Splošna in poklicna matura sta vstopnici v nadaljnji študij. Foto: BoBo
Splošna in poklicna matura sta vstopnici v nadaljnji študij. Foto: BoBo

Splošna in poklicna matura sta vstopnici v nadaljnji študij. Kandidat z opravljeno poklicno maturo se lahko odloči za študij na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi študirati na univerzitetni ravni, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. O rezultatih na poklicni maturi bodo kandidatke in kandidati obveščeni 7. julija, rezultati splošne mature pa bodo znani teden dni pozneje, 14. julija. Na isti dan si bodo dijaki že zgodaj zjutraj lahko s pomočjo šifre tudi na spletu pogledali rezultate.

K splošni maturi sta se letos prvič prijavila 7.502 kandidata (lani 8.025) s 85 šol, k poklicni pa 11.156 kandidatov (lani 12.270) s 152 šol, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Dijaki bodo splošno maturo opravljali iz 34 različnih predmetov. Prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika, so pisali že 6. maja. Drugi del pisnega izpita iz materinščine (slovenščine, italijanščine ali madžarščine) bodo opravljali v ponedeljek.

Pisni izpit iz matematike bo v soboto, 7. junija, iz drugih predmetov pa od 3. do 16. junija. Ustni izpiti bodo na vseh šolah skladno z maturitetnim koledarjem izvedeni od 14. do 23. junija.

Za poklicno maturo bodo pisni izpiti iz maternega jezika potekali v ponedeljek. Preizkus znanja iz matematike bo 7. junija, nemščine 9. junija in slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine 14. junija. Pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bo 11. junija.

V okviru četrtega predmeta morajo kandidati opraviti seminarsko nalogo ali izdelek oz. storitev in zagovor skladno z izobraževalnim programom. Izpiti iz četrtega predmeta in ustni izpiti bodo na šolah od 16. do 23. junija.