Alojzij Uran (desno) mora nemudoma zapustiti Slovenijo, o razlogih se še vedno ne ve nič, Franc Kramberger (na sliki levo) pa se je v zasebnost umaknil že junija. Foto: BoBo
Alojzij Uran (desno) mora nemudoma zapustiti Slovenijo, o razlogih se še vedno ne ve nič, Franc Kramberger (na sliki levo) pa se je v zasebnost umaknil že junija. Foto: BoBo
obvestilo
Obvestilo o Uranovem odhodu, objavljenem na spetnih straneh župnije. Foto: MMC RTV SLO
Podpora Alojzu Uranu na Facebooku
V podporo Alojzu Uranu se krepi tudi skupina v njegovo podporo na spletnem omrežju Facebook. Foto: Facebook
Alojzij Uran je moral zapustiti domovino

Upokojeni ljubljanski nadškof Uran mora po dekretu iz Rima zapustiti Slovenijo. Zakaj, je še skrivnost, prav tako kraj, kamor odhaja. Se je pa iz mariborske nadškofije že junija umaknil Kramberger.

V nedeljskih Oznanilih Župnije sv. Jakoba ob Savi je župnik Vlado Bizant, ki je sorodnik nadškofa Alojzija Urana, sporočil, da mora upokojeni ljubljanski nadškof po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu čim prej zapustiti Slovenijo, je poročal časnik Dnevnik.

Dodatnih pojasnil še ni. "Kakor smo v zadnjem času že večkrat pojasnili, nazadnje tudi na novinarski konferenci, ki je 8. maja 2012 potekala v Ljubljani, gre v primeru nekdanjega ljubljanskega nadškofa msgr. Alojza Urana za dogovore, ki so potekali med njim in ustreznimi organi Apostolskega sedeža. Nadškofija Ljubljana kakor tudi Slovenska škofovska konferenca nista seznanjeni z vsebino teh dogovorov in nista pristojni, da bi zadevo komentirali," so na naša poizvedovanja odgovorili na nadškofiji.

Apostolska nunciatura brez natančnih odgovorov
Uran za zdaj za izjave ni dosegljiv, na Apostolski nunciaturi pa natančnih odgovorov glede napotitve Urana v tujino niso dajali. Za to je pristojen nuncij Juliusz Janusz, ki pa je na dopustu. So pa pojasnili, da ne gre za nič novega in da je nuncij vse povedal že pred časom.

Razloge za napotitev Urana v tujino so namreč nekateri povezali s posledicami finančnega zloma Nadškofije Maribor, o tej temi je pa je na začetku julija v pogovoru za Radio Ognjišče Januzs dejal, da so priporočila "dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti". "Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje, in ne nuncij," je povedal v pogovoru.

Nadškofijo Kramberger že zapustil
Na Nadškofiji Maribor so za STA potrdili, da je nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Franc Kramberger. Kot so pojasnili, se je upokojeni nadškof po pogovoru z apostolskim nuncijem odločil, "da je v konkretni situaciji, v kateri se je znašla mariborska nadškofija, bolje za upokojenega nadškofa, da se umakne v zasebno življenje". Kramberger je zdaj v Domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Tja je odšel sredi junija.

Da so za njegov umik posebni razlogi, nakazuje tudi to, da na nadškofiji ostaja denimo prav tako upokojeni nadškof Jožef Smej. Zanj namreč "ni razlogov, da bi se moral umakniti v zasebno življenje", so navedli na Nadškofiji Maribor.

"Uran ne odhaja zaradi domnevnega očetovstva"
Sicer pa so se v Uranovem primeru pogosto pojavljale govorice o njegovem domnevnem očetovstvu. Župnik Bizant je v Oznanilih v imenu nadškofa spet odločno zavrnil tudi te govorice. Pojasnil je še, da se o objavi novice ni posvetoval s Stresom, in dodal, da za vse zapisano v Oznanilih nosi odgovornost župnik, torej on sam.

Po poročanju TV Slovenija se je sicer med lokacijami, kamor naj bi se Uran preselil, omenjal Pulj na Hrvaškem, v zadnjem času pa Trst.

Skupina v podporo na družabnem omrežju
V podporo Uranu se krepi tudi skupina na spletnem omrežju Facebook - večina vključenih se sprašuje, zakaj je bil nadškof umaknjen, zaslediti pa je tudi vprašanja, zakaj tudi katoliški mediji o tem molčijo.

Alojzij Uran je moral zapustiti domovino