Precej poškodovanih dreves bo odšlo na razrez v tujino. Foto: BoBo
Precej poškodovanih dreves bo odšlo na razrez v tujino. Foto: BoBo

Trenutna ocena je že precej natančna, je povedal vodja enote Milan Tretjak, še vedno pa so nekatere gozdne prometnice neprevozne, ponekod v višje ležečih območjih pa oglede terena ovira sneg. Prvotne ocene o površini poškodovanih gozdov tako ostajajo približno enake, to je 25.000 hektarjev, povečala pa se je ocena količine poškodovanega lesa, ki ga bo treba posekati.
Po najnovejših ocenah je tako poškodovanih okoli 130.000 kubičnih metrov iglavcev in okoli 50.000 kubičnih metrov listavcev. Največ lesa je poškodovanega na območju krajevnih enot Slovenj Gradec, Dravograd in Prevalje, je pojasnil, škoda pa po trenutnih ocenah znaša okoli pet milijonov evrov.

Sanacijski načrti v pripravi
Gozdarji že pripravljajo sanacijske načrte, ki bodo končani do začetka aprila, sanacija pa se je že začela. Odločbe za posek na omenjeni enoti že izdajajo in so osnova za začetek del, lastniki gozdov pa se morajo za izdajo odločb povezati z gozdarji na krajevnih enotah zavoda za gozdove, je razložil Tretjak. Zaradi precejšnje zasedenosti gozdarjev pa je dovolj tudi, da lastniki najbližjo krajevno enoto zavoda obvestijo, da so začeli sanacijo.

Najprej je treba ustrezno urediti gozdne prometnice in vlake ter vodotoke, potem pa je prva na vrsti sanacija iglavcev, predvsem zaradi nevarnosti razmnožitve podlubnikov. Sanacija iglavcev naj bi bila predvidoma končana do 15. maja letos, sanacija listavcev pa bo trajala dalj časa.

Les spet čez mejo
Tretjak pa je opozoril še na dejstvo, da bo veliko hlodov odpeljanih na razrez v tujino, kar bo še dodatno udarilo že tako šibko slovensko lesno industrijo. V letu 2012 je bilo iz Slovenije odpeljanega več kot 1,2 milijona kubičnih metrov lesa, za lani pa točnih številk še ni, a bo vsota zagotovo presegala 1,4 milijona kubičnih metrov.
Letno se samo iz Koroške po grobih ocenah na razrez v tujino odpelje od 80.000 do 90.000 kubičnih metrov lesa od skupno posekanih 300.000 kubičnih metrov, je še povedal Tretjak.