Voditelj oddaje Uroš Slak gosti predsednike vseh parlamentarnih političnih strank. Foto: MMC RTV SLO
Voditelj oddaje Uroš Slak gosti predsednike vseh parlamentarnih političnih strank. Foto: MMC RTV SLO

Vlada še plava, žalostno je, da se državljani utapljajo.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a
Toš
Niko Toš iz Centra za raziskave javnega mnenja opozarja na padec zaupanja v državne institucije. Foto: MMC RTV SLO

Od priljubljenosti politika ljudje nimajo kaj dosti, ampak le njegov napuh.

Gregor Golobič, predsednik stranke Zares
Tine Hribar
Filozof Tine Hribar o svojih strahovih. Foto: EPA

Veliko kritik lahko prenesem, da pa je ta vlada pozabila na socialno šibke, tega pa ne morem sprejeti. Za 44 odstotkov smo dvignili socialne transferje.

Patrick Vlačič, podpredsednik SD-ja
Pogledi Slovenije
Vodje parlamentarnih strank se bodo na Pahorjevo povabilo sešli na temo nacionalne reformne strategije. Foto: MMC RTV SLO

Mi smo že predlagali tehnično vlado, bojim pa se, da bo ta koalicija vztrajala do zadnjega evra davkoplačevalskega denarja.

Janez Janša, predsednik SDS

V Pogledih Slovenije je voditelj Uroš Slak skupaj s predsedniki vseh parlamentarnih strank razen vladajoče, ki jo je zastopal podpredsednik Patrick Vlačič, iskal odgovore, v kakšnem stanju je danes Slovenija, potem ko je minila prva polovica vladanja vlade Boruta Pahorja in koalicije.

"Bistveno je občutenje ljudi"
Bojan Traven
je uvodoma navajal nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška: "Ali naš sistem deluje, kot smo si ga zamislili ob osamosvajanju, kot so si ga zamislili pisci ustave? Ali smo izpolnili pričakovanja ljudi, čutijo svoje sodelovanje, vpliv na odločitve države?" Po Travnovem mnenju smo danes priča izgubi zaupanja v državo, zaviranju svobodne podjetniške ideje. Navaja tudi Tineta Hribarja, ki se boji, da bo sledil širok konflikt v zadnji fazi delitve premoženja, ki da se je sprevrgel v neko vrsto plenjenja.

Je rešitev tehnična vlada?
Po Travnovem mnenju so pomenljivi tudi rezultati zadnje ankete fakultete za uporabne družbene študije, po katerih naj bi, če bi na politično prizorišče stopile nove stranke Rada Pezdirja, Mateja Lahovnika, Zorana Jankovića ter Gregorja Viranta, te dobile več glasov kot vse druge parlamentarne stranke skupaj. Je to nezaupnica politiki, naj se stranke odpovejo oblasti in vodstvo prepustijo tehnični vladi, se sprašuje Traven.

Koalicija: Nepriljubljene, a nujne reforme
Patrick Vlačič iz Socialnih demokratov, pa tudi prometni minister se ne čudi, če so ljudje ob tako hudi krizi nezadovoljni. Vlada nima časa razmišljati o javnomnenjskih anketah, sprejemati mora reforme, ki javnosti niso všečne.
Predsednik Zaresa Gregor Golobič bi pozdravil nove akterje na političnem prizorišču. Pravo vprašanje pa ni nezaupanje v stranke, meni, pravo vprašanje je, kako so ljudje zadovoljni s svojim položajem ter vključenostjo v politične procese. Odgovornost politike je, da nezaupanje v stranke ne izkorišča za kratkoročne politične kalkulacije, temveč podpre težke reforme.

Poenotenje je ključna beseda, je dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal. V težkih časih se ne sme zanašati na priljubljenost. Tako bo tudi slovenska vlada gledala predvsem na nujnost bolečih reform, ne pa na politične točke, je izrazila mnenje predsednica Liberalnih demokratov. Odločamo med tem, ali bomo še med prvimi devetimi v Evropski uniji ali bomo padli - tukaj pa tehnična vlada nima veze, je sklenila.

Mene imajo ljudje vsak dan bolj radi, stranka DeSUS pa je podvojila podporo, se z oznako, da ljudje ne marajo politike, ne strinja predsednik stranke Karel Erjavec. Splošno nezadovoljstvo ljudi pa ima korenine v tem, da smo bili "Slovenci 20 let nazaj ob osamosvojitvi evforični, danes pa vidimo kolaps države na celi črti". Ljudje bi že zategnili pasove ob krizi in se ne bi pritoževali, če ne bi videli, kako se elita ob tem bori le za dokončanje privatizacije.

Opozicija: Nezaupanje gre vladi, ne opoziciji
Predsednik opozicijskega SDS-a Janez Janša je poudaril, da je opozicija na volitvah dobila zelo visoko podporo, torej ne gre za nezaupanje politiki, temveč vladajočim. Glede visoke podpore hipotetičnim novonastalim strankam pa je odgovoril, da bi z dodajanjem novih imen v anketo delež teh hipotetičnih strank rasel v nedogled, torej gre za metodološko napako.

SLS kot opozicijska stranka ni odgovorna za stanje v državi, saj ni v položaju, kjer bi lahko odločala, meni njen predsednik Radovan Žerjav.

Vladna stran opozicije ne posluša, pa čeprav ta daje konstruktivne predloge, je dejal predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Vlada že mogoče plava, žalostno pa je, da se ljudje utapljajo, Pahor pa bi iskal dialog z opozicijo le takrat, ko išče možnosti za slikanje, je izjavil.

Nacionalna reformna strategija
Slak se je dotaknil tudi vprašanja reformne strategije. Predsednik vlade Pahor namreč v petek vabi predsednike vseh strank na vrh, kjer naj bi iskali širši konsenz okoli nacionalne reformne strategije. V opoziciji so takoj opozorili, da so gradivo dobili v ponedeljek, 8. 11., čez dva dni naj bi predstavili svoje mnenje, še isti dan pa mora Slovenija strategijo poslati v Bruselj. Tak odnos je nesprejemljiv, je dejal Janša, ki bo na sestanku samo zaradi forme.
Lomeča se kopja znotraj koalicije
Erjavec je napovedal, da če ne bo 50-odstotnega usklajevanja pokojnin z inflacijo v okviru pokojninske reforme, stranka ne bo podprla proračuna za 2012. Dodal je, da je absurdno, da vlada trmasto varčuje na socialno najšibkejših, ko naj bi to stalo "le 32 milijonov evrov". Pahor bo izvršni odbor DeSUS-a v pozitivne strani prepričeval sam, medtem pa je Golobič opozoril, da bi teh 32 milijonov hitro zraslo na 80 milijonov v okviru enake obravnave vseh prejemnikov.
Poslanec SD-ja Srečko Meh je napovedal možnost interpelacije ministrice za gospodarstvo Darje Radić. Vlačič to napoved "težko komentira", Golobič pa to interpretira kot "nerazumevanje korporacijskega upravljanja", saj da je Rotnika zamenjal nadzorni svet in ne ministrica. "Vlada želi vedeti samo, koliko bo stala investicija in ali je dobro vodena," je sklenil.

Vlada še plava, žalostno je, da se državljani utapljajo.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a

Od priljubljenosti politika ljudje nimajo kaj dosti, ampak le njegov napuh.

Gregor Golobič, predsednik stranke Zares

Veliko kritik lahko prenesem, da pa je ta vlada pozabila na socialno šibke, tega pa ne morem sprejeti. Za 44 odstotkov smo dvignili socialne transferje.

Patrick Vlačič, podpredsednik SD-ja

Mi smo že predlagali tehnično vlado, bojim pa se, da bo ta koalicija vztrajala do zadnjega evra davkoplačevalskega denarja.

Janez Janša, predsednik SDS