sekretarka Patricia Čular je pojasnila, da spoštujejo izraženo voljo več kot 5.000 volivcev. Zatrdila je, da si želijo povzeti dobre rešitve tako predloga ŠOS-a kot predloga ministrstva, ki bodo finančno vzdržne ter za dobro šolajoče se mladine doma in v tujini. "Nihče ne želi pljuniti v to skledo. Vsi se zavedamo, da ste mladi tista prihodnost, ne samo za vaše dobro, ampak tudi za naše," je dodala.

Ob tem je še pojasnila, da je zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev mladoletne osebe res izločil iz prejemanja državne štipendije oziroma to korigiral z otroškim dodatkom, a bi z vračanjem državnih štipendij mladoletnim v okviru novega zakona o štipendiranju porušili sistem samega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Poudarila je, da bodo na ministrstvu o morebitni odpravi anomalij razmislili po izvedeni analizi, a znotraj samega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

ŠOS sodeluje z ministrstvom
A ŠOS vztraja, da bi vsa področja štipendiranja zajeli v enem zakonu, da bi torej štipendije izločili iz nabora socialnih prejemkov, saj je v nasprotnem primeru študent najprej upravičen do socialne pomoči, šele nato do državne štipendije. Po mnenju študentke organizacije se mora štipendija obravnavati ne le kot socialna pomoč študentom pri študiju, temveč kot vlaganje v razvoj, ki bo posledično pripomogel k večji konkurenčnosti Slovenije na svetovnem trgu.

Je pa predstavnica ŠOS-a Anja Krebs vesela, da z ministrstvom pri njihovem predlogu potekajo usklajevanja. Tudi namestnik predsednika ŠOS-a Jaka Bassanese je prepričan, da bodo v sodelovanju z ministrstvom prišli do boljših rešitev za ureditev trenutnega stanja, ki je po njegovih besedah alarmantno.