Marijan Hrvatin je po pravnomočni obsodbi za nagrado dobil službo v kabinetu ministra Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO
Marijan Hrvatin je po pravnomočni obsodbi za nagrado dobil službo v kabinetu ministra Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zvonko Černač in predstavniki SŽ
V koprskem odboru ne vedo, zakaj ima Hrvatin tako močno podporo ljubljanske centrale. Foto: BoBo

"Gospod Hrvatin je bil pred kratkim pravnomočno obsojen zaradi neupravičene prilastitve premoženjske koristi. Ne glede na višino koristi je bilo dejanje nedvomno moralno, etično in tudi politično nesprejemljivo. Nesprejemljivost takega dejanja pa se samo še stopnjuje z dejstvom, da Hrvatin v tem trenutku zaseda mesto predsednika SDS Koper.
Prav gotovo mora tak položaj zasedati oseba s čisto preteklostjo in visoko moralno integriteto. Opisanih lastnosti pa g. Hrvatin nikakor ne pooseblja, prej nasprotno. Zato menimo, da je predlog upravičen in utemeljen."
Tako se glasi dopis dela članstva koprskega SDS-a, ki so ga skupaj z 51 podpisi popoldne izročili pristojnim organom stranke. Znotraj koprskega odbora vre že dolgo, razkol je zdaj, kot kaže, tako velik, da je odneslo pokrov lonca. Marijan Hrvatin, od jeseni 2011 na čelu koprskega SDS-a, si je po mnenju nekaterih članov v zadnjem času nabral preveč negativne prtljage, da bi jih lahko še naprej dostojno zastopal.
Hrvatin je bil namreč lani aprila obsojen na štirimesečno pogojno zaporno kazen, ker je s plačilno kartico uprave za pomorstvo, kjer je bil zaposlen, točil gorivo v zasebni avtomobil. Takrat so ga odpustili, a ga je pozneje strankarska centrala vzela v bran.
Po obsodbi ga je vlada celo imenovala za vršilca dolžnosti direktorja uprave, nato mu ni uspel naskok na direktorsko mesto uprave, zdaj pa je zaposlen na Černačevem ministrstvu. Zaupali so mu skrb za poglabljanje vplovnih poti v Luko. Službene obveznosti je kmalu po zaposlitvi za nedoločen čas spet začel opravljati v prostorih Uprave za pomorstvo v Kopru.

Kvorum trikrat presežen
"Izključitev iz stranke zahtevamo iz moralnih razlogov. Veliko članov je poštenih in s tem smo hoteli povedati, da ima stranka poštene namene, zlasti tu na Obali," razloge navaja član izvršilnega odbora SDS-a Koper Tom Vigini.

Izključitev Hrvatina podpira skoraj četrtina koprskih članov. "Odziv je neverjeten, vsi, ki smo jih vprašali in se potem podpisali, so bili takoj za izključitev," dodaja Vigini. "Glede na to, da je bilo potrebno število podpisov trikrat preseženo, ne vidim razloga, da do izključitve ne bi prišlo," razlaga Štefan Kocjančič, član SDS-a in koprski mestni svetnik.
Veliki Marijan, veliki samovoljnež?
Hrvatinu pa želijo pokazati vrata še iz drugih razlogov. V stranki naj ne bi bil priljubljen tudi zaradi samovoljnega vodenja. "Stranko vodi avtoritarno, ali si z njim ali proti njemu," razkriva Tom Vigini. Kocjančič pa naj bi v nemilost padel po tem, ko je na listi SDS-a kandidiral za koprskega župana.
"Imam neuradne informacije, da se Hrvatin že nekaj časa trudi za mojo izključitev. Kaznovati me hoče, ker sem se kot mestni svetnik zoperstavil prejšnjemu proračunu. Na vsak način je hotel preprečiti, da bi govoril ali ravnal brez njegovega privoljenja," zatrjuje Kocijančič.

Ženske ga nočejo več srečati
"Ne dovoli nam misliti s svojo glavo. Stavili smo nanj, imeli smo ga za velikega Marijana, zdaj, ko smo člane spraševali, pa se je izkazalo, da ga ne marajo. On ima dva, tri lojalne podpornike okoli sebe in to je to," pravi podpisnica zahteve, podpredsednica ženskega odbora Bernarda Pušnar.

"Sem bila samo na dveh sejah izvršilnega odbora, in kar sem tam videla in slišala, je bilo dovolj. Ni dovolil nobene razprave, imel je že pripravljen program, kar je rekel, so nato vsi potrdili," domnevno avtoritarno vodenje odbora opisuje Pušnarjeva.
"V ženskem odboru stranke smo izpeljale številne uspešne humanitarne akcije. Vedno je kaj našel, nič ni bilo dovolj dobro, kar ni zraslo na njegovem zelniku. Celo vrgel nas je iz pisarne in vzel ključe. Nismo smele prihajati in delati, če on ni dovolil in če ni bilo po njegovo. Ne maram ga, niti srečati ga ne želim več, ker se mi zdi, da ni človek, res ne," ogorčeno pravi Pušnarjeva.
V centrali komentirajo samo pravnomočne postopke
V krogih, v katerih se giblje, Hrvatin sicer že od izbruha bencinske afere razlaga, kako v strankarski centrali uživa popolno zaupanje in podporo. "Ne najdem besed, res ne vem, zakaj ga v Ljubljani tako podpirajo. Ker če je naredil tako dejanje, bi moral zaradi morale odstopiti," se sprašuje Pušnarjeva.

Hrvatin se na naše številne klice danes ni odzival, iz vrha stranke SDS pa so na naše vprašanje glede zahteve nekaterih članov za izključitev Hrvatina odgovorili, da "postopkov ali hipotetičnih postopkov, ki potekajo ali bi lahko potekali pred nadzornimi ali drugimi organi stranke, ne komentirajo do njihove pravnomočnosti".

Hrvatin naj bi sicer takoj po tem, ko je izvedel za zahtevo po njegovi izključitvi iz stranke, pohitel z razlago, da je akcija 51 podpisnikov bolj kot zoper njega uperjena zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo in aktualne razmere v vladi, vendar pobudniki izključitve to odločno zanikajo.

Eugenija Carl, TV Slovenija