Bogovič želi nadaljevati doslej zastavljeno delo v SLS-u. Foto: BoBo
Bogovič želi nadaljevati doslej zastavljeno delo v SLS-u. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav meni, da ne morejo samo sedeti križem rok. Foto: MMC RTV SLO
Žerjav: Predsednika bomo izbrali sami

Podpredsednik SLS-a Bogovič pravi, da ima izkušnje v politiki, na kongresu zato pričakuje podporo. Verjame, da je s svojim delom v SLS-u pokazal, iz "kakšnega testa" je.

Njegovo kandidaturo sta podprla tudi zdajšnja podpredsednika Olga Franca in Janez Tomšič, Bogovič pa ju je prosil, da ponovno kandidirata za mesti podpredsednikov, saj meni, da lahko nadaljujejo usmeritev, ki jo je imela stranka v zadnjih štirih letih.

"Štiri leta smo garali in iz izhodišča, ki za stranko ni bilo obetavno, ustvarili stranko, ki je resen igralec na političnem parketu," je ob tem povedal zdajšnji predsednik Radovan Žerjav, ki odhaja iz politike. Pojasnil je, da so poskušali vpeljati nove standarde in norme v političnem prostoru, kar jim je v veliki meri uspelo. "Začenja se nova etapa, novo obdobje stranke," je dodal in povedal, da verjame, da bo to obdobje še učinkovitejše, kot je bilo zadnje.

Še nekaj dni za kandidature
Rok za oddajo kandidature v organe in funkcije v stranki se sicer izteče 11. februarja. Kongres stranke bo 2. marca, kandidaturo za predsednika pa je že napovedal tudi Laris Gaiser.

Ali Gaiser uživa podporo poslancev SLS-a, vodja poslanske skupine Mihael Prevc ni želel povedati. Pojasnil je le, da bo kongres o Gaiserju demokratično odločal - tako kot o vseh drugih kandidatih.

Žerjavova zgodba se končuje
Novega predsednika SLS-a čaka veliko dela na državni ravni. Pogovorov o vstopu v projektno vlado se namreč Žerjav ne namerava več udeležiti. Meni pa, da samo čakanje, da zadeva mine, verjetno ne bo prineslo rešitve. "Začeti se moramo resno pogovarjati in bomo videli, kako bomo zadevo zapeljali naprej," je po odhodu s seje poslanske skupine dejal Žerjav. Še vedno ni pretirano navdušen nad vabilom začasne vodje PS-ja Alenke Bratušek na pogovore za oblikovanje projektne vlade.

Na vprašanje, ali razmišlja podobno kot predsednik SD-ja Igor Lukšič, ki je govoril o vprašanju interpelacije celotne vlade, pa je Žerjav odgovoril, da bi bilo malo čudno, če bi samega sebe interpeliral. "V vsakem primeru pa bo treba najti rešitev, saj stopicanje na mestu ne pride v poštev," je bil jasen.
Žerjav se je dotaknil tudi bližajočega se kongresa stranke in iskanja novega predsednika. Po njegovem mnenju se v zadnjem času govori in piše veliko laži. "Mi se bomo že dogovorili, kdo bo naš predsednik, in bomo skupaj stali za njim. Ne potrebujemo pa nekoga, ki bi nam ga vsilil, pripeljal in nam ga določil za našega najboljšega predsednika," je bil oster.
"Zadeve so šle prenizko"
Odzval se je tudi na poročanje nekaterih medijev o njem v zadnjem času. "Zadeve gredo zelo nizko, prenizko. Ne vem, kam vse skupaj pelje. Na tak način slovenske politike ne bomo spravili v normalne okvire," je dejal.
Glede kadrovskih menjav na ministrstvih po odhodu DL-ja iz vlade pa je odvrnil le, da je to očitno nova kadrovska politika vlade. Pritrdil pa je, da SLS iz vlade odhaja po seji DZ-ja na začetku marca.
Bratuškova je v izjavi novinarjem pojasnila, da ji je Žerjav v petek po telefonu dejal, da ne ve, ali je on pravi, da se z njo pogovarja. Bratuškova pa mu je pojasnila, da ni časa za čakanje, in dodala, da na koncu odločajo organi strank. Ker predsednik vlade Janez Janša očitno ne bo odstopil, se morajo dogovoriti za projektno vlado in hkrati določiti termin za predčasne volitve.

Žerjav: Predsednika bomo izbrali sami