Branka Zobec Hrastar je odstopno izjavo podala konec septembra, o njenem odhodu pa se je govorilo že od julija. Foto: MMC RTV SLO
Branka Zobec Hrastar je odstopno izjavo podala konec septembra, o njenem odhodu pa se je govorilo že od julija. Foto: MMC RTV SLO

Zobec Hrastarjeva, ki je javnosti poznana zlasti po zastopanju tožilstva v zadevi Patria, odhaja v odvetniške vrste. Tožilka je pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado podala 26. septembra, vlada pa jo je na seji tudi potrdila.

O njenem odhodu se govori že od sredine julija. Zobec Hrastarjeva je takrat ob napovedi svojega odstopa dejala, da ne more več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev. Prvak SDS-a Janez Janša je junija proti njej namreč vložil kazensko ovadbo, v kateri ji je očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo pozneje zavrnilo.

Zobec Hrastarjeva tako rekoč izpolnjuje pogoje za odvetnico
Zobec Hrastarjeva je sredi septembra dobila pozitivno oceno upravnega odbora odvetniške zbornice. Predsednik zbornice Miha Kozinc je pojasnil, da kandidatka po pozitivnem mnenju upravnega odbora tako rekoč izpolnjuje pogoje za opravljanje odvetniške dejavnosti, vendar je potrebna tudi prisega pred odborom. Zanjo se Zobec Hrastarjeva še ni odločila, lahko pa to stori že na oktobrski seji odbora, če tako želi, je še dejal Kozinc.

Agencijo za zavarovalni nadzor bo prevzel Simoniti
Vlada je na seji poleg tega sklenila državnemu zboru predlagati, naj za direktorja Agencije za zavarovalni nadzor s 1. januarjem 2012 imenuje Sergeja Simonitija, zdaj zaposlenega v Pozavarovalnici Sava. Dozdajšnjemu direktorju agencije Mihaelu Permanu se mandat izteče z letošnjim decembrom.

Ministrstvo za finance je javni razpis za položaj direktorja agencije objavilo 10. junija. Po mnenju posebne natečajne komisije sta bili med prispelimi kandidaturami primerni dve, izmed katerih se je vlada odločila za Simonitijevo.