Predsednik Türk je zelo zadovoljen z letošnjim poročilom. Kot je pojasnil, se je ocena usposobljenosti vojske z lanskih 3,37 povečala na 3,54. Foto:
Predsednik Türk je zelo zadovoljen z letošnjim poročilom. Kot je pojasnil, se je ocena usposobljenosti vojske z lanskih 3,37 povečala na 3,54. Foto:
Patria
Po Türkovih besedah je slovenska vlada finski strani posredovala predlog prilagoditve dobav oklepnikov Patria. Odgovor Fincev je pričakovati konec aprila, je še dejal. Foto: MMC RTV SLO
Türk zadovoljen s pripravljenostjo vojske

Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Türk je po predstavitvi letošnjega poročila medijem povedal, da je lani dejal, da so v položaju, ko pričakuje, da mora SV z manj narediti več. "To načelo je bilo uresničeno in upoštevano," je dejal.

"Ocena usposobljenosti SV-ja se je povečala"
Po predsednikovih besedah je splošna ocena pripravljenosti dobra, z lanskih 3,37 se je povečala na 3,54, in to v času, ko je bil celoten sistem skupaj s SV-jem izpostavljen resnim finančnim restrikcijam, saj je dobil 14,4 odstotka manj proračunskih sredstev.

Türk je prepričan, da je razvoj v SV-ju v celoti pozitiven. Dosežen je bil napredek, denimo, na področju kadrovske konsolidacije, npr. z razmerjem med častniki, podčastniki in vojaki, je pojasnil, a opozoril, da tega razvoja ni mogoče prenesti v prihodnost oz. da v prihodnosti ni mogoče pričakovati istih teženj.

Türk: Glavna naloga je nadaljnja zagotovitev kakovosti
Prav zato je naloga za naprej, da se zagotovi vzdržnost procesa zagotavljanja kakovosti Slovenske vojske, je poudaril vrhovni poveljnik obrambnih sil in dodal, da bo treba vprašanju vzdržnosti v času letošnjih razprav o SV-ju, npr. pri zakonu o obrambi, posvetiti posebno pozornost.

Glede kritičnih besed o stanju v SV-ju, ki jih je izrekel pred meseci, je predsednik države zatrdil, da je njegova komunikacija z vojsko stalna in da se v teh stikih pojavlja tudi kritična misel, ki pa je dobronamerna in del njegovega dialoga z vojsko. Kot je pojasnil, ga je takrat skrbela kadrovska konsolidacija, vendar je tudi tukaj končni rezultat dober.

"Ne moremo se bolj angažirati v mirovnih operacijah"
Türk se je dotaknil tudi sodelovanja naših vojakov v mirovnih operacijah po svetu. Po njegovem mnenju je SV naredil v nekaj letih velik razvoj na tem področju. Na mirovnih operacijah sodeluje približno 515 slovenskih vojakov, je pojasnil in zatrdil, da ni mogoče preseči teh zmogljivosti, zato se Slovenija ne more bolj angažirati v mirovnih operacijah.

Glede zadeve Patria je predsednik države povedal, da ni dobro, da se ta zadeva še ni končala. Želi si, da se preiskava domnevne korupcije pri nakupu oklepnikov finskega podjetja Patria, konča v razumnem času. Po njegovih besedah je slovenska vlada v stikih s finsko stranjo glede prilagoditve dobav oklepnikov. Vlada, kot je povedal Türk, je Fincem posredovala predlog, pričakovati je, da bo odgovor finske strani prišel konec aprila. Več o tem je treba vprašati vlado, saj je to v njeni domeni, je še dejal predsednik.

Türk zadovoljen s pripravljenostjo vojske