Harij Furlan je bil zaradi ravnanja v primeru Tovšak pod drobnogledom Državnotožilskega sveta. Foto: BoBo
Harij Furlan je bil zaradi ravnanja v primeru Tovšak pod drobnogledom Državnotožilskega sveta. Foto: BoBo
Krivca za izginotje Tovšakove še naprej ni

Glede na ugotovitve ni potrebe za morebitne nadaljnje ukrepe zoper Furlana, so v odzivu na oceno zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Temu po njihovih navedbah nenazadnje pritrjuje tudi potek sodnih postopkov v zadevi Tovšak, kjer se kazenski postopek zoper Hildo Tovšak pred pristojnim sodiščem nadaljuje, dva soobtožena pa sta krivdo že priznala.

Izdelavo ocene je sicer zahteval prvi tožilec Zvonko Fišer, ko se je izkazalo, da se je pri izreku pripora za Hildo Tovšak zgodila napaka in da je bil pripor zato neupravičen. Znano je, da so Tovšakovo priprli konec februarja zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, za kar je predvidena zaporna kazen do petih let.
A tožilstvo je 12. aprila spremenilo pravno kvalifikacijo v zahtevi za preiskavo v milejšo obliko kaznivega dejanja, s čimer je zadeva prešla v pristojnost okrajnega sodišča, v teh primerih pa pripor lahko traja največ 15 dni.
Tovšakovo nezakonito pustili v priporu
Ker je bila Tovšakova ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni, bi moralo tožilstvo za njegovo nadaljevanje vložiti obtožni akt, česar pa ni storilo. Zato je senat mariborskega sodišča Tovšakovi 17. maja pripor odpravil. Tovšakova je na državno pravobranilstvo zaradi neupravičenega pripora že naslovila odškodninski zahtevek za plačilo 16.350 evrov.

V Državnotožilskem svetu so tako opravili oceno tožilske službe, ki temelji na ugotovitvah poročila o strokovnem nadzoru nad Furlanovim delom v zadevi Tovšak in na ugotovitvah poročila o pregledu njegovega dela med 1. julijem 2012 in 1. julijem 2013.

Zajemal je oceno zakonitosti dela, pravočasnosti reševanja zadev, smotrnosti porabe procesnih pooblastil in možnosti, pravilnosti strokovnih odločitev, ustreznosti pisnih aktov, urejenosti spisov in pisarniškega poslovanja ter primere dobre prakse. Poročilo je pripravil oddelek za izobraževanje in strokovni nadzor vrhovnega državnega tožilstva.

Na torkovi seji so nato sprejeli sklep, da Furlan ustreza tožilski službi, je poročal časnik Delo, informacijo pa so za STA potrdili tudi na svetu.

Tudi Masleša zahteval izdelavo ocene za sodnico
Zaradi zapleta pa je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zahteval izdelavo ocene sodniške službe za preiskovalno sodnico, ki bi morala Tovšakovi pripor odpraviti po službeni dolžnosti. Personalni svet mariborskega višjega sodišča je v oceni sodniške službe ugotovil, da preiskovalna sodnica ni storila velike strokovne napake in izpolnjuje pogoje za napredovanje.

Krivca za izginotje Tovšakove še naprej ni