Študenti bodo v novem letu za bone plačevali več. Foto: BoBo
Študenti bodo v novem letu za bone plačevali več. Foto: BoBo

V Mariboru tako je v novem letu povprečna cena študentskega obroka 5,13 evra, medtem ko je bila lani 4,66 evra. Na mariborski študentski organizaciji ob tem opozarjajo, da je subvencija države zamrznjena, zato podražitev v celoti bremeni študente.

Zvišanje povprečne cene je povezano tudi z novo izbiro ponudnikov subvencionirane prehrane, saj so zaradi novih meril iz sistema izključeni ponudniki hitre prehrane, kar pomeni, da ponudniki v povprečju ponujajo bolj polne obroke, je povedal direktor ŠOU-a Maribor Drago Žura.

Kljub temu pa je od 145 ponudnikov subvencionirane prehrane v Mariboru ceno povišalo 123 ponudnikov, le osem jih je znižalo, zato ŠOU Maribor poziva ponudnike, da v času krize znižajo ceno obrokov.

Podoben poziv je ponudnikom subvencionirane prehrane poslala tudi Študentska organizacija Slovenije, ki prosi ponudnike, naj upoštevajo trenutne socialne in finančne okoliščine že tako občutljive skupine študentov. Na ŠOS-u ob tem dodajajo, da so nekateri ponudniki z dvigom cen pretiravali.

Podražitev povprečne cene študentskega bona za 40 centov so ugotovili tudi v Ljubljani, kjer je podražitev deloma prav tako pogojena z izločitvijo ponudnikov cenejše hitre prehrane. Čeprav je bila podražitev do neke mere pričakovana, pa so podražitve nekaterih ponudnikov po mnenju ministra za socialo in zdravstvo ŠOU-a v Ljubljani Klemna Balanča nesprejemljive.

Balanč se namreč boji, da se bodo študentje zaradi podražitev obrnili na cenejše ponudnike, ki ponujajo hitro in nezdravo hrano. "V vsakem primeru smo prepričani, da bomo študentje sami znali oceniti, če cene še vedno odražajo kakovost storitev ponudnika."

Zaskrbljeni so tudi v ŠOU-u na Primorskem, ki so mnenja, da bo podražitev ob krizi in vse bolj neprijazni štipendijski politiki študente še dodatno prizadela.