"Nekateri, tudi znotraj koalicije, niso zadovoljni s slogom predsednika vlade, ampak dvomim, da je to nezadovoljstvo tako globoko, da bi se zaradi tega zbralo dovolj energije in vsega drugega, da bi eventuelno šli v njegovo zamenjavo," meni Darko Štrajn. Foto: BoBo
O morebitnih aferah, ki bodo v letošnjem letu pretresale Slovenijo, je Tomšič povedal, da ne ve, kaj imajo vladajoči krogi na zalogi, vendar tudi tovrstnih dogodkov po njegovem mnenju ne bo manjkalo. Foto: MMC RTV SLO

Kaj lahko Slovenke in Slovenci pričakujemo v letu 2011 na političnem prizorišču? Bomo priča menjavi na premierskem stolčku ali celo predčasnim volitvam? O tem smo se na MMC-ju pogovarjali s predsednikom Liberalne akademije Darkom Štrajnom in sociologom Matevžem Tomšičem.

"Dvomim, da je nezadovoljstvo tako globoko, da bi prišlo do menjave Pahorja"
Štrajn je povedal, da je mogoče predvidevati "oziroma predvsem upati, kot pa res trditi", da bo izboljšanje gospodarskega položaja prineslo tudi več umiritve na političnem področju. Glede morebitnih predčasnih volitev je pojasnil, da se v Sloveniji, odkar imamo demokracijo, kar naprej v vsakem mandatu pogovarjamo o predčasnih volitvah in dramatičnih menjavah. V zdajšnji situaciji je po njegovih besedah nov le krizni kontekst, zaradi katerega deluje to govorjenje bolj realistično, vendar je, glede na to, kako je postavljen naš parlamentarni sistem, za predčasne volitve zelo malo možnosti.

"Nekateri, tudi znotraj koalicije, niso zadovoljni s slogom predsednika vlade, ampak dvomim, da je to nezadovoljstvo tako globoko, da bi se zaradi tega zbralo dovolj energije in vsega drugega, da bi eventuelno šli v njegovo zamenjavo. Mislim, da bo ta ekipa bolj ali manj delala naprej," o morebitni menjavi predsednika vlade Boruta Pahorja meni Štrajn.

A dodaja, da obstaja element nepredvidljivosti za analitike pri raznih napovedih, saj imajo opravka z drugačno generacijo politikov, ne glede na to, da so nekateri "noter tudi od prej", ki nima enake motivacije za dejavnost v politiki, kot so jo imele prejšnje generacije, npr. Drnovškova garnitura. Zdajšnja generacija se, kot pravi Štrajn, politično udejstvuje predvsem zaradi profesionalnega interesa kot pa zaradi tega, da bi želela uresničiti kakšne ideje, kar po njegovem videnju ni najpozitivneje.

"Levi trojček ne bo privolil v predčasne volitve"
Tomšič misli, da se razmerje političnih sil v letu 2011 ne bo veliko spremenilo. Malo možnost pripisuje tudi izvedbi predčasnih parlamentarnih volitev in menjavi predsednika vlade, predvideva pa, da bo zdajšnja vladajoča zasedba približno v taki obliki vladala tudi v tem in prihodnjem letu, čeprav bodo po njegovem mnenju verjetno nekatere kadrovske spremembe na posameznih ministrskih mestih.

"Levi trojček ne bo pristal na predčasne volitve, kar pa seveda ne pomeni, da bo vlada trdnejša in stabilnejša, kot je. Rekel bi, da se bo ta 'stabilna nestabilnost' še naprej odvijala in da bo sledilo še kar nekaj pretresov za vladajočo koalicijo, vendar dvomim, da bo prišlo do sprememb na oblasti," je poudaril.

"Podpora vladi tako nizka, da dosti nižja ne more več biti"
O morebitnih aferah, ki bodo v letošnjem letu pretresale Slovenijo, je povedal, da ne ve, kaj imajo vladajoči krogi na zalogi, vendar tudi tovrstnih dogodkov po njegovem mnenju ne bo manjkalo. Na vprašanje o podpori vladi je odgovoril, da bi lahko rekli, da je podpora že tako nizka, da dosti nižja ne more več biti.

"Menim, da podpora kaj dosti ne more pasti. Drugo vprašanje je, ali se bo podpora izboljšala, vendar je tudi to težko napovedati, saj je odvisno od same vlade, kako se bo obnašala, kako bo ravnala in ali bo uspela začeti voditi politiko na konsistentnejši in verodostojnejši način. V tem primeru ji lahko podpora tudi zraste, vendar za zdaj ni kaj dosti indicev, da bi prišlo do tega. Podpora vladi se sicer lahko popravi, vendar sprememb v načinu vodenja države ne napovedujem. Tudi Pahorjeve izjave so bolj 'wishful thinking' oz. izraz nekih želja kot pa neka realna funkcija," je sklenil.