Žiga Turk meni, da normativi niso nekaj, kar je absolutno. Foto: BoBo
Žiga Turk meni, da normativi niso nekaj, kar je absolutno. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Štrukelj napoveduje, da bodo, ob podpri ljudi, nadaljevali boj za ohranitev trenutnega sistema. Foto: BoBo
Sindikat vladi očitajo, da le varčuje
Vlada in sindikati že bližje

Vlada je v pogajanjih o varčevalnih ukrepih prišla relativno daleč, je po seji vlade ocenil minister za delo Andrej Vizjak. Zadnji predlog sindikatov glede plač je po njegovih besedah signal, da se velja pogajati naprej, manj optimističen pa je glede pogajanj o normativih v šolstvu.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je ministrovo izjavo, da na strani Sviza ni volje za kompromis, označil za žaljivo. Trditev Vizjaka je po njegovem mnenju del taktike, s katero naj bi se področje vzgoje, izobraževanja in znanosti poskušalo osamiti, če bo referendum.

Za znižanje, a za enako kakovost šolstva
Še enkrat je ponovil, da "so bili pripravljeni na znižanje plač pod pogojem, da se ne znižuje kakovost javnega šolstva, vrtcev in univerze". Preučili bodo tudi vse možnosti, da bi zaustavili "to poseganje v javno šolstvo", med drugim tudi ustavnost zakona o javnih financah, ki da v določenem obdobju ne upošteva kolektivnih pogodb. Dodal je, da bodo svoj boj nadaljevali, če jih bodo pri tem jasno podprli tudi državljani.

Vlada te dni večino prizadevanj usmerja v varčevanje. Pa bi lahko javnofinančni položaj izboljšala s še katerimi drugimi ukrepi, morda davčnimi? Davek na dodano vrednost so v obdobju krize zvišale številne članice Evropske unije; nepremičninski davek je povsem nared, a še vedno čaka v predalu; kaj je z davkom na prestiž? O vsem tem so govorili v oddaji Radia Slovenija Studio ob 17-ih. Vabljeni!

V okviru podskupine so se nadaljevala tudi pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov v šolstvu, a napredka ni bilo. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šolstvo Žiga Turk je po pogajanjih dejal, da je imel občutek, da so se sicer razšli v prijateljskem vzdušju, a to ni dovolj. Vladna stran je namreč še vedno pogrešala konkretne približevalne predloge.

"Če so standardi nedotakljivi, bo treba še bolj znižati plače"
Njegov vtis je, da sindikalna stran standarde in normative razume kot nedotakljive, kot "nekaj, kar se absolutno ne more spreminjati". Alternativa temu je po njegovih besedah večje znižanje plač v javnem sektorju, kar pomeni, da bo "več javnih uslužbencev, ki bodo slabo plačani".

V povezavi z morebitno uvedbo šolnin na univerzi minister pravi, da z nobenimi ukrepi ne uvaja šolnin, niti ne ustvarja pogojev za to uvedbo. Poudaril je še, da potekajo intenzivni pogovorih z rektorji univerz glede mogočih rezerv. Štrukelj pa je po pogajanjih ocenil, da so prekinili pogovore.

Sindikat vladi očitajo, da le varčuje
Vlada in sindikati že bližje