Slovenija

Poudarki

  • Od težavnega otroštva do treh desetletij klopi v spremstvu litra vina. Tone je eden zadnjih predstavnikov starejše generacije brezdomcev.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 58 glasov Ocenite to novico!
Tone
Jubilej na klopi ob steklenici. Foto: Luka Lukič
Tone
Večina ljubljanskih brezdomcev Toneta pozna in ga opisuje kot dobrega človeka. Foto: Luka Lukič
Jubilej
Ob Tonetovem jubileju so v društvu Kralji ulice priredili tudi manjši piknik. Foto: Luka Lukič
Tone
Dan pred proslavo je Tone doživel napad, v katerem se ga je napadalec lotil z njegovo berglo. Foto: Luka Lukič
Tone
30 let kartona in betona Foto: Luka Lukič
Voziček
Tone vse svoje premoženje prevaža v nakupovalnem vozičku. Foto: Luka Lukič

Dodaj v

Tri desetletja življenja pod soncem in zvezdami v Miklošičevem parku

Kralji ulice priredili proslavo enemu od najstarejših ljubljanskih brezdomcev
21. april 2017 ob 16:00,
zadnji poseg: 21. april 2017 ob 16:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Tone je legenda tega parka," pripoveduje starejši brezdomec o svojem kolegu, ki je klopi v ljubljanskem Miklošičevem parku z litrom vina v roki zasedel še v času nekdanje Jugoslavije in v tej svoji "dnevni sobi" vztraja še danes.

Ob tem jubileju so mu v društvu Kralji ulice priredili tudi zabavo na prostem oziroma v njegovi "dnevni sobi," kot je večkrat poudaril slavljenec Tone. Obstoječim klopem so dodali še nekaj prenosnih, pod drevesom pa so Tonijevi znanci poskrbeli tudi za peko na žaru. A Toneta je bolj skrbelo kaj bo z njegovim pivom, potem ko je že izpraznil svoj liter vina. "Nisem pijan, sem pa pod vplivom alkohola," je večkrat poudaril.

Njegov specifičen smisel za humor je, tako mi povedo njegovi kolegi, poleg stalnega mesta v parku in vozička, v katerem ima spravljeno vse svoje premoženje, njegov zaščitni znak. S šaljivim odgovorom na resna vprašanja je zmogel preživeti in se tudi spopasti z bremeni preteklosti. Sodelavec društva Kralji ulice pove, da Tone izhaja iz družine, v kateri je bil prisoten alkohol. V drugem razredu osnovne šole sta ga starša predala v rejništvo, kjer pa tudi ni bil deležen nečesa, kar bi lahko imenovali družinska ljubezen.

Eden zadnjih "klošarjev"
Tako je s prtljago odraščanja pristal na ljubljanskih ulicah, kjer vztraja še danes. Njegov kolega brezdomec se ga spominja še iz časov, ko je bil še zaposlen. "Obnavljali smo prostore v tisti stavbi zraven, pa smo vsak dan srečali Toneta," pripoveduje. "Leta kasneje pa sva se tudi kdaj tule skupaj usedla pa popila kak liter. Če nisem imel nič, je vedno delil z mano. Enkrat mi je dal še denar za cigarete. Tone je res dober človek."

Sodelavci društva vedo povedati, da je Tone eden zadnjih predstavnikov "klošarjev", kot se jih je včasih imenovalo. Torej brezdomca, ki je vselej v spremstvu litrske steklenice vina in spi na prostem. Današnje oblike brezdomstva so bolj skrite, večinoma pa imajo ti ljudje na voljo vsaj kakšno sobo ali skromno bivališče, a so vselej v negotovosti glede tega, koliko časa bodo tam še lahko prebivali. V večjih evropskih državah je tudi brezdomcev več, a gre večinoma za tujce z neurejenim statusom, ki jim Slovenija ni zanimiva.

Na ulico v bolnišnični halji
Sicer pa so tri desetletja brezdomstva svojevrsten dosežek, saj je večino Tonetovih starih kolegov že izdalo zdravje. "Tone se še dobro drži. Sicer se pozna, da ima težave z jetri, pa pri hoji si pomaga z berglo, ampak drugače je pa zelo trpežen," pripoveduje njegov kolega brezdomec in dodaja, da ga je spanje na prostem tudi utrdilo. Tone tudi pozimi spi na prostem.

Včasih se zateče v bližnji podhod, kjer se ogrne s pokrivali, ki jih hrani v svojem nakupovalnem vozičku. Zaradi podhladitev ali drugih posledic življenja na ulici je nekajkrat sicer tudi prespal v bolnišnici, a ni dolgo zdržal. "Ko ne zdrži več, se preprosto odklopi z vseh aparatov in zapusti bolnišnico kar v bolnišnični halji," pripoveduje njegov znanec.

Pretepen v "dnevni sobi"
Čeprav Toneta poznajo številni Ljubljančani in skoraj vsi uporabniki društva Kralji ulice, pa je bil ob proslavi svojega jubileja vidno ganjen, tako da je ob torti in spremljajočem prepevanju "vse najboljše" obraz pokril z rokami in skušal zakriti solze. "Nisem nobena zvezda," je večkrat dejal, a na koncu vseeno poudaril veselje ob srečanju s kolegi z ulice.

Slavje pa je imelo trpek priokus tudi zaradi dogodka prejšnji dan, ko je potekal redni shod pred ljubljanskim sodiščem. "Samo prišel sem zraven in sem eni ženski rekel, da v časopisu piše, da bo Janša moral vrniti nepojasnjen denar, pa me je eden od njih udaril od zadaj, potem pa me je z mojo berglo tolkel po glavi," pripoveduje Tone o incidentu, preden ga spet oblijejo solze. "A to pomeni, da nimam svobode več govoriti?" je še dejal.

Iz doma nazaj v park
Kljub zlomljenemu prstu in poškodbam glave pa je Tone z novo berglo, staro je namreč napadalec med udarjanjem polomil, uspešno nazaj v svoji "dnevni sobi." Po treh desetletjih življenja pod soncem in zvezdami se je ulice težko odvaditi. Sodelavci društva Kralji ulice so mu pred časom uredili nastanitev v domu za starejše, a je kmalu obupal in se vrnil nazaj v park. Zdaj si je premislil, pripoveduje sodelavec društva in dodaja, da si želi nastanitve v domu, ki mu jo urejajo.

Tonetov kolega brezdomec pa je prepričan, da je Tonetova prihodnost neločljivo povezana s parkom pred sodiščem. "Tukaj živi že trideset let in tukaj bo verjetno tudi umrl."

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
tureavanture
# 21.04.2017 ob 16:26
Samo prišel sem zraven in sem eni ženski rekel, da v časopisu piše, da bo Janša moral vrniti nepojasnjen denar, pa me je eden od njih udaril od zadaj, potem pa me je z mojo berglo tolkel po glavi

A to so ti dobri, krščanski ljudje...
violencia
# 21.04.2017 ob 16:27
@quasinormal - in zato ga je treba pretepst, ker drugače razmišlja kot ti?! ja res pogumen tisti, ki se je od zadaj spravil na starega klošarja... bolano do konca!
Sapp
# 21.04.2017 ob 16:27
Od Janšeljubcev je bil deležen pristne krščanske ljubezni.
JJstyle
# 21.04.2017 ob 16:54
Pa vi niste normalni. Gre za tragično usodo človeka, ki ga je težko življenje zaznamovalo od zibke naprej, vi pa o Janši in drugemu tiru. Kaj ima s tem za opraviti aktualna politika? Morda v toliko, da ga je sprva socialna služba prepustila katastrofalni rejniški družini, kar ga je očitno zaznamovalo za vse življenje in da mu pozneje ni omogočila vsaj psihosocialne rehabilitacije. Ta človek je produkt nedelovanja socialne države, ki ni delovala pred pol stoletja in ne deluje danes.
povratnik12
# 21.04.2017 ob 16:06
masikateri od njih se je znašelna cesti ne po svoji krivdi, kar je najbolj tragično. veliko je takih ki so živeli normalno življenje, dokler so silom razmer morali na cesto... nemalokrat ima za to zasluge prav država
Rugess Nome
# 21.04.2017 ob 16:36
tipični janševiki... jokajo in stokajo kakšna krivica se dogaja njihovi ljubljeni vodji, potem pa pretepajo mimoidoče, če so drugačnega mišljenja.
Ales505
# 21.04.2017 ob 16:30
Nas v Slo je tako malo bi lahko imel vsak streho nad glavo. Sam za kaj bi se imel lepo, če se lahko zajebavamo.
Matjaz82
# 21.04.2017 ob 16:25
S pomočjo takih kot je Janša in krvoločno kapitalistične desnice (no saj levi niso dosti boljši) je pristal na cesti, sedaj ga pa te še pretepajo.
No saj se ni za čudit tako posmehovanja in obžalovanja vrednemu dosežku, tepsti pjančka po glavi z njegovo berglo, če vemo od koga ga je dobil.
7up
# 21.04.2017 ob 16:35
Matjaz82

Kapitalizem? Če si prebral članek, piše, da je bil klošar že v yugoslaviji.
sonce12
# 21.04.2017 ob 20:14
Kakšna oseba moraš bit, da greš pretepst klošarja ki pred sabo potiska voziček in ima berglo, ne glede na to kaj je izjavil tudi ce bi se drl na ves glas tam nima veze.........
Tuemsi
# 21.04.2017 ob 19:38
Da se pod prispevkom o klošarju, ki praznuje 30 let brezdomstva komentatorji skregajo glede Janeza Janše, to pove vse o naših volilcih.
kidro
# 21.04.2017 ob 16:25
Je res, da marsikdo ostane brez vsega po tuji krivdi (ali pa lastni naivnosti). Ampak kdor ima voljo in delavnost, se lahko pobere še iz tako globoke luknje. Če je človek res pripravljen poprijeti za kakršno koli delo in je vsaj malce iznajdljiv, bo sigurno našel službo. Enim se pač ne da, in se raje sprijaznijo z življenjem na ulici. Saj po eni strani jim ni hudega: nič dela, nič stresa, nič kreditov..
Po drugi strani pa pozimi biti na ulici ni glih luštno...
Kakorkoli, tudi ti ljudje so med nami. Mene ne motijo, in jim želim vse dobro.
Se mi včasih zasmilijo, ampak potem pomislim, da so gotovo imeli druge (težje) možnosti, ampak so pač izbrali "lažjo" pot.
samogledam
# 21.04.2017 ob 19:50
Vse najboljse Tone za tvoj trideseti rojstni dan :-D
povratnik12
# 21.04.2017 ob 16:49
BACK

# 21.04.2017 ob 16:40
Prijavi neprimerno vsebino ja..gledam tut tamlad k se jim to kul zdi, kao "svobooodeeen seeem" ... lej, vsak si sam izbere lajf...osebno nisem izbral tega "svobodnega", sem pa našu zlato sredino ;)

kvasiš traparije... on si je sam izbral to bedo... pa ti res nisi normalen... očitno imaš polno rit
BACK
# 21.04.2017 ob 16:42
Drugi tir ne pozabit! sve če to raja da pozlaaaatiii :D
fah-q
# 22.04.2017 ob 01:21
toneta se še jaz spomnim. mal se je postaral v zadnjih 15 letih od kar nisem več vsak dan v tistih koncih. moram rečt, da je 30 let pod milim nebom dosežek, podoben kot da dočakaš 100letnico. poglejte mal statistiko-so skoraj večje možnosti za dočakat 100 let kot 30 let brezdomstva v evropi ali ameriki. mi nismo indija kjr je mrzlo pri 22 stopinjah.

karkoli je govoril pred sodiščem nima nihče pravice ga tepst po glavi. ddejansko ne štekam kako lahko nekdo pretepe 70letnika z berglo pa magari mu mater j****. tega človek preprosto ne naredi. to naredi kvečjemu #$%&&.... resno apeliram na kakega pravnika naj ga zastopa pro bono in iztoži od debila hudo finančno kazen. kaka kamera in kaka priča bi se morala najti. bo tone lahko mel cel teden žurko s prijatelji.

vsak ki trdi, da so klošarji le lenuhi je sam lenuh pa še bedak. zakaj? ker si ne vzame pol ure časa in kaj prebere na to temo o kateri pametuje. pojma nima o človeški psihi in celoten svet gleda izključno skozi svoje stališče. to dokazuje da je umsko zelo omejen in nesposoben pomislit naa karkoli drugega kot "če bi jaz bil len bi bil klošar ergo vsi klošarji so leni". to je ne samo um brez empatije (in zato klošar po čustveni plati (je čustveno tako bogat kot je klošar bogat denarno, le da take bede navzven ni videt)) ampak ima tudi težave s kongnitivnostjo, saj sploh ne zna mislitii če vleče tako butaste sklepe.
med njimi je recimo primer ki so mu plačali nekaj 100 evrov, da je pred notarjem prevzel nase podjetje. pojma ni imel, da gre za podjetje z velikom dolgom, za katerega so lastniki prensli miljone v tujino-ker gre za gospodarski kriminal je on sedaj tretiran kot trajno v osebnem bankrotu. človek nima šans na karkoli.
Lublanski
# 21.04.2017 ob 19:21
In pretepač izpred sodišča (!!!!) bo seveda za to prejel kazen ? To ni ironija, to je že prava slovenska parodija !
samogledam
# 21.04.2017 ob 18:53
Kakor koli, nihce nima pravice drugega cloveka in to se na birglah mlatit sredi ulice pred sodiscem. Sramota ! Kaj lahko pricakujejo invalidi,stari, bolni, malo drugacni od desnice na oblasti ? Batine ?
zenga.zenga
# 21.04.2017 ob 21:08
Tri desetletja življenja pod soncem in zvezdami v Miklošičevem parku
-----------------
kapo dol - si legenda ....
bonvivant
# 21.04.2017 ob 23:42
Grozni komentarji nekaterih.

Tone je imel nekaj osebnih tragedij, ki so ga pripeljale kamor so ga pripeljale. Večkrat je tako ali drugače želel iz ulice, a se mu uspelo sestaviti.
KunteKinte
# 21.04.2017 ob 19:54
ja leta 1986 ali 87 je začel Tone svojo zgodbo po ljubljanskih ulicah... mislim da je zdaj star okrog 73 let..
se pravi da je na začetku 40 tih prsedlal v klošarje..v bivši jugi
spomnim se ga iz leta 1996..
Vongobongo
# 21.04.2017 ob 19:27
Ok mel je tezko zivljenje in se ni znal resit iz problemov, zalostno da je dobil tok mal pomoci. Se bolj zalostno je pa da so ga pretepli protestniki pred sodiscem, ki kricijo po pravici. ;)
borut-blas
# 21.04.2017 ob 20:27
vsi ki pretepajo klošarja zaradi lopova janše ne bodo prišli v nebesa ...
janša bo seveda uspel pojasniti kje je dobil 400000 evrov , malo od prodaje orožja, malo od podkupnin, pa se nabere
prijatelja bavčar in janša bosta tudi klošarja na stara leta ...
Buldog
# 21.04.2017 ob 18:30
@Globalni Krimič
21.04.2017 ob 17:42

berem u Večeru produkt pre$$titutov na isto temo, in povdarjeno napadalec vzklikal JJ. Mislim, kira bedna patetična propaganda. Točno se vidi katera so režimska trobila. Za stare mame.

Očitno tudi ti podpiraš metode, ki so jih uporabljali totalitarni sistemi, ko so zapirali in pobijali drugače misleče. Očitno se ti ne zdi nič narobe, da se je nekdo spravil na nekoga zgolj zato, ker drugače misli.
Globalni Krimič
# 21.04.2017 ob 17:34
Članek se bere v stilu "poslednji Mohikanec", dejansko pa smo vsi, glede na zapufanost tistega, čemur smo nekoč rekli država, z eno nogo že klošarji. Po fotografiji sodeč, tudi voziček najboljšega soseda že 30 let ni bil na servisu.
REsnica
# 21.04.2017 ob 21:20
Skoraj normalen,
Ja pri nas imamo krvoločno desnico. Če pretepa brezdomce je krvoločna...al pa je to res krščanska ljubezen??
REsnica
# 21.04.2017 ob 21:11
Saj ne morem vernet. Celo JJ garda lahko pade še niže. Pretepsti brezdomca in to zagovarjat s političnimi stališči... Ja še niže lahko nekateri padejo...
Vse naj naj, dragi Toneti!!
el CARTEL
# 21.04.2017 ob 20:39
"Samo prišel sem zraven in sem eni ženski rekel, da v časopisu piše, da bo Janša moral vrniti nepojasnjen denar, pa me je eden od njih udaril od zadaj, potem pa me je z mojo berglo tolkel po glavi,"

klasični janšisti,
agresivni, nekulturni, ne prenesejo kritike
Buldog
# 21.04.2017 ob 18:38
@quasinormal
21.04.2017 ob 17:00

Janša je sicer 5 let vodil vlado RS (zanimivo, da smo takrat dosegali rekordne številke v vseh glavnih gospodarskih kazalnikih, zgolj naključje, obdobje debelih krav, kajne analfabet?)

V tistem času, bi vask imel tako visoke številke ali pa še višje. Je pa žalostno, da je tiste, ki so opozarjali na to, da prihaja kriza ipd. diskreditiral in lajnal, da ne bo nobene krize. Malce si poglej, kaj se je dogajalo takrat, ko je bil Gaspari ponovno predlagan za guvernerja Banke Slovenije in je prišel v javnost dokument analitične službe BS delan tudi za ECB, v katerem je narejena analiza ob ničelnem scenariju (če ne pride do nobenih sprememb, reform,...). Dokument je omenjal precej podobne zadeve, kot so se kasneje zgoile - dvig brezposelnosti nad 10%, zviševanje javnega dolga, opozorilo na pretirano zadolževanje zasebnega sektorja (posledica je bila sanacija bank),...
Buldog
# 21.04.2017 ob 18:29
@bayernkini
21.04.2017 ob 17:59

Posledica socializma komunizma !

Ja, seveda, ker v Nemčiji, Franciji, na Danskem,... pa ni bilo klošarjev in jih tudi danes ni, ane.

Če se prav spomnim, je celo EU ali pa Svet Evrope v nekem dokumentu zapisal, da je klošarjenje način življenja. Pa ti dve mednarodni organizaciji nimata ničesar s komunizmom.
Amethist
# 22.04.2017 ob 06:23
Oo tega pa poznam. Ti brezdomci so zelo fajn ljudje in zelo hvalezni za vse
oziris.va
# 21.04.2017 ob 23:33
grafikon
# 21.04.2017 ob 20:03

30 let je že klošar? In to je vredno članka?!?


Članek govori o rojstnem dnevu in obletnici klošarstva. Pa tudi o Janši in berglah, pa pretepanju z njimi. Zato takšni komentarji.

Sicer pa Tone, še na dolga leta!
jure-kacicnik
# 21.04.2017 ob 22:00
no upam, da bo policija, po tej javni objavi, pregledala posnetke izpred sodišča in nasilneža tudi prijela, če seveda ni previsok član SDS-a
FancyBoy
# 21.04.2017 ob 19:25
Janšisti in klan bele garde širijo ljubezen po svetu.
BACK
# 21.04.2017 ob 17:20
povratnik12 sej to govorim...izbral si je to bedo...sam si jo je izbral...jest sem si tut nekaj izbral, pa me ne vlačijo po televiziji, mmcju, tebe tu ne vlačijo nkjer :) .. pa brez žaljivk/napadanja/obsojanja brez argumentov..., dejmo se lepo obnašat :)
marjan1953
# 22.04.2017 ob 10:49
Dolgost in način Tonetovega življenja bi bila morda zanimiva tudi za Guinnessovo knjigo rekordov. Pozornost, ki mu je bila izkazana pa si prej, kot ne, zasluži pohvale. Ne predstavljam si, da bi moral 30 let živeti "na kartonu in betonu". Udariti človeka, še posebej ostarelega in izmučenega pa je skrajno nedopustno dejanje,
miha_lj
# 21.04.2017 ob 20:49
veliko vas je bilo na shodu,vidim, da vse veste
ni maitre
# 21.04.2017 ob 20:29
Če se prav spomnim je bil Tone pastirček janševe čredice pred sodiščem in jih je lepo postrojil, ko so korakali čez njegovo dnevno. Žal ne najdem videa. Za to so ga tudi vlačili na sodišče.
NoriGoban
# 21.04.2017 ob 19:52
Klošarji so carji! Nekateri dočakajo kar častitljivo starost! Prav tako nekateri naberejo kar zajeten kupček denarja! Nimajo konvencionalne službe! Vseeno pa tudi ne porabijo toliko denarja!
smeško 562
# 21.04.2017 ob 17:30
Pod nobenim pogojem ne more biti država kriva da spiš na ulici. To je tako otročje razmišljanje da glava boli. Država ni tam zato da ti daje streho nad glavo.
bluestar
# 21.04.2017 ob 16:34
Sam Janša pa še klošarju prov pride....
Gašper B.
# 22.04.2017 ob 19:28
Sram naj vas bo, da zgodbo nedolžnega brezdomca izkoriščate v politično korist!
Bivši uporabnik
# 22.04.2017 ob 13:06
Kako ste kar naenkrat vsi tako zaščitniški do tega klošarja? A ste ga kdaj videli, kako pijan teži mimoidočim v parku? Verjetno ne. Po vsej verjetnosti ga je po buči udaril kak mimoidoči, ali pa celo kak drug klošar. In klošar bo za par litrov vina povedal vse tisto, kar bi nekdo rad slišal, v tem primeru so mu novinarji MMC RTV, ki je itak režimski, položil nekaj besed v usta. Ja, res je, bližajo se volitve, pa bo spet JJ za vse kriv. Verjetno tudi za globalno segrevanje...
alcatraz
# 22.04.2017 ob 10:44
Sem proti nasilju. Tudi proti tu obravnavanemu.
Zakaj policaj, če je bil prisoten, ko je izzival protestnike, ni ukrepal tako, kot proti izzivalcem islamistov pred frančiškansko cerkvijo? Ker ga ni odstranil, bi morali kaznovati.policista.


Zakaj morajo pa policaji za vsako mišjo dlako posredovati? In krivi za vsak incident, ko ne posredujejo?
A ti zdrava pamet ne pove da ne morš tam enga kar z berglo po betic, sam zato ker je nekaj siknu čez velikega ljubljenega vodjo?
Daj no...
Follow Me
# 22.04.2017 ob 07:15
Ma porko dio, nalomt možakarja za tako malo, ma kam smo pršli.
REsnica
# 21.04.2017 ob 21:49
Si predstavljate kakšen totalitarist bi bil JJ, ki je podobno kot Kim vedno nedolžen? Kaki tito, stalin, mao, castro...JJ poseka vse. Z levo roko. On niti na oblasti ni pa njegova garda že gradi boljši jutri. Tudi z berglami po hrbtih sumljivih. Ubogi sodnik, ki bi ga obsodil...že prvič smo bili priča jogurtne revolucije njegove garde.
ni maitre
# 21.04.2017 ob 19:33
@bayernkini
Kako kaj švabske banke? Kölnsko tožilstvo bo zmoglo?
BACK
# 21.04.2017 ob 16:40
ja..gledam tut tamlad k se jim to kul zdi, kao "svobooodeeen seeem" ... lej, vsak si sam izbere lajf...osebno nisem izbral tega "svobodnega", sem pa našu zlato sredino ;)
slovannn
# 23.04.2017 ob 08:22
Kritizirajo janšiste, bodi pijanec, pa postaneš legenda v režimsskih medijih. Poučna bazen.
misterij1234
# 22.04.2017 ob 20:25
Priče dogodka mimoidočih,ki so videli in povedali policaju,da je prav ta kot žrtev napada s palico udaril od zadaj po hrbtu gospoda,ki je samo opazoval gručo ljudi.Napadeni se je obrnil in napadalcčev udarec blokiral z odvzemom njegove bergle in ga z njo udaril po glavi in ko se je ta zvalil po tleh ga je še enkrat lopnil po glavi,bergla se mu je skrivila in ne zlomila.Da se je tako hitro prevrnil je bil vzrok močna alkoholiziranost prvega napadalca z berglo.No,nenormalno je,da se je medij RTVS MMC tako učinkovito vključilo v dogajanje in pojasnuje dogodek,katerega pojasnuje samo Tone kot prvi,ki je udaril s palico.Med Kralji ulice pa naj se malo vprašajo o sebi in ne obdolžujejo drugače misleče zakaj so žrtve sistemov prejšnega in sedanjega.Vsi simpatizerji pretepača Toneta ste ga okvalificirali kot žrtev in ne napadalca.
Kazalo