Premier Pahor je prepričan, da je treba ljudem razložiti pomen reform, da ne bodo imeli vtisa, da se izvajajo z namenom izponjevanja ciljev ozke skupine ljudi. Foto: BoBo
Premier Pahor je prepričan, da je treba ljudem razložiti pomen reform, da ne bodo imeli vtisa, da se izvajajo z namenom izponjevanja ciljev ozke skupine ljudi. Foto: BoBo

Chuck Norris se je odločil, da ne bo več nastopal v javnosti, ko je izvedel za sposobnosti Boruta Pahorja.

Igor Lukšič
Metka Tekavčič
SD-jeva kandidatka za ljubljansko županjo Metka Tekavčič dvomi, da je Pahor najprimernejša oseba za vodenje vlade. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Klavzura SD

zatrjuje premier Pahor.

Vodstvo SD-ja se je v Ljubljani sešlo na razširjeni seji predsedstva stranke oz. t. i. klavzuri, ki je namenjena zlasti strukturnim reformam, ki čakajo Slovenijo.

Pahor: Politike ne nameravam spreminjati
Premier Borut Pahor je po koncu klavzure povedal, da so pred zadnjimi volitvami, "zavedujoč se gospodarske negotovosti, sicer ne tako globoke in široke, opozarjali na spremembe, vendar je postalo jasno, da bodo morale biti te še globlje, kot je bilo sprva mišljeno".

"Za stranko je pomembno, kako procesirati nadaljnje odločitve in spremembe, da bodo ljudje razumeli, da to počnemo za skupno dobro, ne za eno ali drugo privilegirano skupino ljudi," je zatrdil Pahor.

Izpostavil je, da v stranki bežijo od ideoloških tem in se poskušajo osredotočati na realne probleme. "So far, so good. Ne brez problemov, pa vendarle, stvari gredo naprej," je dodal ob tem. Dejal je, da politike v tem mandatu s ciljem, da bi bil leta 2012 znova izvoljen, ne namerava spreminjati.

Pahor: Naslednji vladi bo težje, kot je tej
Pahor je komentiral tudi trenutne javnomnenjske raziskave, ki stranki ne kažejo najbolje. Po njegovih besedah so to trendi, ki jih je treba jemati z zrnom soli, "ne smemo pa jih precenjevati in ne podcenjevati". "Tisti, ki se potegujejo za zmago na naslednjih volitvah, naj bodo previdni, saj bo naslednji vladi težje, kot je tej."

Premier je napovedal, da bo poslanska skupina SD-ja do konca leta izvolila novega vodjo, saj se Bojan Kontič zaradi izvolitve na mesto župana Mestne občine Velenje poslavlja od te funkcije.

Tekavčič: Pahor ni najslabši možni premier
Po koncu klavzure je spregovorila tudi Metka Tekavčič, ki je pojasnila, da imamo v Sloveniji parlamentarno demokracijo in da je zato prav, da se stranke pripravljajo na volitve in da so odgovorni ter zvesti vrednotam svojih strank. Prepričana je, da se ni mogoče skrivati za nestrankarstvom, "ko morda ščitimo kapitalske interese". Vsako delovanje v okviru vlade je po njenih besedah politično in "vsakdo zagovarja nekogaršnje interese". "Tisti, ki nimajo stranke, pa zagovarjajo le kapitalske in druge lobije."

"Nikoli nisem rekla, da ne bi mogel kdo boljše voditi vlade kot Pahor, zlasti ko govorimo o učinkovitosti. Prepričana pa sem, da ni najslabši možni predsednik vlade. Pahor je razvil standard, v katerem mu lahko vsak vse pove, kar za predsednika vlade ni dobro. Verjamem, da bi kdo nekako lahko učinkoviteje vodil vlado. Če bo kdo drug vodil socialdemokratsko vlado, pa bomo o tem odločali socialni demokrati," je Tekavčičeva odgovorila na vprašanje o tem, ali zaupa trenutnemu premierju.

Lukšič: Pahor ima absolutno podporo stranke
Na drugi strani pa SD-jev minister za šolstvo in šport Igor Lukšič zagotavlja, da bo Pahor ostal premier do konca mandata, saj je "on šel na volitve, dobil mandat in ima absolutno podporo stranke". Povedal je, da je vlada trenutno sredi mandata, ko bo treba pokazati, ali lahko izpelje reforme. "Ne bi bilo dobro, da se zgodi isto kot Janši, ko se je na sredini mandata pokazalo, da so reforme tako slabo pripravljene, da ga javnost ni podprla in je od reform odstopil," je dodal.

"Dogovorili se bomo o prednostnih nalogah"
Vidni član SD-ja in podpredsednik DZ-ja Miran Potrč je še pred klavzuro medijem povedal, da se bodo na tem sestanku pogovorili, kako bodo v stranki in v koaliciji delovali do konca mandata.

O najnižji podpori vladi v javnomnenjskih anketah do zdaj je dejal, da se bodo morali dogovoriti, katerim nalogam bodo v prihodnje dali prednost. O prepirih v največji koalicijski stranki je povedal, "da se en dan govori o prepirih v stranki, drugi dan pa vse potihne, kot da ni bilo nič, ker tudi v resnici ni bilo nič". V resnici prepirov v stranki ni, je zatrdil.

"Naj ne govorijo samo po novinarskih konferencah, ampak naj tudi ukrepajo, če mislijo resno," pa je Potrč še komentiral nedavne pozive k predčasnim volitvam.

Bizjak Mlakar: Situacija v državi je "še celo dobra"
SD-jeva poslanka Julijana Bizjak Mlakar je zbranim novinarjem pojasnila, da se bodo pogovorili o trenutnem položaju v Sloveniji, ki je po njenem mnenju glede na gospodarsko krizo "še celo dober". Vlada po njenih besedah obvladuje razmere.

Dotaknila se je tudi pokojninske reforme, s katero se strinja, dokler bo veljal amandma k 27. členu zakona, po katerem bi se bilo mogoče po prehodnem obdobju starostno upokojiti brez odbitkov tudi pri 60. letih, hkrati pa bi morali imeti moški 40 in ženske 38 let delovne dobe. Dejala je, da se sama zavzema za socialdemokratski model države.

Chuck Norris se je odločil, da ne bo več nastopal v javnosti, ko je izvedel za sposobnosti Boruta Pahorja.

Igor Lukšič
Klavzura SD