Zaradi ujme je večje povpraševanje po usposobljenih gozdarjih. Foto: BoBo
Zaradi ujme je večje povpraševanje po usposobljenih gozdarjih. Foto: BoBo

Razpis za javna dela naj bi bil objavljen v kratkem. Obseg sredstev bo prilagojen potrebam na terenu. Zgolj Zavod za gozdove Slovenije potrebuje več sto usposobljenih delavcev. Trenutno je jasno samo, da bo program trajal do konca leta 2015 in da bodo javna dela financirana v celoti.
"Za ta poseben program za delo v gozdovih ne bo omejitve glede trajanja brezposelnosti. Tam gre za druge zahteve, in sicer zdravstveno in fizično usposobljenost," je pojasnila vršilka dolžnosti generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič.
Povpraševanje presega ponudbo
Poleg razpisa javnih del so se na zavodu za zaposlovanje s srednjo gozdarsko in lesarsko šolo v Postojni dogovorili o 10-dnevnih tečajih, kjer bodo usposobili 300 novih gozdarjev sekačev. Program usposabljanja bo stal 300.000 evrov in ga bodo financirali iz sredstev aktivne politike zaposlovanja.

"Prijetno smo presenečeni, saj je interes med brezposelnimi še večji," je komentirala Batičeva. Kar pa seveda ni prav nič nenavadnega, saj je na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih skoraj 130.000 brezposelnih. Upajmo samo, da bodo ujmo znali izkoristiti tudi delodajalci, ki bi na ta račun zagotovo lahko ustvarili več novih delovnih mest.