Vlada čaka še na ustavno presojo zakona o vladi, preden lahko uveljavi organizacijske spremembe javne uprave. Foto: BoBo
Vlada čaka še na ustavno presojo zakona o vladi, preden lahko uveljavi organizacijske spremembe javne uprave. Foto: BoBo
Senko Pličanič
Pličanič je potrdil ukinitev nekaterih uradov in služb. Foto: BoBo
Drago Ščernjavič
Drago Ščernjavič opozarja, da jih vlada ni seznanila z osnutkom zakona. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je tako držala obljubo in danes že omogočila vpogled v svoja gradiva, ki so bila nekaj časa nedostopna, na kar je včeraj opozoril poslanec SD-ja Janko Veber. V osnutku zakona o državni upravi je tako predvideno več organizacijskih sprememb.

Ministrstvo za delo bi po novem prevzelo še obveznosti urada za enake možnosti, gospodarskemu ministrstvu pa se bodo priključili še področje tehnologije, agencija za pošto in elektronske komunikacije ter urad za meroslovje.

Vladne zakonske predloge si lahko preberete tukaj

Znotraj gospodarskega resorja bo po novem tudi del službe za lokalno samoupravo, ki se nanaša na regionalni razvoj in evropske kohezijske politike. Služba za lokalno samoupravo pa bo del ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Tožilstvo bo prešlo pod notranje ministrstvo
Ukinjena bo tudi samostojna služba za podnebne spremembe in postala del ministrstva za okolje. V osnutku je še vedno predviden tudi prenos tožilstva pod notranje ministrstvo. Poleg tega pa vlada pod omenjeno ministrstvo želi prenesti še naloge urada za varovanje tajnih podatkov.

Precej širše pristojnosti bo imelo tudi novo ministrstvo za promet in infrastrukturo. Tako bo prevzelo pristojnosti za prostor, energetiko, rudarstvo, učinkovito rabo energije, elektronske komunikacije, pospeševanje informacijske družbe in usklajevanje dela na področju informacijske družbe.

Erjavec prevzema Gasparijev resor
T. i. superministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo namesto urada za narodnosti skrbelo za manjšine in Rome, prevzema pa tudi naloge urada za verske skupnosti. Zunanje ministrstvo novih večjih zadolžitev ne bo dobilo, saj se v ta resor prenaša le vladna služba za razvoj in evropske zadeve.
Sindikati opozarjajo, da jim vlada ni poslala besedila zakonskega osnutka
Na zakonski osnutek so se odzvali tudi v Sindikatu državnih organov. Opozarjajo, da jih ministrstvo za pravosodje in javno upravo ni seznanilo s predlogom zakona o javni upravi, prav tako pa vlada ni navedla, "kolikšno število zaposlenih zajemajo navedene spremembe in kakšni bodo še drugi učinki navedene reorganizacije".
Vlado pozivajo, naj v prihodnje reprezentativnemu sindikatu omogoči pravočasno seznanitev s spremembami in razumen rok za oblikovanje mnenja k spremembam akta o sistemizaciji.
Pličanič: Zaposleni bodo prerazporejeni
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po seji vlade pojasnil, da je vlada sprejela še izhodišča za nadaljnjo reorganizacijo in racionalizacijo širšega javnega sektorja. Po njegovih besedah bodo podvajanje služb, ki se je pojavilo ob združitvi nekaterih ministrstev, odpravili, sledila pa bo podzakonska regulativa za racionalizacijo teh združenih resorjev.

Potrdil je, da bodo ukinili urad za enake možnosti, urad za narodnosti, urad za verske skupnosti in službo vlade za podnebne spremembe. Zaposleni z uradov in iz služb, ki se bodo združili, bodo po Pličaničevih besedah prerazporejeni na druga delovna mesta, odpuščanje pa bo zadnji ukrep.
O tožilstvu oziroma o tem, katero ministrstvo bo imelo pristojnost nad njim, niso konkretneje razpravljali, je dodal in pojasnil, da je to predmet koalicijskih pogovorov.