Milan Mikl je že obsodil najnovejšo akcijo protestnikov. Foto: MMC RTV SLO
Milan Mikl je že obsodil najnovejšo akcijo protestnikov. Foto: MMC RTV SLO

Z obiski mestnih svetnikov, ki še niso odstopili, so protestniki, združeni v skupini na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, začeli v sredo. Do zdaj so obiskali že sedem mestnih svetnikov in naleteli na zaprta vrata. Ob tem je policija enemu izmed protestnikov zaradi uporabe megafona izdala plačilni nalog, drugega posredovanja pa ni bilo.
"Takoj po objavi javnega poziva na nasilno ravnanje smo se obrnili na policijo, odgovor policije pa je bil, da 'dokler se nič ne zgodi', ne morejo oziroma niso pristojni ukrepati," so v odprtem pismu zapisali mestni svetniki. "Vsi prizadeti, zlasti pa naši družinski člani in mladoletni, šoloobvezni otroci, smo prestrašeni in se počutimo resno ogrožene," so dodali.
Pismo so naslovili na ministra za notranje zadeve, ministra za pravosodje in javno upravo, informacijsko pooblaščenko in varuhinjo človekovih pravic. V njem zahtevajo odgovor na vprašanje, ali je v Sloveniji takšno "nasilno ravnanje" in pozivanje k takšnemu ravnanju dopustno in dovoljeno ter, če je, kateri zakonski ali podzakonski akt to dovoljuje.
Mestne svetnike prav tako zanima, ali je policija oziroma drugi pristojni organ dolžan ustrezno ukrepati "in preprečiti pozivanje, organiziranje in izvajanje opisanega nasilja ter povzročanja strahu nad državljani".

"Objava v imeniku ni namenjena protestnikom"
Proteste na domovih mestnih svetnikov je že obsodil podžupan Milan Mikl, odzvala pa se je tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.
"Če ima kakšen mestni svetnik objavljen naslov v telefonskem imeniku, to še ne pomeni, da ga je objavil zato, da lahko pred hišo pridejo protestniki. Če je nekaj javno, še ne pomeni, da lahko s temi podatki počnemo tako rekoč kar koli," je pojasnila. Tudi ona je izpostavila, da je treba domove politikov izvzeti iz protestov: "Tam namreč ne živijo samo oni, temveč tudi člani njihovih družin."