Po besedah slovenskega predsednika Danila Türka je dogodek globoko simboličen, saj se s tem končuje faza, v kateri sta državi morali odpreti nekatere mostove, ki jih do zdaj še ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah slovenskega predsednika Danila Türka je dogodek globoko simboličen, saj se s tem končuje faza, v kateri sta državi morali odpreti nekatere mostove, ki jih do zdaj še ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija in Hrvaška gradita mostove

Po besedah slovenskega predsednika Danila Türka je dogodek globoko simboličen, saj se s tem končuje faza, v kateri sta državi morali odpreti nekatere mostove, ki jih do zdaj še ni bilo. Kot je dejal, je to zadnji dogodek v tej seriji, ki po njegovem kaže, da sta državi resnično napravili velik korak naprej, saj je vzpostavljeno novo zaupanje in nova intenzivnost sodelovanja.

Türk: Imamo dobro medsebojno zaupanje
Türk je poudaril, da smo "zdaj prišli v fazo, v kateri bo še pomembneje, da naši vladni organi na obeh straneh pospešijo koordinacijo znotraj vlade in čim boljše sodelovanje med vladnimi resorji in z občinami, da bi probleme ob meji čim hitreje reševali". "Ne gre le za odpiranje mostov, pač pa tudi za urejanje v vodnogospodarskem smislu, kjer so nas nedavne poplave opozorile, da je potrebno pregledati razmere in skupaj še kaj narediti. Smo torej v zelo praktični fazi, ki je mogoča, ker imamo dobro medsebojno zaupanje."

Josipović: Mostovi povezujejo Slovenijo in Hrvaško, dve prijateljski državi
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je ob odprtju povedal, da mostovi povezujejo Slovenijo in Hrvaško, dve prijateljski državi, prav tako pa ljudem omogočajo lažji prehod meje. Izrazil je še veselje, da bo to ugodno vplivalo tudi na gospodarstvo, in ob tem dodal, da je Vetropack Straža, hrvaško podjetje, ki mu bo most najbolj koristil, primer uspešnega podjetja, ki kljub kriznim časom kaže, da se je mogoče razvijati.

"Slovenija in Hrvaška sta v duhu najboljših sosedskih odnosov rešili to in druge podobne težave, je pa treba tako rešiti še nekaj drugih težav. Nedavne poplave so za vse nas dobra šola, saj si moramo skupaj prizadevati tudi za preprečevanje težav, povezanih z vodnim gospodarstvom, pa tudi na drugih področjih, ki si jih delimo s skupno mejo," je še pojasnil Josipović.

Največ pridobilo hrvaško podjetje Vetropack Straža
Pridobitev je najpomembnejša predvsem za podjetje Vetropack Straža, ki se ukvarja s proizvodnjo steklene embalaže. Po besedah generalnega direktorja Dragutina Špiljaka je poslovanje njihove družbe trenutno zagotovo slabše kot pred svetovno krizo, most pa za njih pomeni veliko, saj na hrvaški strani nimajo prostora za skladišče, za lažji prehod pa so si prizadevali več kot tri desetletja. Z odprtjem bodo rešene njihove težave pri prevozu, s tem pa bodo od zdaj tudi manj moteči za prebivalce obeh mest.

Türk in Josipović sta se letos sešla že večkrat. Prvič ob robu Josipovićeve inavguracije 18. februarja letos, hrvaški predsednik pa je nato marca za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral prav Slovenijo. Predsednika sta se nato srečala še 6. julija v Buzetu na srečanju slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov, na odprtju 61. dubrovniških poletnih iger 10. julija ter na zgodovinskem spravnem srečanju z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom v Trstu 13. julija. Nazadnje sta se 13. avgusta skupaj udeležila koncerta orkestra Mariinskega gledališča v Ljubljani.

Slovenija in Hrvaška gradita mostove