Zavarovanje prek SMS-a je precej manj pregledno kot podpis pogodbe v živo. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovanje prek SMS-a je precej manj pregledno kot podpis pogodbe v živo. Foto: MMC RTV SLO

Očitno bo Janez moral za svoje turistično zavarovanje odšteti precej več denarja kot John, če pa bo na dopustu John imel neprijetnosti, bo kljub temu v bistveno boljšem položaju kot Janez.

Zveza potrošnikov Slovenije
Morje
Običajne nezgode, ki se zgodijo na morju, se nekoliko razlikujejo od najpogostejših pri planinarjenju. Zato je dobro ponudbe prilagoditi kraju počitnikovanja in načrtovanim dejavnostim. Foto: BoBo

Na zvezi so pripravili analizo slovenskih ponudb turističnih zavarovanj. Ponudniki vabijo z izjemno preprosto sklenitvijo, denimo s SMS-sporočilom tik pred odhodom na pot. Obenem paketne ponudbe nudijo širok nabor področij, s čimer dobi zavarovanec občutek dobrega pokritja.

ZPS priporoča povsem nasprotno prakso: vzemite si čas, ponudbe natančno preglejte in poskušajte prilagoditi lastnim potrebam. "Le z izbiro zavarovanja po meri vaših aktivnosti in počitniške destinacije boste v primeru težav ustrezno zavarovani," sporoča zveza.

Paket pomeni, da se z enim zavarovalniškim produktom zavarujete za primer bolezni, poškodb in drugih zdravstvenih težav v tujini, hkrati pa lahko paket vključuje tudi zavarovanje prtljage, nezgodno zavarovanje, zavarovanje odgovornosti, zavarovanje pravne zaščite in podobno. Široko kritje se zdi na prvi pogled smiselno, vprašanje pa je, ali je enako smiselno tudi po natančnejšem pregledu.

Togost in neprilagodljivost posamezniku
"Na ZPS-ju že leta opozarjamo na majhne zavarovalne vsote, ki v primeru takšnih in drugačnih nevšečnosti med počitnicami v tujini ne zagotavljajo zadostnega kritja. Dodatna težava je togost paketov, saj je skoraj nemogoče najti ponudbo, ki vključuje le kritja, ki jih želimo," izpostavlja Mojca Štrucl iz ZPS-ja.

Tudi dražja zavarovanja ne zagotavljajo dovolj
Turistično zavarovanje za tedenske počitnice v evropskih državah lahko v Sloveniji sklenete že za nekaj manj kot 10 evrov. Ti paketi običajno vključujejo zdravstveno zavarovanje z zavarovalnimi vsotami od 10.000 evrov do 25.000 evrov, nujne zobozdravstvene storitve do 100 evrov in le malo ali sploh nič drugega.

Za zavarovanje, pri katerem je zavarovalna vsota za zdravstvene storitve bistveno višja (od 100.000 do 250.000 evrov), boste morali odšteti 20 evrov ali več. Če želite še dodatna zavarovanja (prtljaga, nezgodna, odgovornost, pravna zaščita), vam nekateri paketi, ki pa so bistveno dražji (30 evrov in več za tedenske počitnice v evropskih državah), to omogočajo ali pa sploh ne. Tudi najdražji paketi vsebujejo številne omejitve zavarovalnih vsot – npr. nujne zobozdravstvene storitve do 300 evrov ali prtljaga do 200 evrov, poudarjajo na ZPS-ju.

Izbire pogosto ni mogoče preklicati
Pri izbiri zavarovanja se ni dobro prenagliti, za odločitev naj bo bistvena vsebina zavarovanja. "Še posebej, če se odločate za sklenitev zavarovanja na daljavo, kot denimo prek spleta, telefonskega klica ali SMS-sporočila, si pri kratkoročnih zavarovalnih pogodbah za potovanja in prtljago v trajanju manj kot en mesec ne morete premisliti. Pravica do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo, namreč za ta zavarovanja ne velja," opozarja Štruclova.

Angleži za nižjo ceno dobijo bistveno več
So pa na ZPS-ju s hitro primerjavo ponudbe turističnih zavarovanj v Sloveniji in na britanskem trgu ugotovili, da so zavarovalne vsote pri najugodnejših zavarovanjih najmanj 2,4 milijona evrov za zdravstvene storitve v Evropi, 1.850 evrov za zavarovanje prtljage in 4.000 evrov za odpoved potovanja. Najvišje kritje, ki so ga za tedenske počitnice v Evropi našli pri nas, znaša "borih" 250.000 evrov za zdravstvene storitve.

Pri tem britanski potrošniki plačujejo celo nižje premije: od 11 do 14 evrov manj kot pri nas. Kot poudarjajo na ZPS-ju, bo očitno Janez moral za svoje turistično zavarovanje odšteti precej več denarja kot John, če pa bo na dopustu John imel neprijetnosti, bo kljub temu v bistveno boljšem položaju kot Janez.



Očitno bo Janez moral za svoje turistično zavarovanje odšteti precej več denarja kot John, če pa bo na dopustu John imel neprijetnosti, bo kljub temu v bistveno boljšem položaju kot Janez.

Zveza potrošnikov Slovenije