Slovenija

Poudarki

  • Avbelj: Kondominij pod vprašajem zaradi nezaupanja
  • Vidas: S kondominijem bi več dala Hrvaška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 35 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
Bi spor lahko rešilo skupno upravljanje Piranskega zaliva? Foto: MMC RTV SLO
       Z dr. Miho Pogačnikom (vodjo slovenskega dela te komisije, op. p.) sva bila na zadnjem sestanku mešane komisije v Šmarjeških Toplicah 28. januarja letos zelo blizu rešitvi. Dogovorila sva se o sodišču, o datumu, sam tudi načela pravičnosti nisem zavrnil ... Toda nekaj dni prej se je vmešal Rehn in vse pokvaril.       
 Davorin Rudolf, ki je vodil hrvaški del mešane komisije pravnikov za rešitev mejnega spora s Slovenijo, za Dnevnik.
Ribiška ladja
Zamisel o kondominiju v Piranskem zalivu je stara, o njej pa sta v preteklosti razmišljali tako slovenska kot hrvaška stran. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Tiha diplomacija vendarle glasna: Dogovor kondominij?

Stroka dvomi o realnost kondominija v Piranskem zalivu
6. avgust 2009 ob 07:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kljub dogovoru premierjev Slovenije in Hrvaške o tihi diplomaciji je v javnost pricurljala novica, da je v Trakoščanah padla odločitev o skupni upravi nad Piranskim zalivom.

Borut Pahor in Jadranka Kosor naj bi se tako na petkovem sestanku dogovorila, da bi se mejno vprašanje med državama rešilo s kondominijem. Hrvaška tako ne bi izgubila nobenega ozemlja, Slovenija pa bi ohranila svoboden izhod na odprto morje in razširjeno območje za ribolov.

KAJ JE KONDOMINIJ?


Pojem izhaja iz latinske besede condominio in dobesedno pomeni skupno oblast nad določenim območjem, v mednarodnopravnem kontekstu pa, da dve ali več držav na nekem ozemlju skupaj izvajajo suveren pravni, politični in ekonomski nadzor, ne da bi si to ozemlje razdelile. Gre torej za izvrševanje enakih pravic in obveznosti nad tem ozemljem.


Vir: Dnevnik


Avbelj: Kondominij pod vprašajem zaradi nezaupanja
Edina zapora, ki bi tako ostala med državama, je po poročanju hrvaških medijev ozemlje skupne uprave. Ljubljana naj bi želela, da kondominij velja za celotno območje Piranskega zaliva, Zagreb pa naj bi ga želel omejiti le na samo sporno območje.

In kaj o morebitni uvedbi kondominija menijo strokovnjaki? Matej Avbelj z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici je prepričan, da je to ta trenutek najprimernejša oblika rešitve mejnega spora, pri čemer dodaja, da glede na zadnji razvoj dogodkov kljub temu ni realna možnost, saj sta zanj potrebna dva. Skupno upravljanje namreč po njegovem ni mogoče, če med državama ni medsebojnega zaupanja in resnične zavezanosti, da delujeta v skupno dobro, poroča časopis Dnevnik.

ZGODOVINA ZAMISLI O KONDOMINIJU

Zamisel o reševanju spora s kondominijem v Piranskem zalivu je stara. Kdo vse jo je predlagal?

- slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (začetek 90. let);

- pravnika Jernej Letnar Černič in Matej Avbelj (februar 2006);

- hrvaški zunanji minister Mate Granić (1999).


Vidas: S kondominijem bi več dala Hrvaška

Da bi se državi o kondominiju v Piranskem zalivu lahko pogovarjali, meni tudi Davorin Vidas, hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo in direktor Oddelka za pomorstvo in pomorsko pravo na Inštitutu Fridtjof Nansen v Oslu. A tudi on ni optimističen glede izvedbe skupnega upravljanja, čeprav iz drugih razlogov kot Avbelj. Hrvaškega strokovnjaka namreč moti, ker naj bi s to rešitvijo več dala Hrvaška kot Slovenija, saj se nerešeno vprašanje med državama nanaša na večjo morsko površino zunaj zaliva kot v njem.

M. N.
Prijavi napako
Komentarji
pride
# 06.09.2009 ob 11:37
tole je testiranje javnosti prek zunanjih tiskovnih agencij
ciglence
# 07.08.2009 ob 17:04
Pa saj imamo mejo na reki Mirni.
brick
# 07.08.2009 ob 10:59
To je pa res že preneumno...grad se imenuje TRAKOŠĆAN...torej na TRAKOŠĆANU ne pa v Trakoščanah....kako lahko dopustite take osnovnošolske napake, pa kam so hodili vaši novinarji v šolo...govorimo o kraju ki je par km od slovenske meje, ne o afriki, tako da so take napake nedopustne...poden vam rečem.
B in .
# 06.08.2009 ob 18:29
Ponos - Rapalska pogodba?
A veš koliko ozemljaaaa je po njej gubila Hrvaška? Ne omenjaj sploh R.P., ki je odškrknila dober del slovenskih pokrajin... in jo je res zmanjšala za tretjino, ne za polovico kot ti lajaš... pa vseeno preveč.
Slovenske pokrajine v sklopu AO pa so segale precej v Istro pred njo.

Kar se tiče 4. armijske... res, da so bili večinoma(70%) Hrvati... v boj na slovenskem ozemlju so pa dal enote večinoma Slovencev(2 in 4. Prekomorska brigada.. v sklopu 4A.) - logično, ker so poznali teren. Glede Trsta prvi je bil 9. Korpus. Glavnina 4. arm. je prišel komaj do njega, ker ji je zmanjkovalo bencina... ko pa so že prišli, so delali samo huda sranja.
Tako najbolj na kratko... lahko ti pa kdaj tudi bolj natančno povem. Zgodovino moraš poznati ne samo pavšalno tako kot ti, ampak tudi detaljno... da jo razumeš. Če pa hočeš na silo uveljavit samo eno resnico, potem pa pobereš samo dele, ki ti pašejo. Tako kot to delaš ti in tudi nekateri drugi pametnjakovići v sosednji deželi... ala Mesić.
R2D2
# 06.08.2009 ob 18:26
Mislav

V našem morju je prepovedano kočanje pa imate sploh 50 ribiških ladij a ?

Ostani ti v Dubrovniku in skrbi za svoje turiste če jih je sploh kaj in pa ne mešaj meje na kopnem in meje na morju za vas krote klub listku še vedno velja meja in bo še nekaj časa !!!
V_n_u_k
# 06.08.2009 ob 17:55
Mislav :
Za danes je dovolj tvojih neumnosti !
Kraj ,kjer sta se srečala Pahor in Kosoverjeva se pa imenuje TRAKOŠČAN .
chicago
# 06.08.2009 ob 16:26
zato pa tudi je Schengen tam kjer je
chicago
# 06.08.2009 ob 16:24
133. Mislav
taki ste kockasti, ko je treba o konkretnih zadevah, pa vi o ribah
Mislav
# 06.08.2009 ob 16:20
PICENG

Bolje da zadzite ovo malo mora sto imate,jer kako ste krenuli s Pahorom izgubit ce te i ovo sto imate.
Mislav
# 06.08.2009 ob 16:13
Kad vam krenu 50 hrvatskih kocarica u kondominij nece vise u Piranskom zaljevuj,oko Portoroza i Izole biti niti ijedne ribice.
aniban4
# 06.08.2009 ob 16:10
Ko bo enkrat to sjeverno mor....pardon skupno morje,moremo poslat par kontejnerov rib,ker jih zdaj ni v tem severnem zalivu....
aniban4
# 06.08.2009 ob 16:07
Novo Hrvatsko Sjeverno more......jupi
Mislav
# 06.08.2009 ob 16:07
Jednako tako Hrvatska morala dobiti suvlast nad Sv. Lucijom, Portorožem, Sv. Bernardinom, Piranom i Strunjanom, do pred ulaza u Izolu sa slovenske strane.

------------------------------------------------------
Uf sto cu gustati jedriti ispred moga pardon zajednickog slovensko- hrvatskog Portoroza i Izole. Koji gusti.

Slovenke dolaze vam momci s juga lijepe nase,u zajednicki kondominij.
chicago
# 06.08.2009 ob 16:06
127. PICENG
eeeeee, te podatke sem iskal po netu, da jih vržem blesavemu mislavu v glavo
PICENG
# 06.08.2009 ob 15:54
Ker se da s Hrvati vse pametno in dostojno ter pošteno dogovoriti, predlagam, da se vprašanje meje in kondominija poveže še z drugimi odprtimi vprašanje in se vse skupaj reši v paketu:
1. upošteva se mislav-a in ponos-a glede kondominija, kar pomeni, da se vse skupaj skrči na soupravljanje sečoveljskih solin ter upošteva plovbo z gumenjaki med Kanegro in Portorožem;
2. dolgovi LB se v celoti vrnejo vsem prizadetim Hrvatom (in Bošnjakom), s tem, da se odpišejo dolgovi hrvaških podjetij do LB v celoti;
3. Slovenija prizna, da je grdo odirala Hrvaško glede elektrike iz NEK, plača odškodnino z obrestmi in pošilja eno leto zastonj elektriko na Hrvaško;
4. vse nuklearne odpadke pokasira Slovenija, poskrbi za njihovo razgradnjo in skladiščenje, obenem pa se opraviči Hrvatom zaradi sitnosti, ker so neupravičeno govorili, da niso dali za razgradnjo niti kune;
5. Slovenija da pomoč v materialu in financah za ustreznejšo in trdnejšo zgradbo mejne kontrole na Plovaniji;
6. Poleg protipoplavnih nasipov na levem bregu Mure se Slovenija ponudi in brezplačno zgradi nasipe še na desni strani;
7. na Snežniku naredi golosek in pošlje na Hrvaško ves les, že lepo sortiran in na pol predelan;
8. ne glede na to, da je turistična sezona na višku, se STO angažira, da bi poslala še večje število Slovencev na dopust na Hrvaško; sicer jih je že zdaj ogromno, toda druge narodnosti so se izneverile Hrvaški, zato je treba na pomoč;
9. morebitne sporadične in zanemarljive napade na Slovence se marginalizira in se Hrvaški javno opraviči za neutemeljene pritožbe in pripombe.
10. Stjepana Mesića delegacija Slovencev prosi, da bi (ko bo podaljšal mandat na Hrvaškem na prošnjo HDZ za eno leto) to stori tako, da postane še naš predsednik (Tuerk se bo diskretno umaknil); kondominij in sopredsednikovanje torej.
11. Sanaderja se vljudno povabi, da s svojo jahto letuje v Piranskem zalivu (pardon, Savudrijski vali).
12. Slovenski davčni, finančni in ekonomski strokovnjaki pomagajo hrvaškim oblastem, kako uvesti davek na davek na davek (torej 22+1+x%), da bo volk sit (proračun) in koza cela (prebivalstvo, zlasti najrevnejši).
Pa zdravi ostanite!
brancin
# 06.08.2009 ob 15:54
123. lajnar

Si ti psiho sploh prebral, kaj sem napisal (prvi del ni moj, ampak od ponosa, prispevek 102.). Res, da je nerazločno citirano, ampak spet ne tolko.

Moje misli so od Poslušaj, agitator navzdol. Drugače (če boš prebral) se v marsičem strinjam s tabo.
tomazzek
# 06.08.2009 ob 15:37
A zdej so pa kondom pogruntal?! To je bil namen krvatarjev, ko so postavljali mejno točko plovanija!!! Zaradi naše anemičnosti je sedaj vsak končni izid zmaga hrčkarjev - vprašanje je le ali je večja, ali pa manjša... In nakoncu pisun M.N. citira hrvaškega "strokovnjaka".
Mislav
# 06.08.2009 ob 15:21
Kondominij u Piranskome zaljevu/Savudrijskoj vali ne bi, međutim, Sloveniji pružio izravan dodir s međunarodnim vodama jer se točka u kojoj se one dodiruju s hrvatskim i talijanskim morem nalazi 12 milja od Stelle Maris, na ulazu u Umag iz smjera Savudrije.

To znači da bi se kondominij morao s mora proširiti i na obalu, pa bi tako Slovenija dobila suvlast nad Kanegrom, Savudrijom, Bašanijom, Zambratijom, Katorom i Stellom Maris. Jednako bi tako Hrvatska morala dobiti suvlast nad Sv. Lucijom, Portorožem, Sv. Bernardinom, Piranom i Strunjanom, do pred ulaza u Izolu sa slovenske strane.

Pet točaka za kondominij:
1. Hrvatska i Slovenija ostvaruju zajedničku i ravnopravnu suverenost nad prijepornim dijelom akvatorija Jadrana.

2. Hrvatska zadržava dodir svog teritorijalnog mora s teritorijalnim morem Italije.

3. Slovenija kroz kondominij dobije izravni izlaz u međunarodne vode Jadrana

4. Piranski zaljev ostaje funkcionalno cjelovit, turistički otvoren i poveznica među objema obalama.

5. Nastavljaju se tradicionalni oblici upravljanja i koncesija u Piranskom zaljevu.
rdeča lajna
# 06.08.2009 ob 15:01
117. brancin (6. avgust 2009 ob 13:45)
Slovenija bila pol manjša vsak ve kje je potekala Rapalska meja.Pred tem je pa ni bilo ampak je bila Slovenija sestavni del AO-Hrvaška je imela svojo kraljevino in je imela nekaj avtonomije.

Malo preveč si učen. Slovenija je bila v AO kot sestavni del Avstrije, Hrvaška pa v AO kot sestavni del Ogrske. O hrvaški kraljevini pa govori previdno, kajti to je bilo že davno in Nemci (!) so vedeli, da morajo tam, kjer se stalno potikajo nepridipravi (Avari, Madžari) napraviti mejo. Meja Otonske države (če veš, kaj je to) je bila na Gorjancih. Hrvate je v nemško cesarstvo prineslo ogrsko kraljestvo, kamor so Hrvati spadali.

Zato nam očitanje "bečkih konjušara" v njihovi zvezi bolj godi kot ne. Kajti oni so "ugarski konjušari". Da smo pa (kakorkoli) vsi konjarji, pa se lahko zahvalimo svojim deklariranim koreninam in njim primernem znanju.
R2D2
# 06.08.2009 ob 14:53
To je po pogledu RH ;

Skupna kontrola torej vse je od obeh samo po CROtah je pa to ;

"kar je tvoje je moje , kar je moje te pa nič ne briga"
R2D2
# 06.08.2009 ob 14:11
... in JJ prišel iz SENCE na ablast ... '
kukalo
# 06.08.2009 ob 14:07
Ali je ta Pahor nor ali pa bolan? Če je to res, potem naj takoj odstopi z ministri vred!!!!!
sunshine girl
# 06.08.2009 ob 13:49
100. Ponos: pišeš, da si popolno nepristranski in kot primer daješ Aurelija. No, ko si to o Aureliju zapisal, si me nasmejal in končno dokazal, da pišeš pač tako, kot ti narekuje določena politična opcija. Kakšno je tvoje mnenje o študentskem delu preko študentskih napotnic, če mi še to poveš?
rdeča lajna
# 06.08.2009 ob 13:45
.... v Trakoščanah. Prekleti faks, ki pisuna ni naučil niti pravilnega pisanja zemljepisnih imen.

In pol vlade je od tam.
brancin
# 06.08.2009 ob 13:45
Tudi to je neresničen mit in seveda ni res kdor pozna zgodovino ve da je od 1920-1945Slovenija bila pol manjša vsak ve kje je potekala Rapalska meja.Pred tem je pa ni bilo ampak je bila Slovenija sestavni del AO-Hrvaška je imela svojo kraljevino in je imela nekaj avtonomije.
1945 je Tito(Hrvat)z 4 armado(70% sestavljena iz Hrvatov) oslobodilkvarner, Istro in ukinil rapalsko mejo torej je resnica popolnoma drugačna.Če ne bi bilo Hrvatov -Slovenije ne bi bilo ali bi bila pol manjša kajti Istra in rapalski del meje bi pripadal Italije ker je ta 1943 kapitulirala v zameno se je dogovorila z angloameriškimi zavezniki da se ji ne bo sodilo za zločine in da bo meja Italije taka kot pred vojno,to je Tito preprečil z 4 armado.
Torej tisti slovenci ki so ostali v Italiji so pač tam ostali vendar jih je ostalo veliko manj kot sicer.Hrvatov je veliko več ostalo v Bosni in?Ne bo zaradi tega iskala Neum kjer živi 98%Hrvatov in je staro Hrvaško mesto.

Napni ušesa, agitator.

To ni noben mit, v Italiji so ostali Slovenci. Upam, da veš kako je med obemi vojskami Italija zasedla Primorsko in kaj je tam delala. Pred tem so bili Slovenci del AO monarhije (tako kot vi lolek, samo, da ste bli vi sluge Mađarom, Istrijani in Dalmatinci pa Avstrijcem). Boj proti fašistom so začeli Slovenci že pred vojno in nadaljevali med 2. vojno. Tudi v Trst so pršli prvi in ga osvobodili, ne svinjaj tle s 4. armado in podobno propagando (Mesićeva priljubljena tema). Kot, da v prekomorskih brigadah, ki so čistle Dalmacijo ni bilo Slovencev. Za razliko od danes so se takrat borili skupaj proti okupatorju.

Svoje ozemlje so si Slovenci priborili, ker so se uprli in bili na zavezniški strani, torej s krvjo padlih borcev. Nemci so J Tirolsko (prav tako vojni plen Italije po 1. svet. vojni) trajno izgubili, ker so bili poraženi in predvsem na napačni strani (sile osi). Do tle razumeš ali so problemi?

Drugi del bo še bolj zanimiv. Hrvati v Bosni so bli vedno Bosanci, razen 2 sekunde časa Banovine Hrvatske pred 2. vojsko. Če gremo še malo nazaj so bli zelo dolg čas tudi turški državljani. Ne tega primerjat z italijansko zasedbo Primorske. Neum je bil v Turčiji, ker ga je Dubrovniška republika dala Turkom (tega je že cca. 400 let), da ni imela meje z Beneško republiko - neprijetni in pohlepni sosedi, predniki današnjih Taljanov. Enako velja za pas v Boki Kotorski na J meji Dubrovniške republike. Neum je kasneje ostal v Turčiji (Bosni), del obale v Boki (Sutorina) pa so zamenjali za območje na V meji s Črno Goro.

Ne boš pa tle lagal, da so Slovenci pač kar ostali v Italiji. Na račun tega je Hrvaška po 2. vojni dobila Istro, v katero se je večina Hrvatov priselila šele v 16. in 17. stoletju. Med raznimi Morlaki (bežali pred Turki v bosni in Dalmaciji) je bilo tudi dosti pravoslavcev in Šiptarjev in ljudi z vseh vetrov - danes pa so vse to Hrvati, samo Perojci so Črnogorci. Smešno. Smešen si in neuk.
skitnica
# 06.08.2009 ob 12:59
to bilo tudi dobro,zakaj pa ne?
valiant
# 06.08.2009 ob 12:50
Ni čudno, da nam pravijo dunajski kočijaži, alpski srbi in še kaj.

Tak idiotski kompromis lahko sprejmejo le podkupljene glave in nikakor vodje, ki bi si jih Slovenstvo zaslužilo in moralo imeti.

Poglejte si cono B iz Pariške mirovne konference, kje je zadnja mednarodno priznana meja Slovenije v Primorju (Slo železnice, Slo kapitanija, Slo pošts, Slo jezik ...).
whisky
# 06.08.2009 ob 12:47
pa to ne morš verjet. tako hrvaška ne bo izgubila ozemlja. lol kaj pa mi a mi ga pa lahko. in če bo tko , čez par let mi ne bomo upravljal z zalivom niti izhoda na odprto morje ne bomo več me.
Open Mind
# 06.08.2009 ob 12:42
@105. jbzt

Ne jbzt, ne za tvoje napisano. Lahko pa bi ta denar namenilil za kakšne razvojne projekte, kot so naprimer projekti povezani z energetiko in zmanjševanje izpustov. Da ne bomo po nepotrebnem plačevali 80 milijonov EUR kazni za obveze, ki smo jih podpisali o zmanjševanju izpustov, potem pa so ti dokumenti romali v omare in se je na njih pozabilo, v tej smeri se pa tudi ni skoraj nič naredilo.
Tole je sicer skrenilo s prave teme, ampak kaže pa nazorno, kako se da manipulirati in preusmerjati pozornost s pravih problemov. Dejmo enkrat neki koristnega narest za celoto.
dimmukomun
# 06.08.2009 ob 12:41
pa to svet ni vidu!!!
biberkopf
# 06.08.2009 ob 12:37
110.miraja___ti verjetno tudi ne podpiraš 1,5 mlrd EUR vrednega izvoza na Hrvaško ki ustvarja verjetno tudi nekaj delovnih mest v Sloveniji.Lol
Miraja
# 06.08.2009 ob 12:32
Pd: kdo te pa sili na dopust na HR? Jaz raje ne grem na morje-samo da ne podpiram Hrvatov . Naša domovina je tako lepa in če to zamenjaš za HR pol pa hodi s kislim obrazom.Sicer pa hrvaškim politikom NIČ ne verjamem in NE podpiram predloga ! Kaj če bi naši malo ljudstvo povprašali kakšen dogovor je za večino Slovencev še sprejemljiv. To je pa najbrž preveč zahtevano od oblasti !!!!!!!
Mislav
# 06.08.2009 ob 12:29
Znaci o kondominiju nema nista,idemo dalje.
Mislav
# 06.08.2009 ob 12:28
Vidas o kondominiju u Savudrijskoj vali: 'Takve ideje ne temelje se na činjenicama'

Otvoreno pitanje razgraničenja teritorijalnih mora Hrvatske i Slovenije odnosi se na znatno veću površinu mora izvan zaljeva nego što je ona unutar zaljeva

Davor VidasDavor VidasStručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas smatra da ideje o kondominiju ne mogu dati osnovu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora na moru, jer u konkretnom slučaju nemaju oslonca ni u činjenicama ni u međunarodnom pravu, pa stoga mogu otežati izglede za rješenje spora, ali i dugoročne međusobne odnose.

U današnjoj izjavi za Hinu, Vidas je rekao da se u razmatranju ideja o kondominiju, koji je sada aktualiziran u medijima, treba suočiti s trima međusobno povezanim, temeljnim činjenicama.

"Prva temeljna činjenica jest ta da unutar Piranskog/Savudrijskog zaljeva i Hrvatska i Slovenija imaju svoje obale. Stoga bi, s obzirom na rješenje spora unutar zaljeva, one doista mogle raspravljati o raznim pojedinostima razgraničenja, pa i o kondominiju - i to zato što bi svaka od dviju država time nešto davala, ali istodobno i nešto dobivala", rekao je.

Druga je temeljna činjenica, međutim, kako je dodao, ta da se otvoreno pitanje razgraničenja teritorijalnih mora Hrvatske i Slovenije odnosi na znatno veću površinu mora izvan zaljeva nego što je ona unutar zaljeva.

Pritom napominje kako je s tim izravno vezana treća temeljna činjenica - da je cijela obala od rta Gornja Savudrija pa do najbližeg "otvorenog mora", odnosno točke 5 iz Osimskog ugovora, neprijeporno hrvatska obala. Stoga Vidas smatra da je, s obzirom na more koje se nalazi ispred te obale "bespredmetno raspravljati o kondominiju, jer bi kod toga isključivo Hrvatska nešto davala, a Slovenija isključivo nešto dobivala".

"Tamo gdje dvije zemlje imaju obalu, na moru se može raspravljati o 'kon-dominiju', a tamo gdje samo jedna zemlja ima obalu, na moru je njezin 'dominij'", ističe Vidas.

Za ljubljanski list "Dnevnik" umirovljni slovenski diplomat Peter Toš, koji je svojedobno bio supredsjedatelj mješovitoga diplomatskog povjerenstva za granicu te u više javnih nastupa podržao pristup premijera Pahora u odnosima spram Hrvatske, izjavio je u utorak kako je kondominij "najoptimalnije rješenje granice na moru između Slovenije i Hrvatske".
resist
# 06.08.2009 ob 12:27
Jooo kaj jim ni jasn rdečuharjem. Upam da niso pozabil na kopensko mejo.
marjan_1
# 06.08.2009 ob 12:27
Jelinčič še svojega podpisa ne bo prispeval k predlogu za razpis referenduma.
jbzt
# 06.08.2009 ob 12:22
Open Mind
Za Muro,pa za socialne probleme,...daj,daj ne zavajaj javnosti.
Je pa tako,da sta Pahor z kavicami in Gantar z rožicami toliko prišparala,da se bo rešilo reveže in še za referendum bo ostalo...
Ti kar misli...
ps.Kaj hrvati ne znajo komentirati članka,da komentirajo komentatorje ?
Zunaj je sonce....
Open Mind
# 06.08.2009 ob 12:14
@103. jbzt
In denar za referendum boš ti prostovoljno dal iz svojega žepa, ali kako. Mislim, da se da denar namesto za referendum v teh časih veliko bolje porabiti.
jbzt
# 06.08.2009 ob 12:01
hehe Vidim,da ima PONOS zopet monolog...

Glede kondominija...Jelinčič in Podobnik pripravita referendum...

ps.Grem raje na sonce...PONOS revček...dvema komentatorjema nisi repriciral s "svojo" resnico...Popuščaš...

.
PONOS
# 06.08.2009 ob 12:01
98. B in .
Tudi to je neresničen mit in seveda ni res kdor pozna zgodovino ve da je od 1920-1945Slovenija bila pol manjša vsak ve kje je potekala Rapalska meja.Pred tem je pa ni bilo ampak je bila Slovenija sestavni del AO-Hrvaška je imela svojo kraljevino in je imela nekaj avtonomije.
1945 je Tito(Hrvat)z 4 armado(70% sestavljena iz Hrvatov) oslobodilkvarner, Istro in ukinil rapalsko mejo torej je resnica popolnoma drugačna.Če ne bi bilo Hrvatov -Slovenije ne bi bilo ali bi bila pol manjša kajti Istra in rapalski del meje bi pripadal Italije ker je ta 1943 kapitulirala v zameno se je dogovorila z angloameriškimi zavezniki da se ji ne bo sodilo za zločine in da bo meja Italije taka kot pred vojno,to je Tito preprečil z 4 armado.
Torej tisti slovenci ki so ostali v Italiji so pač tam ostali vendar jih je ostalo veliko manj kot sicer.Hrvatov je veliko več ostalo v Bosni in?Ne bo zaradi tega iskala Neum kjer živi 98%Hrvatov in je staro Hrvaško mesto.
B in .
# 06.08.2009 ob 11:54
Ponos... uf, a si si to v knjigi prebral? Get real.. ne fantaziraj prosim.. to je toliko možnosti, sploh pa btw. gospa Clintonova ni glih znana po diplomatski spretnosti.
Slučajno sta mi zelo blizki in dragi 2 osebi, ki delata v diplomaciji. En je moški in druga je ženska..
PONOS
# 06.08.2009 ob 11:52
93. sunshine girl
Niti najmanj enostransko imam to srečo da si lahko privoščim popolno nepristranskost,tako kot je Aurelij načelno odstopil od vseh funkcij ker se ni strinjal z vlado,sem tudi jaz mnenja da politika do Hrvaške zadnjih 15 let je pravi fiasko-najbolj zaslužen je Jelinčič in podpihovalci za petami so mu pa modeli kot Rupel in Kacin.Poskušal sem najti nek pravni,moralni argument za Slovenijo pa ga ne najdem.Če želi plin bi ga lahko pridobila drugače kot npr joint venture z INA.Če želi ribe ima SOPS in mednarodno pravo ki Sloveniji zagotavlja ribolov tudi v razglašenih conah.Če je to prosta plovba je to tudi omogočeno z mednarodnim pravom do neškodljivega prehoda-dokaz je da Luka Koper posluje odlično. Ne vidim razloga za zahtevo za ta stik..z mednarodnim morjem.
tanck
# 06.08.2009 ob 11:52
Kondominij???
Kondom?
Konj-dom...
ah.... Saj je vseeno...
:)))))))))))))))))
B in .
# 06.08.2009 ob 11:49
Men je samo "krivo", da Hrvati ne rečejo: "Hvala Slovenci, zaradi vas imamo Kvarner in Istro, drugače bi to pripadalo Italijanom, tako kot skozi največjo večino zgodovine. Na žalost je 140.000 Slovencev in pripadajočega ozemlja zaradi tega ostalo v Italiji. Še enkrat hvala".
Ker mi je precej jasno, da se danes ne da zgodovine popravljat, lahko bi pa rekli vsaj hvala... eto.
Pa tisti kontejner, ki so ga postavili po 91, na našem ozemlju(za kar so zaprosili naše) tudi gor na hrib... ker če te jaz prosim, da mi posodiš avto, pol ti ga pa več ne dam nazaj... ne verjamem, da bova še najboljša prijatla.
sunshine girl
# 06.08.2009 ob 11:47
94. je potrditev, da se Ponos zdaj spozna že na diplomacijo...iz prebranega je razvidno, da je skrajni čas, Ponos, da ti nekdo pove, da le čevlje sodi naj kopitar....O diplomaciji pa več kot očitno nimaš pojma.
Open Mind
# 06.08.2009 ob 11:47
Zabavno čitanje.
sunshine girl
# 06.08.2009 ob 11:45
92. ohrani zdrav želodec, jozze zepl, samo nasmej se komentarjem, iz katerih je razvidno skoraj da sovraštvo do vsega, kar je slovensko...
PONOS
# 06.08.2009 ob 11:44
89. B in .
Če bi vedel kaj o diplomaciji ,imajo tam poseben jezik ki ga diplomati zelo dobro razumejo ,navadni ljudje,glealcem pa ostane skrit, po navadi so dvoumni ali celo zelo jasni-ko so jasni je že zelo nevarno da se napreduje v naslednjo stopnjo.
sunshine girl
# 06.08.2009 ob 11:43
Ponos, ne vem sicer, kaj se greš na teh komentarjih, ampak tvoji zapisi kažejo izrazito enostranski pogled na reševanje problema. In vse bolj se vidi, na katero stran se nagibaš. Tvoje pisanje je samo tvoje razmišljanje in nikakor ni nekaj več, kot aktivno počneš teh nekaj ur....si morda že razmišljal o zaposlitvi na hrvaškem zunanjem ministrstvu?
jozze zepl
# 06.08.2009 ob 11:43
OK jazst mam dost, ker ma glava peče in bom dobil čir na želodcu. Eni so pač zagriženci in jim ne bomo prišli do konca. Hvala ponos da nas rešujete pred mednarodno sramoto (sarkazem). Res, dobri politiki ste, še malo pritiskajte na nas, pa bo v Lj dvojezično območje. Res. Drgač pa, brez zamere, proti hrvatom ali ostalim nimam nič, samo enotnost Slo ozemlja bi rad ohranil. Lp
Kazalo