Slovenci se morajo vprašati, kje bi radi bili v naslednjih dveh desetletjih, je dejal predsednik države Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci se morajo vprašati, kje bi radi bili v naslednjih dveh desetletjih, je dejal predsednik države Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO
Zmaga na Kumu tudi zmaga za medije

Na osrednji zasavski slovesnosti ob 20. obletnici vojne za Slovenijo in napadu jugoslovanskih letal na tamkajšnji RTV-oddajnik je Türk dejal, da se kljub zdajšnjim težavam in nezadovoljstvu velja spomniti, da se danes v Sloveniji na splošno živi bolje in polneje, kot se je pred desetletjema in več nazaj.

Svoje spomine na osamosvojitev lahko delite z nami in Slovenijo: ustvarimo skupni zgodovinski spomin.

"To je bila bitka za medije, za resnico, informiranost in enotnost"
Ob teh je napad jugoslovanskih letal na RTV-oddajnik na Kumu 28. junija 1991 in njegovo obrambo označil za eno izmed odločilnih slovenskih osamosvojitvenih bitk. "To je bila bitka za medije, za resnico, informiranost in enotnost," je izpostavil.

Slovenija je imela med osamosvajanjem in napadom nanjo dobro organizirane ter usklajene vse vojaške in nevojaške dejavnike obrambe in enotne medije, ki so svoje delo dobro opravili ter dobili učinkovito medijsko vojno, je pojasnil Türk. Prav bi bilo, je dodal, da bi tudi takratnim požrtvovalnim poročevalcem in medijskih delavcem ob dveh desetletjih slovenske države zagotovili čast veteranov vojne za Slovenijo.

Poziv k odločnosti in odpravo slabosti 20-letne Slovenije
V sklepnem delu govora je Türk pozval k vnovični odločnosti Slovencev ter k odpravi slabosti in napak 20-letne Slovenije. Med temi je navedel korupcijo, klientelizem, vzpostavitev sodnega sistema, ki bo zagotavljal uspešen pregon vsega kriminala, vključno z gospodarskim, ter izboljšanje sistemov socialnega in zdravstvenega varstva.

Zmaga na Kumu tudi zmaga za medije