Slovenija

Poudarki

  • Zelenjadarji poročajo o najmanj pol milijona evrov neposredne škode
Kanižarica
Ena izmed potolčenih streh na območju Črnomlja. Foto: BoBo
Informacije za vse, ki želite pomagati. Foto: TV Slovenija
Civilna zaščita se je odzvala hitro in učinkovito, ugotavlja vlada. Foto: BoBo
Katičeva je pohvalo namenila tudi gasilcem - več tisoč jih posredovalo - in spomnila, da so na pomoč priskočili tudi hrvaški. Foto: BoBo
Poškodovani so številni vrtci in šole. Ministrica za šolstvo, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič, je napovedala državni prispevek pri obnovi te infrastrukture. Foto: BoBo

Toča v Črnomlju: Vlada izreka posebno priznanje gasilcem in civilni zaščiti

Toča povzročila visoko škodo
14. junij 2018 ob 13:59,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 19:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Občina Črnomelj je v sredo začela zbirati vloge za prijavo škode, nastale na stavbah zaradi petkovega močnega neurja s točo. Vlada pa je izrekla priznanje vsem, ki so po toči posredovali in pomagali.

Oškodovanci obrazec vloge dobijo v občinski mali sejni sobi ali na uradni občinski spletni strani. Vloge morajo oddati do 22. junija. Izpolnjenim vlogam naj po možnosti priložijo fotografije nastale škode, so sporočili z občine.

Na črnomaljski občini so zapisali, da oškodovanci vloge v omenjenem prostoru lahko tudi izpolnijo in oddajo, s seboj pa morajo prinesti vse potrebne podatke, navedene v navodilih za izpolnjevanje obrazca. Vloge lahko oddajo vsak delovni dan, in sicer v ponedeljek, torek in četrtek med 7.30 in 17. uro, v sredo med 7.30 in 18. uro ter v petek med 7.30 in 15. uro. Oškodovanci lahko vloge na naslov občine pošljejo tudi z navadno pošto. Upoštevali bodo vloge, ki bodo na občinsko vložišče prispele do vključno 26. junija do opoldneva.

Oškodovanci lahko škodo prijavijo le na omenjenem prijavnem obrazcu in v skladu z objavljenimi navodili, so še sporočili s črnomaljske občine.

Hitra in odzivna pomoč
Sicer pa skušajo črnomaljski občini pri odpravljanju posledice poleg gasilcev in civilne zaščite pomagati tudi različne organizacije in posamezniki. Po podatkih Rdečega križa Slovenije je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič imenovala posebno komisijo, ki bo njihovo pomoč razdeljevala glede na prispele prošnje. Komisijo sestavljajo še predsednica in sekretarka črnomaljskega območnega združenja RKS, predstavnik občine, črnomaljskega Centra za socialno delo, poveljnik črnomaljske civilne zaščite in predstavnik Karitas. RKS bo to tudi iz svojega sklada solidarnosti za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju Rdečega križa Črnomelj danes nakazal pomoč v znesku 30.000 evrov. Denarno pomoč, vsaka po 10.000 evrov, sta do zdaj prispevali tudi Škofija Novo mesto in Slovenska karitas.

Na pomoč tudi Slovenska kronika
Ob nedavni uničujoči ujmi se je RTV Slovenija odločila, da organizira humanitarno akcijo z zbiranjem prispevkov, ki bodo v celoti namenjeni odpravljanju škode v Beli krajini. Zbiranje se bo začelo 14. junija 2018, ob 19.30 s posebno humanitarno Slovenska kroniko na Televiziji Slovenija 1.
.
Gledalci bodo sredstva lahko nakazovali na poseben račun Gasilske zveze Črnomelj:

Gasilska zveza Črnomelj
Belokranjska cesta 10, 8340 Črnomelj

TRR: SI56 0243 0001 8399 492
Sklic: 0806
.
Več informacij o pobudi


Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike Rdeči križ še naprej zbira na posebnem računu in z donacijami prek sporočil SMS. Operaterji Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2 pa omogočajo donacije prek sporočil SMS na številki 1919. Donirati je mogoče s ključno besedo UJMA za donacijo en evro ali UJMA5 za podaritev petih evrov pomoči.

Po podatkih, predstavljenih na torkovi izredni občinski seji, skupna škoda v Občini Črnomelj znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode. Ocena skupne škode še ni dokončna.

Pohvala vlade
Enote za zaščito in reševanje, občine in javne službe so se na neurje, ki je 8. junija prizadelo vzhod države, odzvale pravočasno in z učinkovitimi ukrepi preprečile še hujšo škodo, je ocenila ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle. Močno neurje je škodo povzročilo tako na stvareh kot na kmetijskih površinah. Glede na poročilo Občine Črnomelj je bilo tam poškodovanih 1944 stanovanjskih hiš, 50 industrijskih objektov, 12 javnih zavodov, 2723 gospodarskih in drugih objektov ter devet objektov kulturne dediščine. Po poročilu Občine Semič pa je bilo tam poškodovanih 96 objektov, sprožil pa se je tudi manjši zemeljski plaz.

V intervenciji je sodelovalo 3144 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, od tega 2849 gasilcev, pripadniki Rdečega križa, Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, je povedala ministrica.

Vlada je prav tako ugotovila, da je bilo aktiviranje gasilcev, vseh drugih reševalnih služb in gospodarskih družb na vseh ravneh pravočasno, njihovo delovanje pa organizirano, prizadevno in učinkovito. Vlada vsem vključenim v pomoč izreka priznanje in zahvalo, je povedala Katičeva.

Trenutno škodo poleg občinskih komisij sicer ocenjujejo tudi predstavniki zavoda za gozdove, direkcija za vode, zavod za varstvo kulturne dediščine, ministrstva za gospodarstvo in direkcija za infrastrukturo, je še povedala ministrica.

Končno poročilo, vključno z višino neposrednih stroškov intervencij, naj bi na ministrstvu za obrambo pripravili do 6. julija, nato ga bo obravnavala vlada. Kot so še sporočili po seji vlade, bo ministrstvo vladi predlagalo, da povračilo zagotovi iz tekoče proračunske rezerve.

Tudi zelenjadarji so jih skupili
Neurje je na območju Kmetijske zadruge Krka naredilo za pol milijona evrov neposredne škode, ocenjujejo tamkajšnji pridelovalci. Najbolj je prizadelo nasade jedilnih bučk, buč, solate, melon, mini lubenic, stročjega fižola in paprike. Znesek škode bo še višji, hkrati pa se bosta opazno skrčila tržni delež dolenjske sezonske zelenjave in delež tovrstne samooskrbe. Vnovično sajenje poškodovanih poljščin pa bi po njihovem mnenju pomenilo podvojitev stroškov pridelave in povzročilo približno dvomesečni zamik zelenjadarske proizvodnje.
VIDEO
Slovenska kronika o odpravljanju škode po neurju v Črnomlju
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
taubieater
# 14.06.2018 ob 14:19
Cela Slovenija daruje, vlada se pa pokrije s posebnim priznanjem. Kak denar rajši nakažte.
linus.si
# 14.06.2018 ob 14:41
Vlado je potrebno podpreti, ker je tako velikodušno podelila POHVALE od katerih bodo vsi siti in zdravi in katere bodo gasilci in drugi prostovoljci zagotovo nosili v srcih, kar jim bo osmislilo življenja. Plemenito dejanje te vlade moramo navadni smrtniki pozdravit in hkrati okarat gasilce, ki si že leta prizadevajo več denarja za opremo, ki jo mimogrede iztrošijo na takšnih akcijah.

#sarkasmoff
linus.si
# 14.06.2018 ob 14:42
Sej bi država lahko poslala na teren tudi vojsko...zakaj tega ne naredijo v primeru naravnih nesreč?
taubieater
# 14.06.2018 ob 14:44
Linus to so dodatni stroški. Pohvale so cenejše.
tu in tam
# 14.06.2018 ob 14:32
Malo za šalo:
Kaj, a pričakujejo kakšno plačilo?
Saj je vendar njihova dolžnost, da pomagajo.

A ja, to samo za zdravnike velja.


Pa malo zares:
V lokalnem Merkurju bodo lahko s to pohvalo nabavili dele za črpalke, pa nadomestili uničeno opremo, na lokalni črpalki pa bodo s priznanjem napolnili rezervoarje.
kotzi
# 14.06.2018 ob 14:32
ja zahvala najvec steje..ljudje....pol pa pogledasv denarnico...pa prazzzzna...no ja..zahvala je lepa...lepa gesta...
avgust
# 14.06.2018 ob 14:27
To vlado je lahko sram!!!! Zahvala in pohvala????? halo, kdo pa ta vlada mislijo, da so.

Naj si vzamejo za vzgled vse te gasilce, ki so šli zaradi svoje srčnosti in dobrote pomagati drugim ljudem in so svojo sočutje izkazali z dejanji.

Kje so dejanja vlade? Kaj bo vlada naredila, da bodo gasilci lažje pomagali ljudem v stiski? Koliko denarnih sredstev bo namenila, da do podobnih dogodkov ne bo prišlo?

Do takrat, na naj vlada in njeni ministri zapre svoja usta, ker so žaljivi za vse srčne in dobre ljudi. Namesto, da bi spremenili zakone, ki bi omogočili očiščenje strug potokov itd., sprejeli zakone, ki bi gasilcem olajšali delo; omogočili zakone, ki bi gasilcem omogočili zavarovanje pri nesreči pri delu (in jim ne bi bilo treba tožit zavarovalnic), itd......oni samo govorijo.

Žalostno res.

Lahko me popluvate, ni probelma, mojega stališča to ne bo spremnilo.
amigo
# 14.06.2018 ob 16:21
Kupili bomo bojna vozila za pušćavo, ker tako želita Ferkel in Krampus.Gasilcem pa priznanje.
Mitja80
# 14.06.2018 ob 16:22
ni pa noben problem strest denarja, ko je potrebno kupovat staro železo za vojsko... aja, v NATU smo in to MORAMO.

ljudje, ki pa v to blagajno vsak mesec vplačujejo, pa naj se znajdejo, ko so v stiski... sej jim bojo sodržavljani pomagali... bojo že nekako ane?
fantasycamp
# 14.06.2018 ob 14:47
To je direktno iz Alan Forda.

Ko Broj Jedan da svojim fantom pohvale za podvig ki je zahteval tveganje življenja.

V ozadju se pa smejijo kako so naivni da gredo to delati namesto da prisilijo vlado naj da denar!
castor
# 14.06.2018 ob 19:26
Pri vsej vremenski katastrofi, ki je prizadela Slovenijo, pogrešam večino humanitarcev, ki se oglasijo takoj, ko se nekdo spotakne ob oviro na južni meji. Sam prašam. Predvsem, ker se le ti veselo napajajo iz proračuna.
Mitja80
# 14.06.2018 ob 16:16
no, tukaj je pa sedaj aktivnost vlade ob težkih časih lastnega naroda...
Pantha Rhei
# 14.06.2018 ob 16:16
Naj raje dvignejo plače gasilcem, kar bi si ti zaslužili že zdavnaj, ter jim omogočijo normalne pogoje dela. So na prvi frontni črti problemov! In zmeraj brez vprašanj in pritožb.
pluty
# 14.06.2018 ob 16:07
Kakšna Civilna zaščita? Kje je pa bila? Jaz je nisem videl
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 16:04
Poceni.
vsx1016
# 14.06.2018 ob 15:13
@tu in tam
Merkur ne prodaja gasilske opreme. Mogoče kakšne lopate, krampe, vreče za pesek....
Nadomestnih delov za črpalke, gasilskih cevi in gasilske zaščitne opreme pa ne.
Je pa res, da vsaka malenkost pride gasilcem prav.
kotzi
# 14.06.2018 ob 14:51
pohvale so cenejše...res...pohvale so zastonj...ni stroškov
fantasycamp
# 14.06.2018 ob 16:58
kingeston

Vlada da lahko naš denar za nas ali pa ga dajo za nakup neke brezzvezne vojaške opreme, mogoče nek nov projekt ki bo služil da del denarja med sabo razdelijo!
bende
# 14.06.2018 ob 16:49
Koliko je pa velika ta pohvala, dovolj za kakšno barako prekriti ali?
zapravico
# 19.06.2018 ob 09:19
Civilna zaščita je pa samo na papirju,da vlečejo plače
Mitja80
# 14.06.2018 ob 17:21
@kinge
a NATO je kot mafija? enkrat ko prideš not ni več izstopa?
kingeston
# 14.06.2018 ob 17:12
Vlada da lahko naš denar za nas ali pa ga dajo za nakup neke brezzvezne vojaške opreme

kwa ni jasno, če pa smo se pred 15 leti obvezali da bomo kupovali brezvezno vojaško opremo?
kingeston
# 14.06.2018 ob 16:58
aja, v NATU smo in to MORAMO.

točno tako. v natu smo in MORAMO, ker SMO se tako odločili 15 let nazaj. večinsko in demokratsko. in kar smo se obvezali moramo izpolnjevati.

ali pa ste še kar mnenja da se obljube in obveznosti ni treba izpolnjevati?? če da, potem ne jamrat ko bo isto naredil vaš delodajalec...

banda prevarantska
kingeston
# 14.06.2018 ob 16:56
in s to zahvalo si lahko kaj...?

drugače pa vsi ki pozivate naj vlada da denar; kar sami ga nakažite, je to eno in isto.

če še niste skapirali da vlada tala vaš denar vam ni pomoči...
Kazalo