Vsakdo se bo odločal po svoji vesti in presoji, je dejal Türk. Foto: MMC RTV SLO
Vsakdo se bo odločal po svoji vesti in presoji, je dejal Türk. Foto: MMC RTV SLO
Piranski zaliv
Skrb pred izgubo stika z odrtim morjem je odveč, meni predsednik. Foto: MMC RTV SLO
Türk pozval na volišča

Opozoril je, da bomo odločali o pomembnem vprašanju naše preteklosti in prihodnosti. Poleg tega je referendum po mnenju predsednika pomembno dejanje demokracije.

Med referendumske kampanje smo slišali mnogo argumentov za sporazum in proti njemu, zdaj pa je trenutek, ko bomo o vsem premislil, pretehtali argumente in se odločili, je dejal in dodal, da se bo vsakdo "odločal po svoji vesti in po svoji presoji, vsi skupaj pa bomo z udeležbo na referendumu pokazali svojo privrženost zrelosti naše demokracije in našo pripravljenost skupaj odločati za naše skupno dobro".

"Zato vas pozivam, da se v čim večjem številu udeležite nedeljskega referenduma in da z našo odločitvijo pokažemo našo privrženost demokratičnemu odločanju in dobri prihodnosti Republike Slovenije," je še dejal.

Türk sicer meni še, da je Slovenija je pluralistična družba, zato so različna mnenja, tudi o arbitražnem sporazumu, nekaj običajnega, kako globoka je ta razdeljenost, pa se bo pokazalo na referendumu.

"Če imamo prav, je skrb odveč"
"Sem na strani zdrave pameti in pravne države: po zdravi pameti je dobro, da sprejmemo dober sporazum, ki omogoča rešitev problema, pravna država pa nam narekuje, da se ne bojimo prava. Če imamo prav in imamo argumente - in te imamo, ni razloga, da ne bi zaupali vase in pred arbitražo dosegli, kar je mogoče doseči, torej pravično mejo, ki v celoti ustreza stanju 25. junija 1991," je še dejal. Kot še meni, ni dolžan ugajati vsem, temveč je predvsem prav, da se predsednik o tovrstnih vprašanjih jasno opredeli.

Predsednik Türk sicer ocenjuje, da bi bilo pametno spremeniti referendumski sistem in mednarodne pogodbe izključiti iz kroga vprašanj, o katerih se lahko odloča na referendumu. "V Sloveniji je namreč pri odločanju o arbitražnem sporazumu nastala politična situacija, ko parlament ima odločujočo vlogo, a del odgovornosti prenese na prebivalstvo," je prepričan.

"Upoštevane bodo tudi posebne okoliščine"
In skrb, da bo Slovenija ostala brez neposrednega stika z odprtim morejm? Bojazni niso utemeljene ne le zaradi vsebine arbitražnih odločb, ampak tudi zaradi občega stanja mednarodnega prava, saj to niso le pravila, konvencije, ampak tudi načela in pravičnost, odgovarja. "Tudi Konvencija ZN o pravu morja predpisuje, da se razmejitvena pravila vedno prilagajajo posebnim okoliščinam," dodaja.

Peterle: Türk žaljiv do nasprotnikov sporazuma
Evropski poslanec Lojze Peterle pa je izrazil razočaranje nad Türkovo izjavo, da je na strani razuma, zaradi česar bo glasoval za sporazum. Kot meni, gre za izjavo, žaljivo do nasprotnikov sporazuma, s katero je Türk dokazal, da ne spoštuje različnosti.

Türk pozval na volišča