V ljubljanski Cukrarni smo govorci obeh podkastov pred publiko združili moči v skupni epizodi.

Aleš Kocjan, Andraž Zorko, Antiša Korljan, Aljaž Pengov Bitenc, Tanja Starič. Foto: Radio Slovenija/Maruša Kerec
Aleš Kocjan, Andraž Zorko, Antiša Korljan, Aljaž Pengov Bitenc, Tanja Starič. Foto: Radio Slovenija/Maruša Kerec

V ospredju razprave so bile zlasti bližajoče se predsedniške volitve, pred katerimi za RTV Slovenija javnomnenjski utrip meri agencija Valicon, katere direktor Andraž Zorko je tudi eden izmed ustvarjalcev LD;GD. Kot je uvodoma pojasnil, je na predsedniških volitvah dinamika javnomnenjskih gibanj drugačna kot na parlamentarnih, zato se trend oblikuje drugače in pozneje. "Ta hip imamo šele dober teden končen seznam kandidatov, zato so bile meritve pred tem manj pomembne. Ne le zato, ker še ni bilo povsem jasno, kdo vse bo kandidiral, ampak tudi zato, ker se volivci še ne sprašujejo, koga bi volili," pravi Zorko. To je torej vprašanje možnih večjih preobratov. Lestvice kažejo, kot da je vse skupaj odločeno, a pomembno še lahko na končni izid vplivajo neodločeni volivci, pri katerih je tudi največ teh, ki jim je najbližje Nataša Pirc Musar.

V živo z LD;GD iz Avdiofestivala

Zgodovina kaže, da vloga žrtve ni najslabša

Trenutni podatki kažejo na najbolj zanesljiv spopad Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja v drugem krogu. Glede na to, da je prvi krog precej blizu, bi se zdaj moralo nekaj zgoditi in se tudi je – zaiskrilo se je med Milanom Brglezom, kandidatom Socialnih demokratov in Gibanja Svoboda, ki lovi drugi krog, in Natašo Pirc Musar, ki ravno tako nagovarja levosredinsko volilno bazo, a je pred Brglezom za zdaj v precejšnji prednosti. Novinar, komentator Antiša Korljan, soustvarjalec podkasta LD;GD, je menil, da je v Sloveniji raven politične kulture strmo padla, kar je tudi posledica ostrih spopadov med posameznimi kandidati. Poudaril je, da sta ključna tekmeca prvega kroga predsedniških volitev Pirc Musar in Brglez, in spomnil na predsedniške volitve, na katerih je bil Milan Kučan v času kampanje napadan z vseh strani in se je znašel v vlogi žrtve, kar je uspešno sprejel in zmagal v prvem krogu. "Zato se sprašujem, ali napadi Natašo Pirc Musar krepijo ali ji koristijo. Vse bolj kaže, da ji utegne koristiti, saj je nenehna tarča – zlasti določenih medijev."

Temeljno vodilo kampanje: na soočenjih brez napak

Urednik Radia Kaos Aljaž Pengov Bitenc, skupaj z Natašo Briški gostitelj podkastov Metin čaj, Evropska četrt in LD;GD, pa je menil, da v dozdajšnjih soočenjih še nismo videli kapitalnih napak katerega od kandidatov ali kandidatk, temveč za zdaj le kak manjši zdrs. Temeljno vodilo na soočenjih, ki so pomemben ali celo najpomembnejši del kampanje, je po njegovem mnenju narediti čim manj ali nič napak. "In resne napake še ni nihče naredil. Obstaja sicer nekaj zdrsov. Brglezu je na primer ušlo, da je plebiscit še pomembnejši od narodnoosvobodilnega boja, kar morda njegovim volivcem ne bo všeč. Tudi Nataša Pirc Musar je bila v kakšnem odgovoru manj prepričljiva. Toda resne napake, ki bi sprožila plaz, še nismo videli v soočenjih. Računam, da je več možnosti za napake v nadaljevanju, ko bo tempo kampanje višji."

Raziskovalec javnega mnenja Zorko je drzno stavil, da bo v drugem krogu zmagovalec nasprotnik Anžeta Logarja. Zadnja raziskava Valicona, ki jo agencija izvaja za RTV, sicer kaže, da je neopredeljenih volivcev približno četrtina. Ti anketiranci so v Valiconovi anketi povprašani tudi, kdo jim je med kandidati najbližje. In med temi potencialnimi volivci je po podatkih Valicona v občutni prednosti pred vsemi drugimi Nataša Pirc Musar, kar pomeni, da utegne dobiti tudi prestižno bitko prvega kroga, a je na njej, da te volivce privabi na volišča.