Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 95 glasov Ocenite to novico!
Andrej Plenković
Plenković je v četrtkovem govoru posebej poudaril odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško in jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Foto: Reuters
Danilo Türk
Ne bi smeli govoriti o "blokadi" pristopa Hrvaške OECD-ju, ampak o tem, da se je Hrvaška sama diskvalificirala za članstvo, ker ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča, opozarja Türk. Foto: EPA
false
Karl Erjavec je že včeraj opozoril, da so Hrvati v New Yorku delili zemljevide s po sredini zaliva zarisano mejno črto. Foto: Aljoša Masten

Dodaj v

Türk: Plenkovićev govor je bil absurden in kršitev mednarodnega prava

Odzivi na Plenkovićev govor v ZN-u
23. september 2017 ob 10:12,
zadnji poseg: 23. september 2017 ob 13:21
New York - MMC RTV SLO, STA


Danilo Türk je četrtkov govor Andreja Plenkovića označil za absurdnega in po učinku za kršitev mednarodnega prava, Karl Erjavec pa je opozoril, da so Hrvati delili zemljevide z mejno črto po sredini zaliva.

"To je zelo nenavaden govor. Če zelo blago ocenim to početje, bi lahko rekli, da je ta govor po vsebini absurden, po svojem pravnem učinku pa kršitev mednarodnega prava. Je izrazit primer enostranskega početja in kršitve mednarodnega prava. Iz arbitražnega sporazuma ni mogoče zakonito izstopiti. Tu ne gre za noben izstop. Tu gre za enostransko dejanje, ki pomeni kršitev tega sporazuma," je med drugim dejal nekdanji predsednik Türk.

Pri tem je opozoril, da bi morala Slovenija drugače definirati, kar počne Hrvaška. Ne bi smeli govoriti o "blokadi" pristopa Hrvaške OECD-ju, ampak o tem, da se je Hrvaška sama diskvalificirala za članstvo, ker ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča. "V Sloveniji moramo zelo jasno definirati ta početja kot kršitve in zelo natančno ugotoviti, da te kršitve pomenijo, da se Hrvaška sama diskvalificira za številne reči, ki bi jih sicer lahko kot članica EU-ja pričakovala. Sploh si ne znam predstavljati, kako bi bila Hrvaška po tej lastni diskvalifikaciji sploh kredibilna kandidatka za OECD," je dejal.

Odgovor premierja Mira Cerarja na Plenkovićev govor z odpovedjo obiska v Zagrebu je Türk označil za primernega. Zdi se mu prav, da je predsednik vlade počakal, da so bili govori končani in je svojo odločitev sporočil neposredno slovenskim medijem ter na ta način tudi hrvaški strani, ne da bi te reči sploh omenjal v Generalni skupščini. "V bistvu je stvar tako pod ravnijo, da ne bi bilo prav, da se Slovenija spušča na tako nizko raven," je dejal Türk in dodal, da morajo imeti takšni obiski, kot bi bil Cerarjev v Zagrebu, pripravljeni in imeti neki smisel ali učinek, kar v teh razmerah ni mogoče.

Hrvati delili zemljevide z mejo po sredini zaliva
Že včeraj je slovenski zunanji minister Karl Erjavec med drugim opozoril, da so predstavniki Hrvaške v New Yorku na prireditvi ob praznovanju 25-letnice članstva povabljenim delili zemljevide, na katerih je mejna črta v Piranskem zalivu narisana na sredini zaliva. "Kot minister za zunanje zadeve bom naročil vsem našim veleposlanikom v tujini, naj gredo na ministrstva za zunanje zadeve in tam razložijo razlog odpovedi obiska v Zagrebu predsednika vlade, tako da bodo imeli pravo in korektno informacijo. Drug potreben korak pa je, da sami začnemo implementirati arbitražno odločbo tam, kjer jo lahko sami," je za TV Slovenija povedal Erjavec.

"Slovenija mednarodno pravo in pravo nasploh jemlje resno"
Na vprašanje, kako naj Slovenija deluje naprej oziroma kakšen je tako imenovani "end game", je Türk priporočil mirno kri in dobre živce. "Mi end game že imamo, ker smo ga sprejeli v obliki arbitražnega sporazuma in arbitražna odločitev tudi za Slovenijo ni 100-odstotno idealna. Ampak Slovenija je država, ki mednarodno pravo in pravo nasploh jemlje resno." V nadaljevanju je po mnenju Türka treba pri tem vztrajati, in "ne poslušati cenenih prerokov, da je mednarodno pravo prešibko in ni dobro, da se zanašamo nanj". "Mi bomo prijateljstva lažje ustvarjali na podlagi mednarodnega prava. Na tej podlagi bomo tudi lažje dobivali prijateljsko podporo tam, kjer je res potrebna in je lahko učinkovita. Ni potrebno, da se obremenjujemo z nepopolnostjo te podpore, kakršno v tem trenutku pač vidimo. Ta podpora je, treba pa jo bo še izpopolniti."

Na vprašanje, zakaj ima Slovenija toliko težav v medsosedskih odnosih le s Hrvaško, pa je Türk odgovoril, da med Slovenci in Hrvati v daljši zgodovini ni nobenih razlogov za slabe odnose.

Vedenje podobno besedam "ne priznavam sodišča"
"Ampak v času osamosvajanja in po tem se je nabralo kar nekaj razlogov, zaradi katerih je Hrvaška Sloveniji mnogokrat zavidala njeno napredovanje, in mislim, da je ta politično-psihološki dejavnik na Hrvaškem močno deloval in še deluje kot ovira razumnemu dogovarjanju,"
je dejal Türk. To, kar zadnje čase vidimo na Hrvaškem, ni razumno in nekako spominja na tiste znamenite besede "ne priznavamo sodišča", ki so izrazito neracionalne in pripadajo neki mentaliteti, ki nima mesta v razumnem evropskem dogovarjanju, je sklenil.

T. K. B., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
BACK
# 23.09.2017 ob 10:22
Hrvati se mi v bistvu prav smilijo...ker bi lahko bilo čist vse v redu in bi vse bilo OK..sej narod kot tak je ok, samo tile politiki so prtegnjeni...ljudje pa seveda naivni in zmanipulirani...tko kot pri nas, bdw ;)
Celine
# 23.09.2017 ob 10:27
In najbolj zanimivo je, da Janša posmehljivo napada Cerarja glede odpovedi obiska Zagreba.
Marko_Green
# 23.09.2017 ob 10:23
Pa sej to je ze absurdno kaj se gredo hrvati..
garmond
# 23.09.2017 ob 10:39
Turku prst gor za njegov odziv na Plenkovičev govor v ZN. Janši pa prst dol za njegov odziv na ta govor, kjer se jasno postavil na stran Hrvata.
Radio
# 23.09.2017 ob 10:24
Govor Plenkovića je bil drugorazreden.
FolkloraS
# 23.09.2017 ob 10:50
Dokler sosedje ne povedo, da se strinjajo z arbitražo, srečanja ne bo. Drugič evropski komisiji je treba povedat, da naj bodo odločni (pritisk) ali pa bomo blokirali še CETO. sosedom je treba blokirat pa čisto vse.
Fritz.si
# 23.09.2017 ob 10:22
Pacta sunt servanda - eno temeljnih načel mednarodnega prava.
mihael1
# 23.09.2017 ob 10:53
Dobra ocena in tega se je treba držati.

Žal nekateri mediji, ki so v kapitalskih rokah desnice, izbirajo razne Ruple in druge nekopetentne sogovornike, ki tolčejo po naših predstavnikih samo zaradi svoje koristi.

Aroganco in agresivnost Hrvaške je potrebno ustaviti.
ap72
# 23.09.2017 ob 10:29
Hrvati se mi v bistvu prav smilijo...ker bi lahko bilo čist vse v redu in bi vse bilo OK..sej narod kot tak je ok, samo tile politiki so prtegnjeni...ljudje pa seveda naivni in zmanipulirani...tko kot pri nas, bdw ;)

če je to res potem plenković na naslednjih volitvah odleti
sicer pa se mu je po tem fiasku začelo krhati.. naprimer pusičeva ga je spljuvala
Alchemist
# 23.09.2017 ob 10:27
Mislim, da bi Turk moral kandidirati na predsedniških volitvah. Res je bil dober predsednik.
kromo-som
# 23.09.2017 ob 10:54
Ob tem, ko so dobili vse, kar so želeli, se zastavlja vprašanje, kaj sploh v resnici hoče HR. Mejo na Ljubljanici ali morda kar na Karavankah??
lovec25
# 23.09.2017 ob 11:20
ElTorro
prvi dogovor leta 1991 o skupni obrambi proti JNA , potem podpisan sporazum Drnovšek Račan itd....
ijagodn1
# 23.09.2017 ob 11:11
Kar tako naprej južni sosedje,
še malo pa vas bo cel svet spoznal.
oliva
# 23.09.2017 ob 11:30
"Tudi Slovenci ne podpiramo te sramote."

Eni je ne, mnogo več nas pa je, ki podpiramo dokončno rešitev meje.

Prav je povedal Türk in končno!, da so dali besedo tule tudi kakšni pametni in modri, ki se na obravnavan predmet tudi spoznajo. Pa da je to normalno podano za normalne, zdrave, kulturne in dostojne ljudi. Čeprav je stroga ocena oz. kritika. ker je tudi dejstvo.

Zakaj je trditev v naslovu pravilna?
Ker je Plenković v drugi vlogi tule kot samo predsednik svoje države.
Je nosilec stranke v postopku, ki krši pogodbo (ali so npr. v EU ali ne)?
Že to je povsem dovolj.

In spet (sds?) spin: problematičen je naš, ki je spal nekje, njihov pa ne, ki je prav tako spal nekje, kjer ne bi smel.

Tisti, ki nabijate proti Sloveniji, najbrž niste Slovenci, vsekakor pa niste za Slovenijo, če delujete proti njej.
JM
# 23.09.2017 ob 10:28
dobro da mamo erjavca...rupel pa že brusi nože...patetik
božo1
# 23.09.2017 ob 11:22
Bivši predsednik g.Tuerk je s tem prispevkom pokazal kako nam je dobrodošla modrost starejših in izkušenih in zaradi tega ni potrebno biti nikogar sram, le poslušati in koliko se da učiti ter primerno upoštevati take je potrebno.
garmond
# 23.09.2017 ob 11:33
Med redkimi razsodnimi hrvaškimi politiki je Pusičeva, ki je dejala, da je arbitraža edina možnost, da se mejni spor med Slovenijo in Hrvaško reši na civiliziran način. Mislim, da bolj močne in realne izjave iz ust naših in hrvaških politikov v zvezi s to zadevo še nisem slišal. Vsak pameten človek ve, kaj je hotela povedati. Kaj je na drugi strani čiviliziranega reševanja problemov? Nasilno reševanje problemov. Ko odpove razum, je vse možno.
Ne želimo si tega, ne Hrvati, ne Slovenci.
Mikita
# 23.09.2017 ob 10:58
V vsaki državi, kjer je cerkev-verska institucija zelo močna, kjer se vlahko vtika v vse pore življenja in pritiska s svojimi nazadnjaškimi nazori, so politiki čudni, čudni pa so zato, ker razuma ni. So samo "resnice" v katere se ne sme dvomiti. Od tu tu do načina mišljenja mi imamo zmeraj prav, ni daleč. Ni važno za katero religijo gre. In tudi mi nismo več daleč od tega. Zato obstaja delitev cerkve od države v uspešnih demokracijah.
In da ne bo pomote, vera kot intimna praksa ni nič slabega, javno hvalisanje in mahanje z zakramenti, pa nima veze z vero.
gesan
# 23.09.2017 ob 12:18
STANE
# 23.09.2017 ob 12:11
Drugače pa pri nas je sramota,kaj si dovoli Janša.Vedno bolj se mi zdi,da zavestno škoduje svoji državi.
........................................
........................................
......
Nikoli ni znal počet ničesar drugega, če ni bil ta glavni!
Kot razvajen froc ali pamž po knjižno!

Njemu res lahko zaupajo samo bedaki!
Konji zagotovo ne!
oliva
# 23.09.2017 ob 11:38
"In kakšno težo ima ta njegova izjava. Nobene. Prazno leporečje, učinka pa nobenega."

Precej večjo kot marsikoga drugega, na tvojo žalost (očitno).
STANE
# 23.09.2017 ob 12:23
izo
Nihče ne očita Pahorju arbitražnega sporazuma,očita se mu marsikaj drugege v njegovem mandatu predsednika vlade,npr TEŠ,bančna luknja in sedaj celo afera NLB z iranskim denarjem.Nič ni vedel,zaupal je svojim.To je totalna nesposobnost !
V največji krizi se je ukvarjal SAMO z abitražo,ker mu to najbolj leži,strokovno res nima pojma ne o ekonomiji,ne o pravu,zato ni primerlijv z Drnovškom in ne z Cerarjem.
Zaradi teh napak,ne bi smel biti predsednik pa čeprav naj bi mu funkcija ležala,kot mislijo mnogi.Meni je preveč klovnoski,samovšečen igralec,ki govori tisto,kar ljudje hočejo slišati glede na situacijo,kjer se nahaja,
oliva
# 23.09.2017 ob 12:17
"meni se kolca predvsem zaradi cmere"

Men pa ne.
Ne predstavljam si npr. Janše! (raje ne) pri reševanju tega vprašanja.
Ali begunske krize.
Hvalabogu (za moje pojme), da je v takih časih premje ravno Cerar.
(meni se ne zdi prav nič cmerav, tak nadimek bi prej pasal komu drugemu [tistemu, ki stalno joče])
OMNIC
# 23.09.2017 ob 11:07
Bravo, g.Tuerk!
Tako se govori. Naj tuji politiki in "politiki" s Hrvaškega ter domači podpihovalci (ki delujejo quislinško) dobijo po prstih! Podrepniki sitni nesramni. Domači izdajalci. To je nekaj najhujšega, kar lahko doleti neko državo. Da so domači bolj lojalni tujcu, kot domači politiki, čisto po strankarski in nazorski liniji.
S+R+A+M+O+T+A
stari maček
# 23.09.2017 ob 12:25
Prvorazredni naj bi bili živi,vse drugo je drugorazredno in prav je povedal.
stari maček
# 23.09.2017 ob 12:20
On je bil dober predsednik,ugleden v svetu,pameten,umirjen,državnik svetovnega kova a za pajace prepameten.
severna zvezda
# 23.09.2017 ob 13:11
Njegov lapsus,naj bi bil samo izjava ob izkopu hude jame,pa še za to se je opravičil.To ga je celo stalo volitev....

Njegovo izjavo so mediji zavestno rezali oz. odrezali. Njegova izjava je bila, da je ob dnevu žena (8. marec, ki niti slučajno ni 'nastal' v SFRJ ali SZ, ampak ima korenine stoletje nazaj - v Nemčiji!) vloga, pomen in položaj žensk (zgodovinsko gledano) prvorazredna tema, ker je zato prišel na tisto prireditev ali kaj je že bilo, nadaljeval pa je, da bo o tej temi (Huda jama) govoril ob drugi priliki....

Seveda runkeljnom, ki so (doma) kot copate, borba za ženske pravice ali spomin na njo nikoli ni in ne bo dišala, ker ''baba naj bo doma'' ...... (RKC, desnica ...), punca ali žena je za razplod, mama pa naj 40-letniku kuha in pere. Grobo? Ja, a ni daleč od resnice. Zato pa imamo DANES takšne kandidate za predsednico kot je Angelca ....

Dejansko je Turk takrat nespretno in nezavedno pripomogel, da se je v Sloveniji okrepila gonja proti vsemu, kar je povezano z vlogo žensk v javnosti, splavom itd. Odprla so se vrata vsemu, kar danes vidimo, slišimo in beremo okoli fašizacije, naraščajočega šovinizma, homofobije in dopuščanja manipuliranja v medijih. Ni izumil Trump fake nwes, Slovenci smo bili tudi trendseterji........ Spretno to izkoriščajo po svetu, pri nas pa brez nekih posledic tudi prvak na twitterju (žaljenje RTV novinark).

Tako je danes ženskam povsem ok, da z jezikom čez njih opleta znani pravnik BMZ ali Angelca L., da se kara obleka ali pričeska žensk v politiki.... Ni da ni! :)..... ''Raziskovalci'' pomorjenih sodelavcev okupatorja (Huda jama = = Inštitut za narodno ''spravo'') pa dobivajo € iz proračuna......

Ampak nam je pomemben le 1. del Turkovega odgovora na novinarsko vprašanje. To je bila čista manipulacija, ni pa prva: tudi Kučanovo izjavo pred leti (Nova Gorica, 1994) so izrezali in prav PAHOR je bil zraven in točno ve, da Kučan ni nagovarjal k likvidaciji, pa ni nikoli stopil v bran Kučanu. Toliko o najbolj ''prijaznem'' predsedniku ever (Pahor) ...... Stremuško in zavrženo. Zdaj to IZREZANO oz. zamejeno izjavo spretno izkoriščajo v SDS, tudi na tem forumu še kdaj pa kdaj, ko se gre za ''partizane - domobrance''......

Kdo ne vidi tega in takšnega vzorca (medijske / novinarske) manipulacije, se najmanj po tihem s prirejanjem izjav, lepljenjem arhivskih dokumentov ipd. tudi strinja. Samo en politik se vedno izvleče iz tega, vemo, kdo! Nad Turkom pa se je pač zgodil medijski ''pogrom''. Enim je dovoljeno vse, drugim pač ne.

Kar se pa Turkove izjave o Plenkoviću tiče: BRAVO!
gesan
# 23.09.2017 ob 12:11
garmond
# 23.09.2017 ob 10:39
Turku prst gor za njegov odziv na Plenkovičev govor v ZN. Janši pa prst dol za njegov odziv na ta govor, kjer se jasno postavil na stran Hrvata.
........................................
........
Kaj misliš na kateri strani bi po sedanjih predispozicijah... bil janezek leta 41?
Itak, da se ima za največjega patriota.

Ampak, dejstva so dejstva in resnica je resnica.
On pa blage veze nima kaj je to!
Kiklop
# 23.09.2017 ob 11:15
Haha, sedaj pa Hr obveščevalniška v obliki prve osebe nekega kao "slovenskega" posta (objektiva ne?)(braun) poje levite kako naj se posipamo s pepelom in gremo še naprej dvostranski šišmiš po njihovih notah... Neverjetno kako "lucidno" in transparentno... Kdo ima koga tu za norca?
stari maček
# 23.09.2017 ob 17:19
Sodišče je nadaljevalo z zadevo ni prekinilo zaradi prisluhov in nimajo Hrvati nobene pravne podlage,da razsodbo ne upoštevajo.
nonparel
# 23.09.2017 ob 13:00
A veste kakšna je razlika med slovensko in hrvaško politiko! Mi imamo samo en SDS, hrvaške politične stranke pa so vse takšne kot naš SDS. Zato pa je hrvaška politika tako zagamana, ker je praktično vseeno katera njihova stranka je na oblasti. Tudi ena takšna lastovka kot je Pusičeva, Hrvaški ne bo prinesla pomladi.
garmond
# 23.09.2017 ob 12:46
@izo
Cerar ima veliko več pozitive kot negative, kar se tiče vodenja države. A misliš, da bomo kdaj imeli idealnega PM? To je mogoče samo v pravljicah.
Če pa hočeš, da nam vladajo takšni kot je Janša, pa si zavestno ali podzavestno želiš nenehnih ustvarjanj izrednih razmer, jamranj in klicanj na pomoč tujih tutorjev, kar bi seveda pomenilo zopet izredno slabo klimo med državljani in gospodarstvom.
Ne vem zakaj Cerarja označujejo kot jamrača, cmerarja, ja kdo pa je večno dežurni največji jamrač in nezadovoljnež v Sloveniji, kot pa Janša.
STANE
# 23.09.2017 ob 12:11
Ali je kdo slišal,kaj je rekla Pusičeva... zgražala se je nad Plenkovičevim govorom,torej že tudi pri Hrvatih malo poka med strankami in ni več takšne enotnosti.
Drugače pa pri nas je sramota,kaj si dovoli Janša.Vedno bolj se mi zdi,da zavestno škoduje svoji državi.
izo
# 23.09.2017 ob 11:17
očitno so voljni poleg prisluhov zrihtali sosedom še prime time nastop na un na velik tv, lol..
nonparel
# 23.09.2017 ob 11:07
@ElTorro
Glede Pahorja pa si zamižal na eno oko, a ne. Tako kot Pahor razdvaja, tega ni počel še nobeden pred njim. Ker si verjetno Janšev fen, tega seveda ne vidiš.
JM
# 23.09.2017 ob 10:34
plenkovič racuna na zmago janše, sej se bodo tut hrvati zbudili in plenkoviča dali v koš.
Ples
# 23.09.2017 ob 17:17
je po mnenju Türka treba pri tem vztrajati, in "ne poslušati cenenih prerokov, da je mednarodno pravo prešibko in ni dobro, da se zanašamo nanj".

Ljubka ;)

(Cenene preroške napovedi: Krize ni in je v Sloveniji ne bo ... Če v Slovenijo ne bo prišla trojka, bomo bankrotirali ...)
vranek
# 23.09.2017 ob 14:36
Ali se kdo spomni, da so isti dan ko so podpisali AS hoteli dodati izjavo v Bruslju, da jih AS ne zavezuje. Takrat so nasi to preprecili. En dan pred vstopom hrvatov v EU. Zato se mi obraca od Pahorja, ki vse to ve, ona scufana Kosorca je vse podpisala s figo v zepu. Zdaj se pa stalno druzi s hrvasko ko bi lo 2.
vremenko
# 23.09.2017 ob 12:55
Nikoli nisem podpiral Cerarja, vendar sedaj, ko pomislim za nazaj, se mi zdi da je naredil dosti več dobrega kot slabega.
STANE
# 23.09.2017 ob 12:47
Ob vseh lapsusih, ki si jih je privoščil v svojem mandatu je bil napram sedanjim kandidatom pravi diploma
stewie
Njegov lapsus,naj bi bil samo izjava ob izkopu hude jame,pa še za to se je opravičil.To ga je celo stalo volitev....ampak če pogledamo Pahorjeve lapsuse,ni nobene zamere,najbolj priljubljen politik zadnjih 5 let !Razumi,kdor more.
Turk enostavno ne deluje simpatično,ni nasmejan in se obnaša funkcijii primerno,zato deluje celo oholo.Naši ljudje pač imajo rajši "ljudskega"predsednika,ki v tem tako pretirava in ga zanese na nivo,ki predsedniku pač ne pritiče.Mene osebno je bilo večkrat sram,da je moj prdsednik.
oliva
# 23.09.2017 ob 12:03
"Hrvaška ni odstopila od sporazuma, ampak že prej. "

Kdaj prej?
Ona se je zavezala s podpisom in z vstopom v EU.
In so v EU.
Kdaj je pa odstopila?
Saj ne more, saj je že zavezana, ker je že notri.
bogam
# 23.09.2017 ob 11:59
Upam, da se kaj kolca tistim, ki so si izbrali Pahorja za predsednika. Nima pojma o pojmu.
generacija56
# 23.09.2017 ob 11:38
Seveda je pomembno, kaj je rekel Turk.
Vendar, poteka zasedanje v okvirju ZN.
Dogajajo se stvari.
Bolj pomembno, kot je blebetanje senilcev je, da skušajo ZDA odvzeti pravico veta Rusiji. In seveda nato Kitajski...
Pobudo je podpisalo 114 držav!
Bilo bi "demokratično", če nas bi režimski medij obvestil, ali so butale podpisnice tako pomembnega dokumenta....
Ali smo pridruženi raznim podpornicam, ki slišijo na MonteNegro, Nambija itd...
Nič namreč ne vemo, kolik delež od 45 milijard dolarjev, ki jih razdelijo ZDA "podpornicam demokracije" dobijo butale...
V ta namen...
oliva
# 23.09.2017 ob 11:35
"Med redkimi razsodnimi hrvaškimi politiki je Pusičeva, ki je dejala, da je arbitraža edina možnost, da se mejni spor med Slovenijo in Hrvaško reši na civiliziran način. "

Mislim da je finta tud v Plenkovićevem kovanju železa, dokler je vroče, ker očitno druge vsebine vladanja nima. Potrebuje to. Hrvati sami se počasi sprijaznujejo s tem in slej ko prej se bodo.
DrMrrr
# 23.09.2017 ob 11:27
Slovenija JE kršila arbitrazni sporazum s pogovori med Sekolcem in Drenikovo. A ta kršitev ni bila bistvena dotoliko, da bi bilo nadaljevanje postopka onemogočeno. Odstop od sporazuma s strani Hrvaške je bil torej brez podlage. Arbitražni postopek se nadaljuje. - O tem je odločilo samo arbitražno sodišče z delno razsodbo z dne 30. junija 2016. Ta je dostopna tukaj: https://pcacases.com/web/sendAttach/1787

Morda se nekoliko preveč pozablja, da je o tej zadevi, ki predstavlja nosilno stališče Hrvaške, že bilo odločeno. In argumenti, ki niso prav nič majavi, temveč povsem konsistentni in temeljijo na pravilih arbitraže ter na praksi mednarodnih sodnih teles, so v zgoraj navedeni delni razsodbi takšni, da jih pač ni mogoče preprosto prezreti.

Torej, Hrvaška dejansko marginalizira mednarodno sodno telo skozi zavračanje njegovih odločitev. Kar vsekakor ni dopustno. Arbitraža je namreč ena izmed ključnih sredstev mirnega reševanja meddržavnih sporov. Če hrvaška stališča torej obveljajo, bi to bil skrajno nevaren precedens v mednarodni skupnosti. In tega si ta preprosto ne more in ne sme privoščiti.

Kako sedaj to idejanjiti, je drugo vprašanje, ki je vsekakor prvovrstni diplomatski izziv. In tukaj je miselni domet jedermana omejen. Diplomacija je veda zase in početja so skrajno zahtevna. In pristopov in razlogov niti ni mogoče kar na počez razkrivati. Zato tudi ne v takisti maniri komentirati. In zato izrazje v smislu "edino pravilno" (grozno, kako omejeno) tukaj pač nima mesta. In prav zato bi strategija in taktika terjali poenotenje naše politike in domišljen diplomatski načrt, kjer ima sleherna modrost in izkušnje svoje mesto. Tudi Türkova, tudi Ruplova. Prav slednji, če že kdo misli, ni ravno po "župi" priplaval. Sploh. Je prvovrstni diplomat. Čeprav ne ravno najbolj "naš", morda celo "nikogaršenj" (najbolj morda še svoj). Kar pa ne pomeni, da nima ničesar pametnega za povedati. In z njim še kdo. Tim Cerar - Erjavec mi nekako ne diši najbolj.
lovec25
# 23.09.2017 ob 11:10
ElTorro
@ Seveda, nihče ni mogel pričakovati, da bo Hrvaška potem tako grobo kršila nas je že večkrat pustila na cedilu in ni spoštovala sklenjenih dogovorov. Že od osamosvojitve je nagajala in se sprenevedala. Ampak, naši politiki so vedno "prijateljskI" in že 26 let nasedajo Hrvatom, da bi se kaj dogovorili, pa se še niso naučili, da jih moreš postavit pred izvršeno dejstvo, da bodo spoštovali dogovorjeno. Pri njih je vedno bilo dobro imet rezervni plan.
elGoyc
# 23.09.2017 ob 14:16
Turk je mogoče res bolj aristokratski, mnogi bi dejali diplomatsko sluzast, ampak na določene stvari se spozna in dvojo funkcijo predsednika je opravljal s držo, ki predsedniku pritiče.
Pahor morda res ni ukradel milijonov kot predsednik vlade, a danes "ukrade" prav vsako plačo, kot predsednik države, ker nič ne dela. Igra neko estradno osebo, ki je slavna, ker je slavna. Nekaj časa nazaj je zaokrožil posnetek, kjer se srečata v Kmaniku s Šarcem in če pustimo srečanje ob strani, uganite o čem se je pogovarjal s starejšimi gospemi.
Ne o pokojninah, vojski, generalu Maistru, niti ne o kakšnem išijasu, ki pesti volilke ipd. ampak o tem ali bi ji pokosil travo, na kar je odgovoril z ne preveč humornim odgovorom.
Če je za predsednika važno, da je neškodliv, poka vice in kosi travo, potem poznam par ljudi, ki bi to delo opravljali za minimalca, ne za predsedniško plačo.

Kar se tiče arbitraže, še bolj absurdno od Hrvaškega razumevanja prava so odzivi naših politikov. Če so sedaj s Cerarjem na čelu povlekli pametno potezo in podali pametne izjave, smo pred tem imeli povsem razpuščena stališča od domala predpriprav na vojno s strani golobradega petelinčka iz SDS do nedejavnega (kakšno presenečenje) predsednika.
vranek
# 23.09.2017 ob 14:12
Barezi, v AS je bilo tocno doloceno, kdo odloca o eventuelnih krsitvah. In odlocili so.Odstop od arbitraze ni mogoc. Arbitraza je del pravnega reda EU, ker je bila pogoj za vstop v EU. Tocno so vedeli kaj podpisujejo. Nobene krsitve ni, sodniki so izrekli sodbo in to je to.
In hrvatje so vredni vsega prezira v svojem napuhu in sprevrzenosti.
kobajagi7
# 23.09.2017 ob 14:05
Turka sicer nisem oboževal... s to trditvijo se pa BSOLUTNO STRINJAM.... ne vem kateri je večji neolikanec , Plenković ali prej Milanović ?
malasraka
# 23.09.2017 ob 14:05
Tokrat modre besede Turka so krepko na mestu. Hr. si že dolgo sama koplje jamo, treba je le zadevo poenostavit, da jo bo razumel cel svet.
STANE
# 23.09.2017 ob 14:00
Se Tuerek samopromovira. Nič novega, nenavadnega ni povedal

Jaz bi raje videla,da se bi enkrat aktualen predsednik tako promoviral z konkretnimi izjavami kar se naših problemov tiče ne oziraje se na njegovo tako opevano ZAUPANJE do sosedne Hrvaške,ne pa da nam sladoled prodaja....
Kazalo