Okoliščine o odhodu nekdanjega razvojnega ministra burijo duhove in nadzorne organe. Foto: RTV SLO
Okoliščine o odhodu nekdanjega razvojnega ministra burijo duhove in nadzorne organe. Foto: RTV SLO
Neven Borak
Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je primer zlorabe notranjih informacij pod drobnogled vzela že pred meseci, zatrjuje, da bo v primeru odkritja kaznivega dejanja zadeva predana tožilstvu. Foto: RTV SLO

V javnosti se pojavljajo špekulacije, da bi lahko skupina, odgovorna za pripravo vladnih reform, v kateri je sedelo 200 zunanjih sodelavcev vlade, zlorabila nekatere informacije o času in ceni prodaje nekaterih pomembnih družb v državni lasti.

Med takšnimi podjetji se omenja predvsem Telekom, katerega delnice bi lahko posamezniki, ki bi bili o njegovi vrednosti obveščeni pred drugimi, "parkirali" na kateri izmed borznoposredniških hiš in pozneje zaslužili z razliko v ceni.

Ob tem vprašanju so se pojavili tudi namigi o morebitni vpletenosti Jožeta P. Damijana, ki je v torek iz osebnih razlogov odstopil z mesta ministra, odgovornega za razvoj.

(Pre)tesna povezava z borzo?
Govorice utegne okrepiti dogajanje v zvezi z delnicami Telekoma, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev uvedla nadzor nad njihovim dogajanjem v preteklih devetih mesecih. Izsledki nadzora bodo znani konec tega tedna.

Prav tako naj bi bil Damijan tesno povezan z direktorjem borze Markom Simonetijem, ki pa je zanikal kakršno koli razpolaganje z notranjimi informacijami o privatizaciji Telekoma. Simoneti dodaja, da notranje informacije sploh ne morejo obstajati, saj glede na uradne izjave vlade odločitve o privatizaciji Telekoma očitno še niso bile sprejete.

Janša nima informacij
Vlada ve za nadzor agencije, je potrdil premier Janez Janša, vendar zatrjuje, da informacij o kakšnih neposrednih povezavah ali sumu, ki bi bremenili Damijana, niso dobili, je poročala TV Slovenija.

Premier vztraja, da projekt reform z odhodom ministra, ki se je na tem mestu obdržal le tri mesece, ni ogrožen, saj naj bi bil Jože P. Damijan zaslužen samo za njihov konceptualni del.

Odstop, h kateremu je po mnenju nekaterih prispevala tudi Damijanova politična neizkušenost, je vsekakor prišel ob nepravem trenutku, saj so pred vlado pogajanja s socialnimi partnerji in z opozicijo, ki je zavračala uvedbo enotne davčne stopnje.

Ta je veljala za del, ki je z implementacijo reform neločljivo povezan, čeprav premier Janša napoveduje, da je vlada pripravljena najti za javnost sprejemljivejšo rešitev za dosego cilja.