Slovenija
()

Poudarki

  • Avbelj: Kondominij pod vprašajem zaradi nezaupanja
  • Vidas: S kondominijem bi več dala Hrvaška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 35 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
Bi spor lahko rešilo skupno upravljanje Piranskega zaliva? Foto: MMC RTV SLO
       Z dr. Miho Pogačnikom (vodjo slovenskega dela te komisije, op. p.) sva bila na zadnjem sestanku mešane komisije v Šmarjeških Toplicah 28. januarja letos zelo blizu rešitvi. Dogovorila sva se o sodišču, o datumu, sam tudi načela pravičnosti nisem zavrnil ... Toda nekaj dni prej se je vmešal Rehn in vse pokvaril.       
 Davorin Rudolf, ki je vodil hrvaški del mešane komisije pravnikov za rešitev mejnega spora s Slovenijo, za Dnevnik.
Ribiška ladja
Zamisel o kondominiju v Piranskem zalivu je stara, o njej pa sta v preteklosti razmišljali tako slovenska kot hrvaška stran. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Tiha diplomacija vendarle glasna: Dogovor kondominij?

Stroka dvomi o realnost kondominija v Piranskem zalivu
6. avgust 2009 ob 07:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kljub dogovoru premierjev Slovenije in Hrvaške o tihi diplomaciji je v javnost pricurljala novica, da je v Trakoščanah padla odločitev o skupni upravi nad Piranskim zalivom.

Borut Pahor in Jadranka Kosor naj bi se tako na petkovem sestanku dogovorila, da bi se mejno vprašanje med državama rešilo s kondominijem. Hrvaška tako ne bi izgubila nobenega ozemlja, Slovenija pa bi ohranila svoboden izhod na odprto morje in razširjeno območje za ribolov.

KAJ JE KONDOMINIJ?


Pojem izhaja iz latinske besede condominio in dobesedno pomeni skupno oblast nad določenim območjem, v mednarodnopravnem kontekstu pa, da dve ali več držav na nekem ozemlju skupaj izvajajo suveren pravni, politični in ekonomski nadzor, ne da bi si to ozemlje razdelile. Gre torej za izvrševanje enakih pravic in obveznosti nad tem ozemljem.


Vir: Dnevnik


Avbelj: Kondominij pod vprašajem zaradi nezaupanja
Edina zapora, ki bi tako ostala med državama, je po poročanju hrvaških medijev ozemlje skupne uprave. Ljubljana naj bi želela, da kondominij velja za celotno območje Piranskega zaliva, Zagreb pa naj bi ga želel omejiti le na samo sporno območje.

In kaj o morebitni uvedbi kondominija menijo strokovnjaki? Matej Avbelj z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici je prepričan, da je to ta trenutek najprimernejša oblika rešitve mejnega spora, pri čemer dodaja, da glede na zadnji razvoj dogodkov kljub temu ni realna možnost, saj sta zanj potrebna dva. Skupno upravljanje namreč po njegovem ni mogoče, če med državama ni medsebojnega zaupanja in resnične zavezanosti, da delujeta v skupno dobro, poroča časopis Dnevnik.

ZGODOVINA ZAMISLI O KONDOMINIJU

Zamisel o reševanju spora s kondominijem v Piranskem zalivu je stara. Kdo vse jo je predlagal?

- slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (začetek 90. let);

- pravnika Jernej Letnar Černič in Matej Avbelj (februar 2006);

- hrvaški zunanji minister Mate Granić (1999).


Vidas: S kondominijem bi več dala Hrvaška

Da bi se državi o kondominiju v Piranskem zalivu lahko pogovarjali, meni tudi Davorin Vidas, hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo in direktor Oddelka za pomorstvo in pomorsko pravo na Inštitutu Fridtjof Nansen v Oslu. A tudi on ni optimističen glede izvedbe skupnega upravljanja, čeprav iz drugih razlogov kot Avbelj. Hrvaškega strokovnjaka namreč moti, ker naj bi s to rešitvijo več dala Hrvaška kot Slovenija, saj se nerešeno vprašanje med državama nanaša na večjo morsko površino zunaj zaliva kot v njem.

M. N.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo