Türk: Sporazum je sklepna faza pomembnega dejanja. Foto:
Türk: Sporazum je sklepna faza pomembnega dejanja. Foto:
Danilo Türk v odzivu na besede filozofa Tineta Hribarja, da je sporazum poln lukenj kot švicarski sir.
Türk o arbitražnem sporazumu

V pogovoru z novinarji je dejal, da se je referendumska kampanja začela čustveno in ji manjka argumentirane razprave. "Treba se je vrniti k realnosti," je poudaril predsednik, pri tem pa kot realnost izpostavil to, da arbitražni sporazum daje možnost, da se vprašanje meje reši tako, kot je predvideno s temeljno ustavno listino iz leta 1991, ki temelji na mednarodnem pravu. Zato upa, da bodo volivci na referendumu sporazum potrdili in "tako pokazali, da so modrejši od politikov".

Izjave Hribarja, Bučarja in Borisa Pahorja označil za čustvene
Torkove izjave predstavnikov Slovenskega panevropskega gibanja proti sporazumu je označil za čustvene. Izjavo filozofa Tineta Hribarja, ki je dejal, da je sporazum poln lukenj kot švicarski sir, pa je komentiral z besedami, da tam, kjer smo mi zainteresirani, ni lukenj in da je tam kakovostna vsebina. "Gre za prav dober sir," je poudaril.

Türk ne dvomi o določitvi teritorialnega stika z mednarodnimi vodami
Predsednik tudi ne dvomi, da bodo arbitri to, kar jim nalaga sporazum, tudi izpolnili - torej da bodo med drugim določili teritorialni stik Slovenije z mednarodnimi vodami. Dvom, da arbitri tega ne bi storili, po mnenju predsednika v realnosti ne obstaja, saj je določitev tega stika njihov mandat, ki jim ga nalagata državi v sporazumu.

Poudaril je še, da sporazum predstavlja sklepno fazo pomembnega dogajanja, saj pomeni rešitev, ki se je izkristalizirala iz vseh dozdajšnjih dolgoletnih poskusov, tudi dvostranskih med državama, da se reši vprašanje meje.

Danilo Türk v odzivu na besede filozofa Tineta Hribarja, da je sporazum poln lukenj kot švicarski sir.
Türk o arbitražnem sporazumu