Delali bomo do konca mandata, napoveduje premierka. Foto: DZ-RS
Delali bomo do konca mandata, napoveduje premierka. Foto: DZ-RS
DZ
Poleg odločanja o ministrih bo pred poslanci tudi zakon, ki bo liberaliziral trg z električno energijo in plinom. Foto: DZ/Martina Čuk
Karl Erjavec
Kandidatka za ministrico očitno ni prebrala koalicijske pogodbe, je dejal Erjavec. Foto: BoBo
Alenka Trop Skaza
Alenka Trop Skaza je napovedala nekatere nove dajatve in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Foto: BoBo
Metod Dragonja
Od Dragonje v SD-ju in DeSUS-u pričakujejo, da se bo ukvarjal predvsem z doseganjem gospodarske rasti. Foto: BoBo
Čufer
Dragonja bo po pričakovanju SD-ja in DeSUS-a protiutež Čuferju, ki da se "preveč ukvarja z bankami". Foto: BoBo
Žmavc
O Gorazdu Žmavcu pred začetkom seje niti besede. Foto: BoBo
DZ: Namesto o kandidatih o vsem drugem
Ministrski kandidati v DZ-ju

Del opozicije je napovedal, da kandidatov za ministre ne bo podprl. Jože Tanko (SDS) je bil namreč prepričan, da je "sanacija ujme", ki je prizadela vlado, sledila prepozno, prav tako pa kandidati očitno zgolj nameravajo nadaljevati politiko aktualne vlade, zato jih ne bodo podprli.
Zaradi tega jim podpore ni hotel izreči tudi NSi. V koaliciji so kandidate podprle vse stranke, podpro SLS-a pa je napovedoval njegov predsednik Franc Bogovič.

Preobrat na bolje
Premierka Alenka Bratušek je na začetku današnje izredne seje DZ-ja ministrske kandidate in svoja pričakovanja glede njih tudi opisala. Za vse tri je prepričana, da so prave besede zanje preobrat na bolje. Na vseh teh resorjih je po njenem mnenju ta obrat pričakovan, mogoč in nujen.

DZ je danes z 49 glasovi za in 23 proti znova potrdil energetski zakon. Državni svetniki so nanj na začetku meseca izglasovali odložilni veto, predvsem zaradi uvedbe energetskih izkaznic. Poslanci so z 48 glasovi za in 24 ponovno potrdili tudi zakon o zdravilih, za katerega so državni svetniki prav tako izglasovali odložilni veto.

Glede Dragonje je dejala, da so v ekipo povabili strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami na področju gospodarstva, ki je nekoč gospodarski resor že vodil. Bratuškova je prepričana, da bo Dragonja prispeval k uspešnemu okrevanju gospodarstva v Sloveniji. Dragonja meni, da so v Sloveniji zagotovljeni osnovni pogoji za zagon gospodarstva.

Premierka je dodala, da so pred nami pomembni koraki tudi na področju zdravstva. Obljubila je, da bodo javno zdravstvo modernizirali na temeljih gospodarnosti in dostopnosti, s tem pa bi zagotovili boljši javni sektor. Alenka Trop Skaza prihaja prav iz javnega sektorja, zaradi njenega znanja, prizadevnosti, osebnostnih lastnostih in izkušenj pa je Bratuškova prepričana, da je prava kandidatka za ministrico za zdravje. Tako pričakuje, da se bo Trop Skazeva hitro in učinkovito spopadla z zahtevnimi nalogami v tem resorju.

Zahtevne naloge čakajo tudi Žmavca, pravi Bratuškova. Opozorila je, da se Žmavc na poklicni poti sodeloval s številnimi ustanovami doma in v tujini. Tako premierka pričakuje, da bo poglabljal odnose z rojaki po svetu, in to z vsemi generacijami.

Bratuškova vsem trem kandidatom želi, da bodo čim prej začeli delo. Dejala je tudi, da bo vladna ekipa storila vse, da bodo zaupanje prebivalstva upravičili. Z izpopolnjeno ekipo so velike obljube, kot so gospodarski zagon, dostopno javno zdravstvo in prerojeni odnosi z rojaki po svetu, na veliki preizkušnji, pravi premierka. Državljanom in državljankam pa je sporočila, da so prav oni v zadnjih letih prestali največje preizkušnje. Dejala je še, da namerava ta vladna ekipa do konca mandata delati za to, da bo imelo delo več ljudi, da bodo čakalne vrste v zdravstvu dostojne in da bodo najboljši ostali doma.

V koaliciji že svarila
V koaliciji imajo velika pričakovanja glede prihodnjega gospodarskega ministra in ministrice za zdravje. V SD-ju in DeSUS-u od Dragonje pričakujejo, da bo protiutež politiki finančnega ministra Uroša Čuferja, Trop Skazevi pa gredo svarila pred morebitnimi uvedbami novih dajatev v zdravstvu, o katerih naj bi razmišljala, poroča Slovenska tiskovna agencija.
Erjavec: Kandidatka ni prebrala pogodbe
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je presenečen nad stališči prihodnje ministrice za zdravje do morebitne uvedbe novih dajatev v zdravstvu, tudi doplačevanja pri zdravstvenih receptih. V koalicijski pogodbi namreč zelo jasno piše, da novih dajatev in prispevkov ne bo, je v izjavi novinarjem pred kolegijem pri premierki Alenki Bratušek spomnil Erjavec. Meni, da Trop Skaza ni prebrala koalicijske pogodbe oz. je tisti, ki so ji pomagali pri pripravi na zaslišanje na odboru, niso dobro informirali glede stališč koalicije.
DeSUS tako pričakuje, da novih dajatev in prispevkov ne bo, zdravstvo mora ostati javno ter se pokrivati iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tudi če bi ministrica želela te spremembe uvesti, jih ne more, saj je to stvar koalicije, poslancev in vlade, je posvaril Erjavec. S tem je odgovoril tudi na vprašanje, ali bodo od Alenke Trop Skaza pred imenovanjem terjali ta zagotovila.

Prvak SD-ja Igor Lukšič je pred kolegijem dejal, da bo gotovo treba spremeniti način financiranja zdravstva, kaj konkretno ima Trop Skazeva v mislih, pa še ne ve. O morebitnih novih dajatvah v zdravstvu, tudi participaciji državljanov pri zdravniških receptih, se bo treba po Lukšičevih besedah pogovoriti.
Han: Dragonja protiutež Čuferju
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je izpostavil, da morebitne nove dajatve niso v skladu z novo koalicijsko pogodbo. Glede morebitnega doplačevanja zdravstvenih receptov po Hanovih besedah tudi nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi to bila lahko težava za socialno ogrožene. To razliko bo treba po njegovem mnenju poiskati kje drugje. Sta si pa SD in DeSUS enotna v pričakovanjih glede Dragonje, ki bo moral po Erjavčevih besedah blažiti težnje finančnega ministra. Ta je namreč po njegovih besedah preveč usmerjen le v reševanje bank, premalo pa v ukrepe za gospodarsko rast.
Dragonja je po Erjavčevem mnenju dovolj izkušen, da se zaveda, da potrebujemo gospodarsko rast. Kot zunanji minister se veseli sodelovanja z njim, ker ugotavlja, da je naša edina perspektiva odpiranje novih trgov, Dragonja pa je veliko delal tudi v tujini. Tako ima Erjavec glede njega velika pričakovanja.

Pričakovanja SD-ja pa so po Lukšičevih besedah visoka, a realna. Pričakujejo, da bo novi minister združil vse ključne akterje, zlasti da se bo povezal s finančnim ministrom. Tako se država ne bo več ukvarjala le s finančnim stanjem v državi, pač pa z industrijo oz. produkcijo blaga, je dodal Lukšič. Tudi po besedah Hana od Dragonje pričakujejo, da bo protiutež Čuferjevi "logiki o konsolidaciji javnih financ".
Koalicijski partnerji naj bi na današnjem kolegiju dotaknili tudi zakona o Slovenskem državnem holdingu in zakona za izvedbo fiskalnega pravila.

Trije prazni položaji čakajo
Vlada Alenke Bratušek bo tako po treh mesecih imela znova zasedene vse ministrske resorje. Pozornost javnosti bo vsekakor usmerjena v to, kako se bo novi gospodarski minister lotil oživljanja našega gospodarstva in kako se bo zdravstvena ministrica lotila ene večjih ran našega zdravstvenega sistema, to je korupcija, poroča STA.

Dragonja povratnik med ministri
Metod Dragonja
se vrača v vladne vrste. Gospodarski minister je bil namreč že v vladi Janeza Drnovška v letih 1996-1999, pozneje pa je v spominu ostal kot direktor Leka, ki je pod njegovim vodstvom tudi prešel v tuje roke. Med zaslišanjem prejšnji teden je dejal, da je po sanaciji bank zdaj nujno ustvariti možnosti za razdolžitev podjetij in izboljšati dostop do virov financiranja. Med drugim je dejal tudi, da se mora privatizacija nadaljevati, a selektivno; lastnine ne bi smeli prodajati pod katerimi koli pogoji, ampak z iskanjem optimalnih vlagateljev, ki bodo zagotovili razvoj prodanih podjetij, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.
In še stavek, ki je vzbudil kar nekaj pozornosti. Večjo učinkovitost gospodarskega ministrstva želi doseči tudi s 30-odstotnim znižanjem števila zaposlenih na ministrstvu, kar bi rad dosegel v enem letu.
Prevetritev zdravstvenega zavarovanja
Alenka Trop Skaza, kandidatka za zdravstveno ministrico, meni, da je skrajni čas, da bolniki nehajo na svoji koži čutiti težave v zdravstvenem sistemu. Korupcijo je med parlamentarnim zaslišanjem ostro obsodila, razmišlja o prevetritvi tega, kar omogoča obvezno zdravstveno zavarovanje, in o opustitvi dopolnilnega zavarovanja.

Za odločnejši prenos izročila
Gorazd Žmavc, ki na mesto ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu prihaja po preračunavanju DeSUS-a, da je zdravstveni resor prezahteven, hočejo pa dva ministra, je med svojim zaslišanjem poudaril, da bi rad poskrbel za odločnejši prenos izročila s starejših na mlajše rodove Slovencev, zavzemal pa bi se tudi za dejavnejše gospodarske odnose. V parlamentu glede izvolitve novih ministrov danes ni pričakovati nobenih presenečenj, je poročal Radio Slovenija.
Zakoni in razprave na dnevnem redu
Kot poroča STA, bo DZ na zahtevo državnega sveta vnovič odločal o energetskem zakonu, ki liberalizira trg z električno energijo in plinom, in o zakonu o zdravilih. Na oba je državni svet izglasoval odložilni veto.
Poslanci bodo razpravljali tudi o priporočilih SDS-a glede ukrepov po ledeni ujmi, ki je prizadela Slovenijo. SDS je namreč zahteval izredno sejo in tedaj izpostavil, da mora DZ z intervencijskim zakonom omogočiti čim hitrejšo odpravo posledic ujme. Vlada je pripravila intervencijska zakona, ki pa jih bo DZ obravnaval in morda sprejel na izredni seji v sredo.

V SDS-u sicer menijo, da je vladni predlog precej ožji od predlogov SDS-a. V koaliciji pa verjamejo, da bo vladni intervencijski zakon mogoče nadgraditi in izboljšati z dopolnili.

DZ: Namesto o kandidatih o vsem drugem
Ministrski kandidati v DZ-ju