Ustavno sodišče ni odločilo v prid policijskega sindikata. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ustavno sodišče ni odločilo v prid policijskega sindikata. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ustavni sodniki so na današnji seji zavrnili predlog Policijskega sindikata Slovenije za začasno zadržanje nekaterih členov zakona za uravnoteženje javnih financ.
Policijski sindikat Slovenije je sicer predlagal začasno zadržanje 188. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki za javne uslužbence ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev starostne pokojnine določa prenehanje pogodbe o zaposlitvi.

Policijski sindikat Slovenije sta zmotila tudi 246. člen in 176. člen zakona. Prvi določa prenehanje pogodbe o zaposlitvi za tiste, ki so pogoje za upokojitev izpolnili pred uveljavitvijo zakona, drugi pa predvideva znižanje regresa za nekatere javne uslužbence. Nezadovoljni so tudi z 235. členom zakona.

Ta določa, da se javnim uslužbencem in funkcionarjem preneha izplačevati razlika do zneska plače, določenega po predpisih in kolektivnih pogodbah na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Členi gredo v nos javnim uslužbencem
Zahtevo za presojo ustavnosti nekaterih istih členov so pred nekaj tedni zahtevale še druge organizacije, med njimi RTV Slovenija, varuhinja človekovih pravic, Sindikat policistov Slovenije ter Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev.

A sodišče je tudi tokrat zavrnilo pobudo z isto obrazložitvijo, in sicer da lahko ustavno sodišče zadrži izvršitev predpisa le, če bi zaradi njegovega izvajanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.