Sindikati so skušali ustvariti nejasnost, je prepričan minister za izobraževanje Žiga Turk. Foto: BoBo
Sindikati so skušali ustvariti nejasnost, je prepričan minister za izobraževanje Žiga Turk. Foto: BoBo

Poročali smo, da so v torek v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) kljub sporočilu ministrstva o umiku predloga sprememb napovedali, da zaradi tega ne bodo odstopili od stavke.
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je namreč dejal, da iz sporočila ni jasno, ali to pomeni, da minister vztraja pri spremembi normativov za vrtce in povečanimi obremenitvami vzgojiteljic, prav tako pa ni jasno, kaj je z višjimi šolami, dijaškimi domovi in otroki s posebnimi potrebami.
Ministra Turka zatorej sprašujejo: "Ali po umiku zaostrenih standardov in normativov za osnovne in srednje šole MIZKŠ in on kot pristojni minister še vedno vztraja pri zvišanju standardov in normativov za vrtce?"
Vrtci bodo odprti le za nujne primere
Ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča pa pozivajo, naj pojasni, ali so predlagane spremembe normativov in standardov še vedno predvidene tudi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ občin.
Iz Sviza so sporočili še, da bodo vrtci na dan stavke 23. januarja zaprti, starši pa bodo otroke v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi, v vrtec lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljalo nujno varstvo.
Turk: Sindikat dobro razume za kaj gre
Po besedah ministra Turka pa so sindikati "dobro razumeli, za kaj gre" pri spremembah in še enkrat poudaril, da so se na ministrstvu za umik odločili, ker je to le en del potrebnih ukrepov in ni popolnoma jasno, "ali bomo lahko izpeljali obe polovici tega kovanca".

Glede področja vrtcev minister odgovarja, da zakon piše ministrstvo za javno upravo in da so na ministrstvu za izobraževanje pri tem samo strokovno sodelovali. Pojasnil je, da so po posvetu z ravnatelji, starši in sindikatom ugotovili, da za kakovost dela v vrtcih ne bi bil dober ukrep, da bi ena vzgojiteljica delala nekaj časa v eni, nekaj časa pa v drugi skupini, o ostalem pa se bo po njegovih besedah moralo odločati ministrstvo za javno upravo.

Glede nižanja mase plač v javnem sektorju pa Turk odgovarja, da bi si vsi želeli, da bi bila masa plač večja, "ampak država, žal, za večjo maso plač nima sredstev".