Dunja Jadrek Pensa - nova ustavna sodnica? Foto: Vrhovno sodišče RS
Dunja Jadrek Pensa - nova ustavna sodnica? Foto: Vrhovno sodišče RS
Ustavno sodišče
Za sodnika ustavnega sodišča je po zakonu lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in star najmanj 40 let. Državni zbor potrdi predsednikov predlog z vsaj 46 glasovi. Foto: BoBo
Danilo Türk
Danilo Türk ni izbral nobenega izmed prijavljenih kandidatov na razpis za ustavnega sodnika, ampak je izkoristi možnost izbire svojega kandidata. Foto: EPA
Predsednik izbral kandidatko za ustavno sodnico

"Predsednik je povedal, da od šestih kandidatov ni našel primernega in je iskal tudi zunaj. Našel je Dunjo Jadek Pensa," je po pogovoru pri predsedniku pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS-a Joško Godec.

Godec je dejal, da naj bi se Türk za Dunjo Jadek Pensa odločil zaradi mladosti drugih kandidatov. Nekateri so bili zelo mladi, nekateri pa niso izpolnjevali pogojev, je predsednika povzel Godec in dodal, da se je Türk za kandidatko odločil zaradi izkušenj, saj že dolgo dela na pravnem področju.

Kandidatka ima trenutno že podporo DeSUS-a in SNS-a
"Naša poslanske skupina je o teh stvareh razpravljala, vedno smo zavzeli stališče, da zelo težko negiramo inštitut predsednika države, in ne bomo naredili drugega kot to, da se bomo jutri na poslanski skupini s tem seznanili, in če bo potrebno, bomo ta predlog podprli. Lahko rečem, da ima v tem trenutku kandidatka podporo poslanske skupine DeSUS-a," je zagotovil Godec.

"Gre za gospo, ki je v nasprotju z drugimi malo starejša, malo pametnejša in ima tudi malo več izkušenj. Mi v principu nimamo nič proti tej kandidatki. Mislim, da bi bila dobra kandidatka. Upam le, da ne bo podlegla sedanji klimi v ustavnem sodišču, ki se postavlja nad vse, nad parlament in se ima za neposrednega Božjega namestnika na zemlji. Pričakovati je našo podporo," je še pred srečanjem s predsednikom povedal vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič.

Juri: Pravila dopuščajo takšno odločitev
"Seznanjeni smo bili s to odločitvijo, ki jo pravila dopuščajo. Jutri bo seja poslanske skupine in se bomo o tem odločili," je dejal vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri.

Tudi v poslanski skupini SD-ja bodo po besedah vodje poslanske skupine Dušana Kumra svoje stališče do kandidatke podali v torek.

Borut Sajovic je v imenu poslanskega kluba LDS-ja za MMC povedal, da bodo poslanci glede podpore kandidatki razpravljali v prihodnjih dneh in takrat bo tudi znana odločitev. Dodal je, da je po njegovem mnenju kandidatka primerna za ustavno sodnico, saj je "strokovnjakinja na področju gospodarskega prava, področja, ki do zdaj na ustavnem sodišču ni bilo pokrito".

Poslanska skupina SLS-a se bo do predlagane kandidatke za ustavno sodnico opredeljevala po tem, ko bo podan uradni predlog v DZ, so zapisali v izjavi za javnost. Mnenje Gvida Kresa, poslanca SLS-a, ki se je v imenu poslanske skupine udeležil pogovora pri predsedniku države, pa je, da je "v tem trenutku pomembno poudariti pomen ustavnega sodišča kot varuha slovenske ustave, česar se mora zavedati tudi državni zbor oziroma tisti poslanci, ki so nedavno izrekali težke besede zoper ustavno sodišče v primeru ustanovitve Občine Ankaran". Dodal je, da mora ustavni sodnik poleg profesionalnosti in izkušenj imeti tudi veliko zaupanje v stroki in med ljudmi, prav tako pa je priporočljivo, da v preteklosti ni bil na izpostavljenih političnih funkcijah.

V SDS-u in nepovezani poslanci še neodločeni
V poslanski skupini SDS-a o predlogu predsednika republike še niso razpravljali, so povedali za MMC, zato ni znano, ali bodo kandidatko podprli ali ne. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je sicer predsednika že v nedeljo obvestil, da se pogovorov ne bo udeležil, kot razlog pa je navedel nekatera Türkova pretekla ravnanja in izjave.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev se bo o kandidatki za ustavno sodnico odločila v torek. Franc Žnidaršič je poudaril, da jo podpira, saj meni, da je primernejša kandidatka od prijavljenih na razpis. Prepričan je tudi, da je strokovno bolj usposobljena od preostalih kandidatov.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli ter Laszlo Göncz se pogovora s predsednikom Türkom danes nista udeležila, zato se o kandidatki še nista izrekla.

Dunja Jadek Pensa kandidatka že leta 2007
Dunjo Jadek Pensa je leta 2007 za ustavno sodnico že predlagal takratni predsednik republike Janez Drnovšek. Poslanci je niso potrdili. Za kandidatko je takrat glasovalo 26 poslancev, 40 pa jih je bilo proti njenemu imenovanju.

Tratniku mandat potekel 24. maja
Izvoljeni kandidat bo nadomestil ustavnega sodnika Jožeta Tratnika, ki mu je devetletni mandat potekel že 24. maja, kandidat za njegovega naslednika, rektor primorske univerze Rado Bohinc, pa konec marca v DZ-ju ni dobil zadostne podpore.

Do izvolitve novega sodnika bo funkcijo opravljal Tratnik.

Prijavljenih je bilo šest kandidatov
Kandidati, ki so se prijavili na razpis, so bili nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, direktor Javnega zavoda Krajinski park Marko Starman, področni sekretar na Agenciji za trg vrednostnih papirjev Borut Stražišar, Rado Škofic in generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Predsednik izbral kandidatko za ustavno sodnico