Svetlik poudarja, da je lahko ministrstvo vse brezposelne oskrbelo z denarnimi nadomestili. Foto: MMC RTV SLO
Svetlik poudarja, da je lahko ministrstvo vse brezposelne oskrbelo z denarnimi nadomestili. Foto: MMC RTV SLO
Podatki in napoved brezposelnosti
V maju 2010 je število brezposelnih drugič zapored upadlo. Foto: MMC RTV SLO

Za socialno področje bo namenjenih skoraj 230 milijonov dodatnih sredstev. Del teh sredstev bo zagotovljen tudi za to, ker bomo pokojninsko blagajno nekoliko zmanjšali.

minister Ivan Svetlik
Ljudje
Interventni ukrepi bodo po oceni ministrstva rešili več tisoč delovnih mest. Foto: EPA

Zaradi ukrepov, ki smo jih sprejeli, in novih zakonov je bilo in bo v obdobju 2009-2013 prebivalstvu na tak ali drugačen način namenjeno 1,25 milijarde več sredstev.

minister Ivan Svetlik

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve še čaka na odgovore socialnih partnerjev, predvsem pa sindikatov na predlagano pokojninsko reformo. Poudaril je, da si je ministrstvo pripravljeno vzeti določen dodatni čas za zbližanje stališč, vendar bo treba ovrednotiti, kdaj bo dosežena najvišja še mogoča stopnja kompromisa.

"Za štipendije 46 milijonov evrov več"
Na tiskovni konferenci je minister sicer predstavil oceno finančnih učinkov socialne in delovne zakonodaje. Glavni ukrep po njegovem mnenju predstavlja blažitev težav in posledic na strani prebivalstva in podjetij. Glede kritik na račun slabenja socialne države je dejal: "Zdelo se nam je potrebno, da skozi konkretne objektivne podatke pogledamo, kaj se je zares dogajalo v vsem tem času."

Ministrstvo bo za štipendiranje v triletnem obdobju od leta 2009 do leta 2011 namenilo 46 milijonov evrov več. Glede na lansko leto je bilo letos podeljenih tudi 7.000 državnih štipendij več, pričakujejo pa, da jih bo nova zakonodaja dala dodatnih 10.000 v prihodnjem letu.

Kdaj se bo zmanjšalo število prejemnikov nadomestila?
Pojasnil je, da je bilo na področju zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti zaradi kriznega trga dela opazno izrazito povečevanja števila brezposelnih, zaradi česar se je v omenjenem triletnem obdobju znesek za denarna nadomestila povišal za 350 milijonov evrov. "Vse brezposelne smo oskrbeli s pravicami, ki jim gredo z denarnimi nadomestili," je še povedal.

Leta 2008 je bilo po podatkih ministrstva prejemnikov denarnega nadomestila 16.000, medtem ko bo po njihovi oceni letos denarno nadomestilo prejemalo več kot 32.000 ljudi. Ministrstvo ocenjuje, da se bo v prihodnjem letu število prejemnikov zmanjšalo na 26.000.

Vloga aktivne politike zaposlovanja
"Zelo pomembno je področje aktivne politike zaposlovanja, kjer smo v letu 2009 glede na leto 2008 podvojili obseg sredstev, v letošnjem letu ga bomo glede na leto 2008 potrojili," navaja in dodaja, da to v triletnem obdobju predstavlja 230 milijonov evrov več za omenjeno področje.

V okviru predlagane interventne zakonodaje je minister izpostavil tri zakone: zakon o subvencioniranju polnega delovnega časa, zakon o delnem nadomestilu povračila plače in t.i. ukrep "de minimis", ki za podjetja v težavah uvaja subvencije za prezaposlitev ter samozaposlitev, in je bil pripravljen v sodelovanju z gospodarstvom.

Ocena dodatnih finančnih učinkov ministrstva za delo je dostopna tukaj.

Skupaj bo za navedene tri ukrepe namenjenih okoli 131 milijonov evrov, pri čemer bo po ministrovih besedah prvi ukrep rešil okoli 8.000, drugi 17.000 in tretji 3.500 delovnih mest.

Svetlik: Zaradi sociale bo okrnjena pokojninska blagajna
V celoti bo na socialnem področju ministrstvo v tem obdobju zagotovilo skoraj 230 milijonov dodatnih sredstev, del katerih bo pridobilo z zmanjšanjem pokojninske blagajne. Določene pravice bodo prenesli s pokojninske blagajne na področje socialnih prejemkov.

"Direktorat za družino ne doživlja velikih sprememb, a se je število prejemnikov pomoči od leta 2008, ko jih je bilo 419.000, povečalo na 437.500. Obseg sredstev se zato za to obdobje povečuje za 246 milijonov evrov," je pojasnil.

Ministrstvo: Višja minimalna plača, predvideni krajši odpovedni roki
Na področju urejanja delovnih razmerij je minister izpostavil dvig minimalne plače. "Teh sredstev proračun ne zagotavlja v celoti, deloma jih zagotavljamo z davčnimi olajšavami, ostalo pa zagotavljajo delodajalci," je razložil in ocenil učinek po njegovem mnenju že delujočega ukrepa za letošnje in prihodnje leto, kar pomeni 92 milijonov evrov dodatnih sredstev oz. drugače povedano pomeni slabih 50.000 delavcev, ki bodo teh sredstev deležni.

Zakon o delovnih razmerjih bo, kot pravi, predvidoma deležen sprememb z namenom skrajšanja odpovednih rokov in zmanjšanja višine odpravnin. Sprejetje takšnega predloga bi po ministrovem mnenju predstavljalo ustrezen kompromis tako za delavce kot za delodajalce.

Nov koncept strukturnih sprememb
"Zaradi ukrepov, ki smo jih sprejeli, in novih zakonov je bilo in bo v obdobju 2009-2013 prebivalstvu na tak ali drugačen način namenjeno 1,25 milijarde več sredstev," je zagotovil minister Svetlik in še povedal, da gre večina sredstev v smeri zagotavljanja socialne varnosti, precej manj pa v smeri prožnosti, za katero jamči aktivna politika zaposlovanja.

Od omenjene vsote je tako za slednjo namenjenih 250 milijonov evrov. "Potrebno bo krepiti podlago socialne varnosti tudi v prihodnje s strukturnimi spremembami, ki so pred nami. Te strukturne spremembe bodo šle v smeri povečevanja prožnosti," je poudaril.

"Temeljni koncept je koncept varne prožnosti, kjer želimo s temi ukrepi ravnotežje med varnostjo in prožnostjo spraviti na višjo raven. S temi spremembami želimo uveljaviti načelo aktivne varnosti," je razložil.

"Pomoč prejema manj družin"
O aktualnih podatkih na trgu dela je spregovorila generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir: "Konec maja se je drugič letos znižalo število brezposelnih oseb. Upadlo je na 98.401. Menimo, da imajo brezposelne osebe tudi z našimi ukrepi pravo prednost na trgu dela in se uspešno zaposlujejo."

Generalni direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš je izpostavil dejstvo, da je v maju število prejemnikov socialne pomoči upadlo, severozahodni del države pa je še vedno najbolj ogrožen. "Imamo manjši priliv družin prejemnikov denarnih socialnih pomoči, kar pomeni, da z drugimi ukrepi, ki jih zagotavlja država, zagotavljamo ustrezno materialno raven družinam," je še poudaril.

Za socialno področje bo namenjenih skoraj 230 milijonov dodatnih sredstev. Del teh sredstev bo zagotovljen tudi za to, ker bomo pokojninsko blagajno nekoliko zmanjšali.

minister Ivan Svetlik

Zaradi ukrepov, ki smo jih sprejeli, in novih zakonov je bilo in bo v obdobju 2009-2013 prebivalstvu na tak ali drugačen način namenjeno 1,25 milijarde več sredstev.

minister Ivan Svetlik