Slovenija

Poudarki

  • Vatovec: Povečujejo poslanske privilegije
  • Tonin: Vzpostaviti je treba pravičnejša razmerja
evro
Višina poslanske plače sistemsko vpliva tudi na (ne)odvisnost ravnanja poslancev in njihovo motivacijo. Foto: BoBo
Matej Tonin
Odhajajoči predsednik DZ-ja Tonin. Foto: BoBo
Vatovec je nanizal kup kritik na spremembe in navrgel, da to počne opozicija. Foto: BoBo
poslansko stanovanje
Notranjost enega izmed poslanskih stanovanj. Foto: BoBo
VIDEO
Tonin bi uvedel spremembe...
VIDEO
Tonin se poslavlja

Dodaj v

Tonin in Vatovec vsaksebi glede sprememb pri poslanskih plačah in stanovanjih

Seja kolegija predsednika DZ-ja
22. avgust 2018 ob 16:59,
zadnji poseg: 23. avgust 2018 ob 00:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik DZ-ja v odhajanju Matej Tonin in vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ostajata vsaksebi glede Toninovih predlogov sprememb pri poslanskih plačah in najemu službenih stanovanj.

Predlogi so bili po besedah Mateja Tonina usklajeni na delovnih posvetih, z njimi pa so se strinjali vsi vodje poslanskih skupin z izjemo Levice. Akti so tako deloma že sprejeti in veljajo. Del jih je v postopku, za del pa so se dogovorili, da bo vložen šele, ko bo izvoljena nova vlada. Kot je napovedal, bo z vsem seznanil novega predsednika DZ-ja, to naj bi postal prvak SD-ja Dejan Židan. Kot gost v Odmevih je hkrati poudaril, da so vse spremembe usklajene s finančnimi okviri državnega zbora, saj je bil proračun za leto 2018 že sprejet in ga je treba upoštevati.

Tonin je v izjavi po seji kolegija predsednika DZ-ja spomnil, da so med drugim že spremenili hišni red, v katerem so jasno predpisali protokol, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, določili pa so tudi, da lahko predsedniki parlamentarnih strank tako kot poslanci vstopajo v DZ brez vstopnih formalnosti. Spremenili so še pravilnik o mednarodni dejavnosti, tako da lahko, denimo, komisija DZ-ja zaseda tudi onstran meje. Zdaj kot omejitev velja, da je destinacija dosegljiva z avtomobilom v enem dnevu, kar pomeni, da lahko dosežejo vse sosednje države in odborom omogočajo skupne seje s sorodnimi odbori sosednjih držav, je pojasnil.

Plačne spremembe pri zaposlenih in poslancih
Prav tako je po njegovih navedbah že odpravljena anomalija, da so lahko zaposleni v DZ-ju napredovali le do 55. plačnega razreda, medtem ko lahko zaposleni v državni upravi napredujejo do 57. plačnega razreda. Pravilo, da uradniške plače v parlamentu ne smejo biti višje kot poslanske, se mu zdi nesmiselno, "ker če imamo javni sektor, v katerem veljajo povsod enaka pravila, potem mora to veljati tudi za DZ".

Trenutno so v parlamentu tri javne uslužbenke, ki so izpolnjevale vse pogoje, da bi bile lahko v neki drugi službi v državni upravi v 57. plačnem razredu, je pojasnil in dodal, da gre za naziv sekretar.

Pojasnil je, da se je ukvarjal tudi z najnižje plačanimi službami, denimo čistilkami. Polovica med njimi je tako rekoč ves čas bolniško odsotna, Tonin pa to razume kot neke vrste protest zaradi nizkih plač. Kot je dejal, so našli nekatere rešitve za izboljšanje njihovega statusa, treba jih je spraviti v prakso, je dodal.

Lotil pa se je tudi poslanskih plač, za katere zakon določa razpon od 55. do 62. plačnega razreda. "Znotraj tega sem pač uskladil pravičnejša plačna razmerja, kar pomeni, da sem nekaterim poslancem plače znižal, drugim pa povišal," je pojasnil. Doslej so bili po njegovih navedbah vsi predsedniki odborov ali komisij uvrščeni v 60. plačni razred kljub različnim obremenitvam pri delu. "Komisija za poslovnik je imela v vsem mandatu 13 ur zasedanj, odbor za finance pa 400," je ponazoril. Tako je za vodje manj obremenjenih delovnih teles predlagal znižanje plače na 59. razred, za vodje bolj obremenjenih pa povišanje na 61. razred, višjo plačo bi prejemali tudi vodje večjih poslanskih skupin. Kot je poudaril, je pri vseh zadevah pri urejanju poslanskih plač pazil, da je osnovna masa ostajala približno ista.

Vatovec: Povečujejo se poslanski privilegiji
Njegovim navedbam pa oporeka Matej T. Vatovec (Levica), ki sporoča, da pri poslanskih plačah razrez, kot ga predlaga Tonin, v osnovi pomeni dvig plače za dva plačna razreda za vse poslance, kar bi pomenilo dvig plačne mase in posledično večji izdatek za DZ. Po njegovih besedah se "poslanski privilegij" povečuje tudi iz sprememb pri plačevanju pavšala za delo v volilni enoti, ki ga želi Tonin po njegovih navedbah povišati s trenutno minimalnega, ki je 500 evrov za tiste najbližje Ljubljani, na 800 evrov.

Tonin je pojasnil le, da bi vsi poslanci dobili enak pavšal, in dodal, da je predlagal tudi spremembo izračunavanja potnih stroškov. Doslej so poslanci prejeli znesek cene najcenejšega javnega prevoza, po njegovem predlogu bi se poslanci ob prihodu evidentirali in dobili povrnjene potne stroške samo za tiste dni, ko so dejansko navzoči v DZ-ju, in sicer bi obračunavali kilometrino po 18 centov na kilometer.

"Seveda so si nekateri hitro izračunali in ugotovili, da je to zanje manj ugodno," je dejal in pojasnil, da bi s spremembo pridobili predvsem bolj izpostavljeni poslanci, denimo vodje poslanskih skupin, ki so vsak dan v DZ-ju. Ti bi po Toninovih navedbah morda dobili od dva do 50 evrov na mesec več kot doslej, tisti, ki poredkeje hodijo v parlament, pa bi bili za določen znesek prikrajšani.

Vatovec opozarja, da bi s tem vzpostavili izjemo glede na vse druge uslužbence v javnem sektorju, ki trenutno dobivajo povračilo potnih stroškov glede na mesečno vozovnico, in da bi bilo tudi to mogoče razumeti kot dodatni privilegij poslancev.

Plačevanje poslanskih stanovanj
V Toninovem reformnem svežnju pa se mu zdi sporen še predlagani način plačevanja po njegovih besedah že tako nizkih najemnin poslanskih stanovanj. Odhajajoči predsednik DZ-ja je povedal, da je želel zadevo zastaviti tako, da se pokaže razlika, da je poslansko stanovanje za nekatere, ki živijo bliže parlamenta, boniteta, za tiste bolj oddaljene pa nuja. Tako je predlagal, da bi tisti poslanci, ki so od parlamenta oddaljeni manj kot 45 minut, morali v celoti kriti vse stroške poslanskega stanovanja z najemnino in obrabnino, tistim, ki pa so oddaljeni več kot 90 minut, pa bi parlament v celoti zagotovil poslansko stanovanje.

Vatovec pa meni, da v tem primeru ni mogoče govoriti o pravičnejši oz. ustrezni razdelitvi teh pravic, ampak da je neizpodbitno, da gre za večanje teh pravic in da bi poslancem, ki so bolj oddaljeni od DZ-ja, subvencioniral že tako nizke najemnine.

Poleg tega želi po Vatovčevih besedah Tonin poseči v omejitev financiranja političnih strank z odpiranjem možnosti, da bi zasebne gospodarske družbe spet lahko financirale politične stranke, in "tako zabrisati transparentnost pri financiranju". Temu v Levici nasprotujejo, je pojasnil in dodal, da je morda to tudi "eno od tistih izhodišč, ki kaže, kdo pravzaprav sploh je opozicija v tem DZ-ju". Pri Toninu pa so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da se je "ponovno odprla razprava v povezavi s pripravo novele zakona o političnih strankah, s čimer se med drugim zasleduje ustreznejša ureditev financiranja političnih strank". Prav tako pa se je odprla tudi razprava v povezavi z morebitnimi spremembami zakona o volitvah v državni zbor.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
nightwing
# 22.08.2018 ob 17:29
Poslanci imajo privilegije kot da so na minimalcu. Slovenistan.
Juhu
# 22.08.2018 ob 17:14
Najbolj jih skrbijo plače. Haloooooo.
STANE
# 22.08.2018 ob 17:32
Fuj,če si to naredijo,barabe,nikoli več ne grem volit.Minimalne plače pa niso sposobni dvignit.
tktktk
# 22.08.2018 ob 17:30
Fuj, Tonin, upam, da NSi pod tvojim predsedovanjem ne pride več v parlament.
STANE
# 22.08.2018 ob 17:38
Tonin misli resno.....
STANE
# 22.08.2018 ob 17:33
Lepa popotnica za Šarca...Če tega ne bo preprečil, je pri meni zaključil....
heristalski166
# 22.08.2018 ob 17:39
tonin je d best, za divji tdi neoliberlani darvnistični kapitalizem s trdo roko trga, da so najproduktivnejši najbolje plačani, on se je še včeraj šlepal na milko in nima niti minute izkušenj iz gospodarstva, "najprodkutivnejši" v sloveniji so tisti ki se najbolj znajdejo v partitokraciji slovenije, ki je še hujša kot včasih, kajti včasih je vladala ena stranka in ni bilo tok borbe za državni plen, zdej pa vsaka (nova) hoče svoj kos pogače
STANE
# 22.08.2018 ob 18:08
Podpiram predlog Tonina - potrebno je narediti red - zakaj bi bili vsi poslanci isto plačani - nekateri so zelo aktivni in prisotni, nekatere pa bomo videli v parlamentu zgolj ob določenih glasovanjih...

Zakaj pa ne uvedejo,da se neupravičen izzostanek pozna pri plači poslanca.Hrvati npr.to imajo .
STANE
# 22.08.2018 ob 17:58
Kaj pa to pomni 90 minut oddaljen ali 45 minut oddaljen...Kako peš,s kolesom,z avtom ob kakšnem prometu ? Neumnost da ji para ni...kaj se ne meri oddaljenost po km ?
annova
# 22.08.2018 ob 18:07
A potemtakem v Državni zbor poslanci lahko prihajajo poljubno, kadar se jim pač zahoče? Kje je še taka služba ...
Lukos
# 22.08.2018 ob 18:19
90 min vožnje in totalno plačano stanovanje? A se vi norca delate? A veste koliko ljudi se dnevno v eno smer vozi 90min pa nimajo stanovanja. Stanovanja bi morali samo dati tistim ki so več kot 150km oddaljeni pa še potem bi morali plačevati najemnino vsaj 70% tržne cene.
darkwader
# 22.08.2018 ob 17:37
Tonin, a ne veš, da denar ne raste na drevesih.
dejneseri
# 22.08.2018 ob 18:34
A to je ta veliki toninov vele dosezek?
garmond
# 22.08.2018 ob 19:51
Za 40 kvadratov veliko stanovanje sredi Ljubljane poslanci plačujejo najemnino 150 evrov, za enako veliko stanovanje v Ljubljani pa navadni državljan plačuje 700 evrov.
Res so ubogi ti naši poslanci, hvala bogu da se je našel ta dobri človek Tonin, da jim pomaga pri tej krivici.
nomnomnom
# 22.08.2018 ob 18:15
Višanje poslanskih plač ?? Nema ništa! Denarja ni!
STANE
# 22.08.2018 ob 17:53
Tonin združuje izvoljene stranke v DZ...sedaj je že 8 + 1.....
NoFuture
# 22.08.2018 ob 17:38
Ni bila zastonj odaja na rtvslo o poslanskih plačah po europi itd.
Do zdaj je bilo v redu, zdaj Tonin pravi da treba več izdatkov.
tropic
# 22.08.2018 ob 19:22
sej ne mors verjet, da nisi niti stopil v pisarno in ze isces vecjo placo?!?! mislim wtf pa zasluzte si jo prekleti paraziti
Ples
# 22.08.2018 ob 18:06
Predlogi so bili po besedah Mateja Tonina usklajeni na delovnih posvetih, z njimi pa so se strinjali vsi vodje poslanskih skupin z izjemo Levice.

Kdo je torej pozicija in kdo opozicija?
Ples
# 22.08.2018 ob 17:57
Poleg tega želi po Vatovčevih besedah Tonin poseči v omejitev financiranja političnih strank z odpiranjem možnosti, da bi zasebne gospodarske družbe spet lahko financirale politične stranke, in "tako zabrisati transparentnost pri financiranju".

Le na čigavem zelniku je to zraslo ;)
pero-perica
# 22.08.2018 ob 17:45
kako onstran meje pa kaj vam seka.če vsi vse prisluškujejo .poslancem enostavno pobrat fhone saj samo bedarije počnejo z razgovori
nonparel
# 22.08.2018 ob 19:15
Na kozlanje mi je šlo ko sem to prebral. Zdaj vemo v katero smer bi se šlo, če bi vlado vodila desnica.
Puma
# 22.08.2018 ob 19:10
Revščino in nizek standard bomo v Sloveniji reševali tako, da bomo plitikom dvignili plače. Predvsem sposobnim politikom kot je Tonin.
heristalski166
# 22.08.2018 ob 17:43
tonin je za razbremenitev "najproduktivnejših"
Scorpio58
# 22.08.2018 ob 19:20
Prvo bodo za sebe poskrbeli. Barabe pokvarjene.
STANE
# 22.08.2018 ob 18:12
Tele njegove spremembe bi nanesle cca pol miljona več denarja za DZ .Kdo pravi,da ne bo več zajedel proračun ? V povprečju dobi poslanec več cca 300 evrov. več,nihče manj To je polovico minimalne plače,kar tako za hec...,da ne govorim o drugih bonitetah,od menze naprej.....
garmond
# 22.08.2018 ob 19:38
Tonin, a te ni nič sram?
Wasabi
# 22.08.2018 ob 19:19
Jaz jim bi pa najprej stanovanja stran pobral. Malo žalostno je, da si s svojo plačo ne morejo plačati najema.

Potem bi pa preverjal psihofizično stanje na delovnem mestu. In ja, vseeno mi je, če se drogirajo, ni mi pa vseeno, če so na šihtu zadeti - ker so v javni službi. In premnogo jih deluje precej "samozavestnih", oz. prosto p SDS mladeži - snegec za priboljšek.
STANE
# 22.08.2018 ob 18:17
sds-ov slogan se uresničuje - ZATE !
martin112
# 22.08.2018 ob 17:55
Ne razumem komentatorjev zgoraj. Tonin hoče:

- Ukiniti določene plačne razlike, ki niso pravične (in s tem določene zmanjšati, določene zvišati) in PAZI pri tem paziti, da celotna masa ostane približno enaka
- Zmanjšati število poslancev, ki za brezzveze koristijo državna stanovanja
- Ukiniti mesečni znesek za prevoz do parlamenta za tiste poslance, ki jih skoraj nikoli ni v DZ in plačal stroške prevoza za dneve prisotnosti

Kdor v tem vidi kaj slabega, mu pač ni pomoči. Tonin bo jutri odstopil, tako kot je bilo zmenjeno par tednov nazaj, in upam da boste vsi skupaj uživali pri predsedovanju Židana - jaz vem da ne bom.
Hrk hrk
# 22.08.2018 ob 17:47
Tonin ve,da je bog najprej sam sebi ustvaril brado.
Wasabi
# 22.08.2018 ob 19:33
tistim, ki pa so oddaljeni več kot 90 minut, pa bi parlament v celoti zagotovil poslansko stanovanje.

Takih poslancev nimamo. Vsaj dokler, ne bodo kandidirali tudi kandidati iz Buenos Airesa.

Pa zakaj bi jim sploh zagotovili kakšno stanovanje? Plača je lepa, dodatek za to, ker niso z družino madona, od tistih 4 jurjev bo pa ja namaknil dobre 500 za stanovanje, kot navadni državljani. Če mu pa to ne diši, mu pa mirne volje ni treba kandidirati in gre svoje cenjene veščine prodajati v realni sektor.
STANE
# 22.08.2018 ob 19:24
Če bi se to vedelo pred volitvam,bi bila volilna udeležba 30%, Levica bi pa dobila 20%.....
samo.jug
# 22.08.2018 ob 18:29
Komaj čakam, da ta Tonin spoka v opozicijske klopi in neha delati zgago. Sicer pa ne vem, zakaj bi komurkoli morali dvigati plače za te komisije, ki jih imamo sto in še enkrat sto. Ogromno blebetajo tam, ne naredijo pa itak nič. Sto preiskav in nobenega efekta. Naj delajo pro bono. Pa še to - tisti, ki rinejo v najbolj "pomembne" komisije, ne rinejo tja zaradi dela, ampak ker imajo dostop do info, ki je vitalen za politično zafrkavanje.
peacebok
# 22.08.2018 ob 18:15
Toninu se gre samo za položaj in višjo plačo.

Najbolj dvoličen politik, pa še laže v obraz
KovacevaKobila
# 22.08.2018 ob 19:53
Zadnjica predsednika DZ-ja v odhajanju se kar ne more odlepit od stolčka ... in si še pet minut pred odstopom viša plačo in rihta nove privilegije.

Težko se je izogniti vtisu, da je šef NSi-ja precej talentiran za prisesanost in ostale levičarske prakse ...
STANE
# 22.08.2018 ob 19:15
Predlogi niso butasti, samo presenecen sem, da se s tem ukvarja zacasni predsednik, teden ali dva pred odstolom.

En dan . Danes je dal v javnost,jutri bo razrešen ....Sedaj je jasno zakaj se je oklepal stolčka...
Pravičnik pa takšen...Zavaja od vsega začetka..vse poslance bi dvignil za dva plačna razreda,potem pa še druge prejemke "pravično" porazdelil. Nihče pa ne vpraša,zakaj je Dz skoraj vedno prazen....
firbec111
# 22.08.2018 ob 18:01
martin112

- Ukiniti določene plačne razlike, ki niso pravične (in s tem določene zmanjšati, določene zvišati) in PAZI pri tem paziti, da celotna masa ostane približno enaka

približno enaka ampak večja

- Zmanjšati število poslancev, ki za brezzveze koristijo državna stanovanja

stanovanja pa pač ostanejo prazna in jih nihče ne uporablja, se pravi je korist tega ukrepa kaj

- Ukiniti mesečni znesek za prevoz do parlamenta za tiste poslance, ki jih skoraj nikoli ni v DZ in plačal stroške prevoza za dneve prisotnosti


in pač nagraditi tiste, ki se vozijo v službo. Zakaj pa jim ne plačajo mesečne vozovnice, tako kot dobimo navadni državljani neglede od kje prihajaš v službo
bori
# 22.08.2018 ob 17:43
Spremenili so še pravilnik o mednarodni dejavnosti, tako da lahko denimo komisija DZ-ja zaseda tudi onstran meje.

Evo, to je nsi in sds gospodarstvo. Še kakšno preimenovanje, druga kitica.. in smo na konju (preimenovanemu Pegasus)
Komisija bi pa lahko zasedala na madžarskem, ker imanjo nižjo najemnino.
Poslance, ki niso prisotni vsaj 90% časa, naj policija prisilno privede. Kje že je največ takih? In še dimenzije nabiralnika naj dajo v ustavo. In v google.maps najkrajšo in najcenejšo pot do Doba.
Wasabi
# 22.08.2018 ob 19:56
Škoda, da novinarji ne drznejo pobarati, kako je s plačilom stroškov, ki pridejo z najemom stanovanja.

Če slučajno še kdo ne ve - tudi stroškov ne plčujejo vseh....država časti. Pa btw, niso samo poslanci ti, ki plačujejo tak "državno - planski" najem v Ljubljani. Tudi ljudje na ministrstvih:D So pa poslanci najbolj na udaru, ker le oni bi lahko spremenili takšno butasto ureditev.

PS: pa nobeden vam ne bi bil fauš, če bi vsaj zdravstvo štimalo.
Ples
# 22.08.2018 ob 19:43
Mislim, da si je Tonin nabil veliko minusov. Mislim, vedel je, da je samo začasno na funkciji, pa takoj en zagnan manever za povečanje lastnih bonitet?! Pravzaprav sploh ne štekam, kakšno politično razmišljanje je to.

V Nsi verjetno šele zdaj vidijo, kaj so si nakopali s to mlado silo ...
shark77
# 22.08.2018 ob 19:32
Višina najemnine ki ga plačujejo poslanci za stanovanja so tudi dvakrat manjša od tistih ki jih plačujejo navadni državljani za neprofitna stanovanja.Skratka poslanci imajo na voljo 49 stanovanj, velika od 19 do 68 kvadratnih metrov, najemnine pa se gibljejo od 90 do 300 €. In če ubogi reveži pri plači več kot 2000,- € ne morejo preživeti, ampak si jo hočejo povišati še za 300,-€, in zmanjšati stroške ˝ogromne˝ najemnine, se mi kar malo smilijo..., medtem ko tisti so jih volili delajo dostikrat za plačo manjšo od minimalne in plačujejo najemnine višje kot poslanci.. Bom kar začel zbirati zamaške za naše poslance...
darkwader
# 22.08.2018 ob 18:20
Če uporabim desničarsko tretjerazredne dramatiziranje, nas Nsi & Co peljejo po poti Venezuele.
peacebok
# 22.08.2018 ob 19:37
Temu narcisoidnemu Toninu je pa položaj čisto stopil v glavo.

Še dobro da bodo tega malega Napoleona razrešili.
darkwader
# 22.08.2018 ob 18:49
Hkrati se mi pa zdi naravnost ogabno, ko pri sosednjem članku SMC želi vedeti koliko bodo stali ukrepi, ki so zapisani v koalicijski pogodbi, pri ukrepu Tonina pa te informacije očitno niso zaželene.
bori
# 22.08.2018 ob 18:33
samo.jug
# 22.08.2018 ob 18:29
... Pa še to - tisti, ki rinejo v najbolj "pomembne" komisije, ne rinejo tja zaradi dela, ampak ker imajo dostop do info, ki je vitalen za politično zafrkavanje.

Natanko tako.
bori
# 22.08.2018 ob 18:31
"ponovno odprla razprava v povezavi s pripravo novele zakona o političnih strankah, s čimer se med drugim zasleduje ustreznejša ureditev financiranja političnih strank".

Politične stranke naj financirajo člani sami. Pravzaprav bi morali politične stranke ukiniti, na volitve pa naj dajo kandidate iz regij. In državo naj vodi premier 'direktor'.. noben politik. In dvakrat letno referendum o pomembnih temah, odločitvah, usmeritvah.
bori
# 22.08.2018 ob 17:57
Hrk hrk, # 22.08.2018 ob 17:47
Tonin ve,da je bog najprej sam sebi ustvaril brado.

Ja, še dodatek za britje bi moral pripadati poslancem. Toninu je pri britju (slika1) mašinca zagodla ...
Ples
# 22.08.2018 ob 17:55
"Znotraj tega sem pač uskladil pravičnejša plačna razmerja, kar pomeni, da sem nekaterim poslancem plače znižal, drugim pa povišal," je pojasnil

Napihnjeni se odbijajo
visoko v nebesa.
Zaradi pritiska
si mašijo ušesa.
Z dolgimi prsti
in majhnimi očmi
mali bogovi
vidijo le, kar se jim zdi.
(Mali bogovi - Kreslin)
Sandalovina
# 22.08.2018 ob 23:01
Je pa Tonin hiter, ko gre za denar. V dveh mesecih vse že dogovorjeno. Zase so poskrbeli preden so se dobro usedli v poslanske klopi, za čistilke pa še iščejo rešitve. Za crknit.

In kaj so dogovorili:

1. Splošen dvig poslanskih plač za dva razreda
2. Dvig minimalnega pavšala za 300 evrov vsem poslancem
3. Bolj ugodno obračunavanje potnih stroškov
4. Dodatne subvencije za žet ako niske najemnine poslanskih stanovanj ( tudi brezplačen najem je v igri)
5. in še ponovna ukinitev prepovedi financiranja političnih strank s strani zasebnega kapitala.

In na vse to dodajte subvencionirana kosila, kavice, telefonske stroške...

Že videno. Prioriteta so sami zase. In še Tonin pravi, da je vse v okvirih proračuna DZ. Lažnivi kljukec!!!
Kazalo