Ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak napoveduje spremembe  pri študentskem delu. Foto: BoBo
Ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak napoveduje spremembe pri študentskem delu. Foto: BoBo
Študentsko delo
V pogovorih s študenti je bila po besedah ministrice že sprejeta logika "vsako delo šteje", kar pomeni plačevanje prispevkov na eni in pravice na drugi strani. Foto: MMC RTV SLO

Očitki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v zvezi z rigidnostjo trga dela, študentskim delom, pokojninskim sistemom se ponavljajo že od leta 2004, 2005. "Država se jih zaveda,"je na današnji predstavitvi ekonomskega poročila o Sloveniji v Ljubljani dejala ministrica.

Opozorila je, da je Slovenija k strukturnim reformam intenzivno pristopila leta 2009, a zaradi pomanjkljivega socialnega dialoga in nizke stopnje zaupanja s pokojninskim zakonom in zakonom o malem delu ni uspela. A Sloveniji je nato le uspelo sprejeti pokojninsko reformo in reformo trga dela, je dodala.

Anja Kopač Mrak tudi o vračanju denarja upokojencem in srečanju z varuhinjo človekovih pravic

Predlog tehničnega zakona, ki bo urejal vprašanje vrnitve premalo izplačanih pokojnin za nazaj, bo pripravljen v dveh tednih, je napovedala ministrica za delo. Enako bodo obravnavani tako upokojenci, ki so se pritožili, kot tisti, ki se niso. Ministrica se je o tem že pogovarjala z Zvezo društev upokojencev in Zvezo združenj borcev za vrednote NOB-ja. Kako bodo vračali premalo plačana sredstva, še ni znano, če pa bo to obročno, pa bodo prosili za razumevanje, saj v zdajšnjih razmerah ne bo enostavno zagotoviti 17 milijonov evrov dodatnih sredstev, ki so potrebna za poplačila, je še dejala Anja Kopač Mrakova.
.
Ministrica za delo se je sestala tudi z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Skupaj sta opozorili na nekatere težave pri zagotavljanju človekovih pravic. Zaradi zavrnjenega družinskega zakonika so ostala odprta številna vprašanja dedovanja in vprašanja, ki zadevajo družino in otroke, sta ugotovili. Ministrica je prav v zvezi z neurejenostjo na področju dedovalna v istospolnih partnerskih skupnostih poudarila, da "kompromisi na račun človekovih pravic v pravni državi, ki spoštuje človekove pravice, niso sprejemljivi". Problematična so tudi vprašanja o nameščanju otrok z odločbami centrov za socialno delo in sodišč. Kot uspešnega sta izpostavili projekt zagovorništva otrok.

Enotna vstopna točka
Med dosežki je izpostavila tudi novo socialno zakonodajo, ki je vzpostavila enotno vstopno točko in povezala baze podatkov. Priznala je, da ta proces ni potekal brez napak in da bo treba izpeljati določene popravke, zlasti na področju starejših.

Kopač Mrakova se strinja z mnenjem OECD-ja, da bo v prihodnje treba izvesti zdravstveno reformo in vzpostaviti dolgotrajno oskrbo. Področje oskrbe na domu oz. pomoči starostnikom bi sama povezala s socialnim podjetništvom.

Povezovanje centrov za socialno delo in zavoda za zaposlovanje
V zvezi z reformo institucij je pojasnila, da že poteka, da pa velja takšne spremembe izvajati postopoma. V zvezi s tem je sicer omenila povezovanje centrov za socialno delo in zavoda za zaposlovanje.

Zavzela se je tudi za učinkovitejše prilagajanje aktivne politike zaposlovanja trenutnemu položaju, ko je dostopnih delovnih mest izredno malo in subvencije ne dajejo več takšnih učinkov, kot so jih v preteklosti.

Napovedala je še spremembe študentskega dela. Kot je dejala, je bila v pogovorih s študenti že sprejeta logika "vsako delo šteje", kar pomeni plačevanje prispevkov na eni in pravice na drugi strani.

OECD: še zaostriti merila za socialne transferje
Rafal Kierzenkowski iz OECD-ja je sicer v zvezi s prestrukturiranjem socialnih izdatkov v Slovenji priznal, da je prišlo je do precejšnjega napredka na tem področju. Dodal pa je, da je še prostora za izboljšave. Slovenija bi lahko, denimo, še zaostrila merila za socialne transferje (npr. družinske dodatke).

Po njegovih besedah je še vedno prostor za znižanje nadomestil za brezposelnost, ki so razmeroma visoka. S tega naslova so visoki državni izdatki, obstaja pa tudi nevarnost demotivacije za zaposlitev.

Kierzenkowski je poudaril tudi pomen izpeljave zdravstvene reforme. Z izboljšano učinkovitostjo zdravstvene porabe bi lahko podaljšali pričakovano življenjsko dobo za tri leta, hkrati pa znižali porabo, je dejal. Menil je, da velja razširiti osnovo za prispevke in racionalizirati košarico pravic.

Izboljšati izrabo učiteljskega osebja
Po njegovih besedah je treba razvijati tudi dolgotrajno oskrbo - vzpostaviti mehanizem financiranj, ki temelji tako na delovno aktivnih kot na upokojencih. V zvezi s srednješolskim izobraževanjem je predlagal spremembo normativov in boljšo izrabo učiteljskega osebja.

Ker je Slovenija na področju staranja prebivalstva med najbolj izpostavljenimi državami v OECD-ju, je svetoval tudi dodatne reforme na pokojninskem področju.