Danilo Türk se je vojakom zahvalil za misijo in jim dejal, da je narod ponosen nanje. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk se je vojakom zahvalil za misijo in jim dejal, da je narod ponosen nanje. Foto: MMC RTV SLO
Türk slovesno sprejel vojake

V začetku meseca se je z mirovnih misij v teh dveh državah skupaj vrnilo 416 pripadnikov Slovenske vojske, ki sta jih nagovorila tako predsednik republike kot tudi načelnik generalštaba SV-ja, Albin Gutman.

V nagovoru je Türk povedal, da je slovenski narod hvaležen Slovenski vojski za misijo in ponosen na njene pripadnike. "Vemo, da so mirovne operacije vseh vrst, so zapletene in zahtevne z vojaškega, s političnega in psihološkega stališča. To je zahtevno opravilo, ki mu je treba izkazati potrebno pozornost, spoštovanje in čast," je dejal.

Opozoril je, da razmere, v katerih so delovali pripadniki SV-ja na Kosovu, niso bile navadne, saj je šlo za posebne politične napetosti in posebno politično občutljivost ob razglasitvi neodvisnosti Kosova. V Afganistanu pa je bila mirovna misija ravno v času, ko so se stvari zapletale in kjer, po mnenju predsednika, tudi v prihodnosti ne bo nič lažje.

Gutman: Vojaki ambasadorji pozitivnih vrednot
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman pa je dejal, da je biti poklicni vojak in profesionalec v SV-ju odgovorna, častna pa tudi težka naloga. Prepričan je, da so slovenski vojaki pri opravljanju svojega poklica ambasadorji pozitivnih vrednot SV-ja. "Čast, pogum, predanost tovarištvu in domoljubje so vas še posebej spremljali v preteklih šestih mesecih," je dejal.

Po njegovem mnenju mora država vojakom zagotoviti takšno opremo, s katero bodo lahko varno izpeljali svoje naloge v Sloveniji, še posebej pa v operacijah v podporo miru, kjer so vojaki izpostavljeni tveganjem in nevarnosti. Gutman je tako pozdravil odločitev vlade o opremljanju Slovenske vojske z novimi oklepnimi vozili.

Türk slovesno sprejel vojake