Slovenija

Poudarki

  • Obiskovalci tudi iz sosednjih držav
Partizanska zvezda
Mineva 70. obletnica ustanovitve Notranjskega odreda partizanske vojske. Foto: BoBo

Dodaj v

Türk: Rane iz druge svetovne vojne še niso zaceljene

"Čas je, da se preneha s povzročanjem novih ran"
2. junij 2012 ob 17:19
Stari trg - MMC RTV SLO, STA

Ob 70. obletnici Notranjskega odreda in roške ofenzive se je zbralo 1.500 ljudi. Med roško ofenzivo so Italijani požigali vasi in streljali talce, v taborišča pa odpeljali cele družine.

Slovesnost sta pripravila občina Loška dolina in Združenje borcev Cerknica, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Predsednik je poudaril, da so se partizani in civilni prebivalci Notranjske, ki so umrli med drugo svetovno vojno, borili za domovino in boljši svet.

"Danes se nam za te cilje ni treba boriti z orožjem. Toda prizadevanja za boljši svet ostajajo. Tudi danes potrebujemo modrost, pogum in odločnost," je izjavil.

V času roške ofenzive so bile po njegovih besedah ustanovljene prve partizanske brigade na Slovenskem. Narodnoosvobodilni boj se je kljub bolečim udarcem roške ofenzive okrepil. "Prav v tem je bila odločilno izražena narodova volja po preživetju in prav v tem je bilo seme njegove končne zmage, tiste zmage, ki je slovenski narod za vselej uvrstila med ponosne in enakopravne narode Evrope in sveta," je poudaril predsednik.

Ugotavljal je tudi, da rane, povzročene med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, še niso zaceljene ter da se včasih zdi, da se danes namerno ustvarjajo nove, z novimi delitvami in novimi obtoževanji. Vendar, kot je poudaril, je čas, da se preneha z retoriko obtoževanj in povzročanjem novih ran, ter pozval k strpnosti.

Roška ofenziva italijanske vojske
Notranjski odred je bil kot prvi odred narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije ustanovljen 24. aprila 1942. Med roško ofenzivo, ki je trajala od 13. julija do 3. novembra 1942, so se italijanski okupatorji znesli nad civilnim prebivalstvom. Požigali so vasi in streljali talce. V taborišča na Rabu, v Gonarsu in drugod so odpeljali cele družine. Razvneli so se tudi spopadi med partizani in vaškimi stražami.

Obiskovalci tudi iz sosednjih držav
Precej obiskovalcev je na slovesnost prišlo tudi iz sosednje Hrvaške, saj so v Notranjskem odredu sodelovali tudi borci iz Gorskega kotarja, v pripravah današnje prireditve pa je sodelovala organizacija zveze borcev mesta Čabar. Slovesnost je zaokrožil kulturni program, v katerem so med drugim nastopili otroci okoliških osnovnih šol in dijaki srednje šole iz Čabarja, pa tudi več pevskih zborov ter pihalni orkester Kovinoplastika Lož.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
FRANKFURT
# 02.06.2012 ob 17:32
Drugorazredni predsednik na komunistični slovesnosti.

Se bo jutri pojavil tudi na spominski maši v Kočevskem rogu pri grobišču pod Krenom. Seveda ne, ker so tam pobiti nedolžni ljudje, ki niso želeli sodelovati s komunisti.
Arnolfus
# 02.06.2012 ob 17:26
Slovesnost je zaokrožil kulturni program, v katerem so med drugim nastopili otroci okoliških osnovnih šol in dijaki...

Očitno še kmalu ne bodo zaceljene, če se bo na vsako vaško procesijo komunistov vlačilo osnovnošolce in ostale, ki še nimajo oblikovanega lastnega pogleda na to morijo.

Indoktrinacija otrok se nadaljuje še dolgo po koncu totalitarnega režima.
viljam_s
# 02.06.2012 ob 17:33
Türk: "Rane iz druge svetovne vojne še niso zaceljene!"
No to pa je že vse skupaj poneumlanje in napihovanje. Moji so vsi po vrsti bili Partizani vendar zelo proti komunistom. Preprosto so požrli dejstvo, da je pri zatiranju okupatorja potrebno sodelovati s komunisti. Seveda pa komunisti na vse skupaj niso gledati tako - komunisti so bili preračunljive podlasice - najprej paktirali z nemci ko se pa je plima obrnila pa so tudi oni zamenjali strani. Rane v Sloveniji, ki niso zaceljene pa so naslednje:
1. čiščenje, pobijanje in celo izdajanje partizanov nemcem in italjanom s strani komunistov.
2. čiščenje, pobijanje in izdajanje zavednih ljudi, ki niso bili komunisti
To so prave zgodbe o katerih se komunisti bojijo govoriti - zato iz dneva v dan poslušamo histeriziranje o partizanih in njihovih traumah - vse zato, da bi se ohranila največja neresnica od vseh: da so partizani bili komunisti in da so se borili za revolucijo - TO JE LAŽ - s katero Slovence posiljujejo že skoraj 70 let. Nehajte s histerijo - današnji Nemci pač niso več isti nacisti, ki so delali zločine.
viljam_s
# 02.06.2012 ob 17:38
In še to komunisti so bili prav tako enaki izdajalci kot domobranci. Ne vem tudi zakaj težijo s to spravo toliko. Narod ne potrebuje sprave med komunisti in domobranci, ker le-ta nikoli ne bo iskrena in poštena.
Kaj potrebuje Slovenija je naslednje: Opravičilo vseh radikalnih strani za svoje zločine proti Slovenstvu. Slovenija bo normalna komaj takrat ko bom domobranca in nato komunista (v tem vrstnem redu) slišal ponižno prositi, da mu narod odpusti, za njegova posiljevalska dejanja.
ciracara
# 02.06.2012 ob 17:33
Se ne ustavijo pa ne ustavijo! Res koga želijo še nafarbati nevem...
themetun
# 02.06.2012 ob 18:11
Res niso. Med drugim tudi zaradi drugorazrednega predsednika.
prinašalec
# 02.06.2012 ob 18:20
Ta predsednik pa res ne more biti več nikoli predsednik državljanov slovenije, kdaj se mu "sprdne" razburi del državljanov in jih postavi na drugo stran.
FRANKFURT
# 02.06.2012 ob 18:12
Sramotna izjava - 8 Marec 2009

"Danes sem tu zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril," je pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena predsednik republike Danilo Türk odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem.
victoriosus
# 02.06.2012 ob 18:06
Komunizem in NOB STA ISTO. Odkar so partizani dali rdeče zvezde na kape, je to isto. To je bila njihova izbira, lahko bi se odpor organiziral brez komunizma. Pa se ni.

Nekateri Slovenci so se zavestno odločili za sodelovanje s komunizmom. Za obsodit. Predsednik Turk tega ne dela. Narobe.

VSI TOTALITARIZMI SO ZLOČINSKI. Partizani tu niso nobene nedolžne ovčke. Prevzet odgovornost za kar narediš!!
Tomažin
# 02.06.2012 ob 17:52
Spet naklada. Rane so nastala po drugi svetovni vojni. Po svobodi!
Plavix
# 02.06.2012 ob 17:47
Slovenci potrebujemo naslednje: Opravičilo vseh radikalnih strani za svoje zločine proti Slovenstvu. VSEH! Slovenija bo normalna komaj takrat, ko bosta komunist in domobranec ponižno prosila, da jima narod odpusti, za njuna ogabna dejanja.
prinašalec
# 02.06.2012 ob 18:11
Predvsem pa niso zaceljene tiste, ki so bile delu slovenskega naroda povzročene po vojni. Kako bi te zacelili, predsednik, kak predlog?
kačon
# 02.06.2012 ob 18:05
Rane iz druge SV so že zdavnaj zaceljene. Narodi ki imajo urejeno "podstrešje" se dans posvečajo drugačnim problemom in ciljem. Zrejo v prihdnost. Celo Izraelci, ki so doživeli holokavst so bili nedavno sposobni prestopiti ločnico razuma in prisluhniti Wagnerjevi glasbi. Ki je bila povšeči nacistični zločincem oz krvnikom njihovih prednikov. Pri nas pa predsednik države omenja rane iz II.SV. Ter znova odpira povsem ideološka vprašanja. Kot predsednik vseh Slovencev pa ni sposoben zaceliti najhujše rane. To je rane sprave. Bilo bi prav, da ga volilci na letošnjih predsedniških volitvah primerno nagrade. Ze veliko volilno brco. Taki hujskači in in manipulatorji ne sodijo na čelo države. Živimo v 21. stoletju. Ko se večina ljudstev ozira v prihodnost. Ko se celo nekoč najhujši sovražniki povezujejo. Iščejo skupne točke in poti za lepši ter varnejši jutri. Pri nas pa se najvišji predstavnik države ozira nazaj in odpira zaprašene zgodovinske teme. Upam da ga konec leta ne vdimo in ne slišimo več. Vsaj v predsedniški vlogi ne. Lahko pa bi se zaposlil v kakšnem arhivu, ki hrani zapise ter dokumente iz onega obdobja. Zelo prikladno delovno mesto za takšnega človeka. Mislim da se bo počutil več kot dobro. Pa še gledati in poslušai nam ga ne bo treba več.
prinašalec
# 02.06.2012 ob 18:16
Krašewc, Da komunizem in partizani, ki se poveličujejo sedaj ni isto? Kdo pa je bil privilegiran celo obdobje komunizma kot pa prav oni in na drugi strani kdo pa je bil celo vladavino komunizma drugorazredni narod? Dajte no slovenci, priznajte že enkrat vsaj ta del zgodovine pa bomo lahko bolje skupaj živeli in predvsem bodo naši predniki, ki so jih pokončali prav zato, ker niso bili "ta prave" barve, v miru počivali.
Malo_vesti
# 02.06.2012 ob 17:44
Kako se bodo rane zacelile, če pa "presvtli" še vedno stresa sol na rane.

Taki borci kot Jajčnkov v Podlipi, ki je kazal Italijanom, ketere hiše naj požgejo.
Tomažin
# 02.06.2012 ob 18:11
Gospod predsednik je pravnik. Bo znal povzročitelje obsežnih povojnih nezaceljenih ran, ki ležijo po množičnih gorbiščih povsod po Sloveniji za vsakim vogalom tudi klasificirati?
dego47
# 02.06.2012 ob 19:35
Kdorkoli je pobijal lasten narod je zločinec ne glede na barvo ali politično prepričanje.
MuDeL
# 02.06.2012 ob 20:02
Miru v Sloveniji žal ne bo nikoli. Rdečebelikomunajzarskobelogardistični izdajalci bodo še dolgo prevladovali nad Slovenci.
sheyk
# 02.06.2012 ob 18:17
..iz sosednjih držav..
edino Hrvaške (pa še to samo iz Čabra)
Podnaslov pa kot da so prišli tudi iz Avstrije, Italije in Madžarske.
(Turk bi se lahko preselil v Čabar press)
flagellum
# 02.06.2012 ob 22:07
Dosti imam teh neumnosti od neke sparve pa o kesanju pa o opravičilh. Edini, ki morajo to storiti so ljudi, ki so bili neposredno vpleteni v katerokoli svinjarijo v vojni in povojni in so še živi. Vse ostale potomce, zagovornike ene ali druge opcije pustite pri miru, saj niso bili zraven.
Comando valut
# 02.06.2012 ob 19:25
Tuerk je zrel za arest.
Nikec3
# 02.06.2012 ob 18:47
Türk: Rane iz druge svetovne vojne še niso zaceljene

Ne, dovolj smo imeli debat o 2. svetovni vojni.
mk89
# 02.06.2012 ob 18:22
@victoriosus

Komunizem in NOB STA ISTO.

Em, ne?! :D Komunizem je družbeno-ekonomski sistem, NOB pa boj proti okupatorju, ki ga je vodila Partija ?! In kako ti pride na pamet izjavit, da je vsak "imel izbiro"? Med tisto vojno je bolj malo ljudi imelo izbiro komu se pridružit, če pa že so pa izbirali na podlagi težkih razmer v katerih so živeli... Logično, da si imel v obeh taborih različne ljudi, ampak vse metat v isti koš zločincev je pa ... milo rečeno neumno, da ne bom kaj drugega napisal...
kralj matjaž
# 02.06.2012 ob 20:01
A je še kaka druga država tako obremenjena z drugo svetovno vojno?
Jasno da se rane nemorejo zaceliti, če jih pa norci cel čas odpirate. Nehite enkrat podpihovat sovraštvo, pa se bodo tudi rane zacelile.
hrgotax
# 02.06.2012 ob 19:44
Drugi Stanovnik. Kot bi poslušal predsednika ZZB ZV NOB, ne pa predsednika vseh Slovencev.
if
# 02.06.2012 ob 19:07
Türk, z vaše predsedniške pozicije javno podprite sledeče vključno z zahtevkom, da se takoj praktično uveljavijo predvsem točke od vključno A do H.

Dokler tega ne bo podprl predsednik Slovenije, zame velja za nekompetentnega, čeprav za pristojnega.
bratomir
# 02.06.2012 ob 18:32
Za vse izobražene in razgledane je stvar jasna. Pomembna so zgodovinska dejstva, ki so nesporno ugotovljena. Interpretacije le teh pa so lahko različne, zatorej pa tudi ustrezne ali neustrezne in tudi legitimne in nelegitimne.
Matilda_
# 02.06.2012 ob 22:50
Jesen bo prišla....
nerdečnečrn
# 02.06.2012 ob 23:10
Slovenija se sesuva kot hišica iz kart, sistemska korupcija je ugonobila gospodarstvo, ta pa komunistične parole trajba...
ja.jaz
# 02.06.2012 ob 20:51
Kako je bilo leta 1991 v osamosvojitveni vojni za Slovenijo?
Kdo je bil naš sovražnik?
Kdo nas je napadel?
Kdo so bili takrat izdajalci?
Kdo je bil okupator?
Kdo je deloval proti osamosvojitvi Slovenije?
Kdo je dal razorožit TO?
Kdo se je takrat boril proti sovražniku?
Koliko se jih je borilo proti sovražniku?

Kdaj bo vse to analizirano, razčlenjeno, razjasnjeno??????????
Zakaj to ni jasno, glasno, razločno in javno opredeljeno povedano in napisano????
Kdaj se bodo vsi akterji, ki so v večini še živi, razgovorili o vsem tem in zakaj se še niso?
Dajte, razgovorite se, razpišite se, naj se ve, tako kot se ve za 2. sv. vojno, kdo je izdajalec,zmagovalec, okupator, fašist.....
stein
# 02.06.2012 ob 20:16
Kot polž ki leze in leze in leze....za sabo pa pušča smrdljivo in sluzasto sled.
wests
# 02.06.2012 ob 19:53
Turek je pa zopet imel parado *ponosa*
viljam_s
# 02.06.2012 ob 19:30
Oprostite - ampak jaz sem navedel svoj zgodovinski vir za svoje trditve - pričevanja vsaj 4 borcev med leti 41 in 45 - in to iz prve roke. Ne pa tako kot pri vas, ko berete neke ideološke knjige in podobna sranja. Jaz sem se z ljudmi pogovarjal - in mnogo na tem portalu mi tudi pride in reče: viljam_s tudi moj nono ali tat je bil partizan pa ni maral komunistov. Mogli se boste začeti zavedati, da so so bile v NOB tudi ljudske stranke - ki so se nato s KOMUNISTIČNO pištolo na tilniku odrekli vodenju NOB. Da ne govorimo o zloveščih dokumentih Kardelja, ki pravi, da se komunisti ne bodo pridružili NOB če od tega ne bodo dobili političnih koristi.
Toliko o tem kdo je držal fige v žepu, ko je bilo našemu narodu najtežje. In toliko o tem kdo je bil v prvih bojnih vrstah v ofenzivah - VOSovci pa v pozadini s pištolami silili svoje politične nasprotnike v brezupne napade. Tako je najlažje se znebiti svojih nasprotnikov - potem ko so pa mrtvi in ne morejo ničesar povedati in pričati - pa jih razglasiti da so bili tudi komunisti in jih umazati z revolucionarstvom. Fuj in fej od komunistov - trdim, da je bilo 99,9% partizanov in drugih civilnih podpornikov NOB navadnih ljudi, ki niso hoteli imeti z revolucijo nič.
Krašewc
# 02.06.2012 ob 19:10
Spontani upor naroda nima prav nič skupnega s komunizmom. Največjo uslugo mu je pa naredila RKC in meščanstvo ko sta simpatizirala in kolaborirala z okupatorjem. Narod s hrbtenico(večina) se je avtomatsko ideološko profiliral, komunisti so pa to izrabila za prevzem oblasti.
SAM
# 02.06.2012 ob 21:26
To je že davna zgodovina. Mene danes bolj boli, da so nas 1991 leta napadli Jugovići, pa tega zločina drugorazredni ni sposoben obsoditi.
if
# 02.06.2012 ob 22:03
Partizan, # 02.06.2012 ob 21:55
Kar tiče sodelovanja s Hitlerjem in Mussolinijem ste morda mislili takole?!
secundus
# 02.06.2012 ob 21:35
pa koga briga kaj je bilo 70 let nazaj
večina vpletenih je tako ali tako že pomrla

mene bolj briga zakaj nimamo nemških plač ob nemških cenah v slovenskih trgovinah?
majdas
# 02.06.2012 ob 21:01
Koliko partizanov je "padlo v sumljivih okoliščinah", ko je bilo jasno, da se bliža zmaga ... ?
Zakaj to ni bilo nikoli raziskano ? Tudi stari stric mojega moža je tako izgubil življenje pri rosnih 22-24 letih ... v partizanih - ne med bitko.

Mah, da se bodo te stvari kolikor toliko realno ocenile, bo preteklo še kar nekaj časa - mi tukaj tega najbrž ne bomo dočakali. Če bo slovenski narod seveda obstal ...
zamudnik
# 02.06.2012 ob 20:55
Pismo, se samo meni zdi ali je res, da imamo letos več praznikov slavljenja "tekovin", kot smo jih imeli pred osamosvojitvijo?
Očitno je pa tudi štancanje rdečih peterokrak spet postal donosen posel.

Priznam, da me postaja malo strah, pa nisem ne tajkun ne kak drugačen razbojnik.
miha01
# 02.06.2012 ob 20:43
Sramota, kaj ta Turk govori, o korajži in boju, me zanima kaj je dejal tedaj ko je bla vojna za Slovenijo in še dolgo po njej ko je sedel v ZN kot predstavnik Jugoslavije, ja te države ki nas je napadla, se pravi, ker ni takoj prestopil, je bil okupator in mi butasti Slovenci ga izvolimo za predsednika, pa kje imamo pamet.
SteVsiNeumni?
# 02.06.2012 ob 20:42
Vendar, kot je poudaril, je čas, da se preneha z retoriko obtoževanj in povzročanjem novih ran, ter pozval k strpnosti.
Hja Tuerk. Potem si pa ti prvi na vrsti da končaš s tem. Saj Slovence na naše in vaše deliš že zadnji dve leti... Saj si lepo rekel kdo so zate drugorazredni državljani...
PROSIM VSAJ NE PAMETUJ O STRPNOSTI KER JO PREMOREŠ NATANKO NIČ!
ja.jaz
# 02.06.2012 ob 19:51
Türk: Rane iz druge svetovne vojne še niso zaceljene
haaaloo,
Türk kam si bil ranjen. Še danes, zgleda, si ranjen. Si zadet, zadet od slave partizanskih junakov, ki so že davno padli.Pravi partizani, pravi junaki so padli,že zdavnaj.Türk ti pa se kitiš z njihovo zmago in uživaš privilegije na ta rčun. Za zmago partizanov ti Danilo Türk nimaš nikakršnih zaslug.
Pojavljaš se tam kjer imaš osebno korist, najraje se vračaš v predpreteklo zgodovino saj veš, da ti le na tak način uspeva razdvajat ljudi. Mi mladi hočemo prihodnost, ne vračanja v 2. sv. vojno.
Tomažin
# 02.06.2012 ob 18:18
Krašewc
# 02.06.2012 ob 17:57
...komunizem in partizani(NOB) ni isto,...

Bravo! Tudi sam sem tega mnenja. Ampak zakaj zaboga po vseh partizanskih proslavah odmevajo politične parole komunistične propagande, ki so že davno preživete?
Zakaj tam še vedno plapolajo zastave zločinske tolpe, ki je uzurpirala narodno voljo po svobodi in jo zlorabila za nacionalno veleizdajo, kar napadanje lastenega civilnega prebivalstva v času trajanja tuje okupacije vsekakor je?
mk89
# 03.06.2012 ob 00:16
Piše se leto 2012: Partizanski bataljoni bijejo borbo proti domobranskim enotam. Oboji so trdno odločeni da porazijo sovražnika in osvobodijo.....forum portala MMC.

Only in Slovenia :)
Aresnica
# 02.06.2012 ob 23:31
nerdečnečrn # 02.06.2012 ob 23:10

Zadnji stavek veliko pove (ta pa komunistične parole trajba...)
_ in to bo prvorazredni čedalje bolj trajbal.
franček
# 02.06.2012 ob 23:08
Pa dobro, kdo še nima zaceljenih ran?

To je bila predzadnja vojna. Imamo tudi pred pred zadnjo. In potem so tu še turški vpadi....
majdas
# 02.06.2012 ob 21:05
Pa še to sem želela napisati: najlažje vladaš, če ljudi med sabo spreš ! Kaj je bolj prikladno za to, kot večno zelena tema; partizani in domobranci ?! In vedno pade na plodna tla - preverjeno !
polo
# 02.06.2012 ob 18:18
kurirčkova torbica press
antecash
# 03.06.2012 ob 20:48
Tko god ovo opravdava nije normalan............
Sloven258
# 03.06.2012 ob 01:55
Dejstvo je, da ste vi mediji najbolj odgovorni za nestrpnost in sovražni govor!
- take dogodke bi zlahka ignorirali,
-ekstreme prikazali v negativni in ne v pozitivni luči.
In nebi delali usluge temi političnimi akterji ali organizacijami, kot naprimer RKC.
Pa dajte prosim zbrat te politične ase, soočite jih med seboj in jim ne postavljati vprašanj, kateri so jim pogodu. Postavite jih pred dejstva, zakaj so pripravljeni uničit svoj narod za njihov osebno blaginjo in se obnašati tako neodgovorno, do svojega poklica/položaja. Zakaj želijo nekateri zamolčati grozodejstva in krivice in spet drugi spremenit zgodovinska dejstva. RAZTUREJTE JIH!
Takšno propagando so delali v nacistični Nemčiji, za krvavi razpad Jugoslavije gre zahvala prav takšnim metodam.
Da, pa je Slovenija na psu pa ne gre jo vse zasluge politiki, gospodarstvu in sodstvu, ampak v veliki meri VAM.
Kazalo