Večje kose so, potem ko so jih s helikopterjem prepeljali v bazo, še razrezali, da so jih lahko odpeljali s tovornjaki korziške komunale. Foto: Franc Oderlap, GRS
Večje kose so, potem ko so jih s helikopterjem prepeljali v bazo, še razrezali, da so jih lahko odpeljali s tovornjaki korziške komunale. Foto: Franc Oderlap, GRS
Poškodovana reševalca z dovoljenjem zdravnika že delata. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah vodje operacije Bojana Kopača na prevoz v bazo čaka še tri tone ostankov letala. Po prevozu v bazo morajo večje kose še dodatno razžagati, saj korziške komunalne službe nimajo dovolj velikih tovornjakov za prevoz.

Pospravljanje večjih kosov se končuje, zdaj pa bo vseh 45 reševalcev še nekajkrat pregledalo celoten teren. Hkrati bodo pobirali še manjše kose razbitin, da bi goro čim bolj počistili, pravi Kopač. Ob pregledu so sicer napovedali, da je treba odstraniti od 27 do 28 ton razbitin.

Vreme neprijazno do reševalcev
Ekipa ima težave z vremenom, saj zaradi dežja v ponedeljek in torek niso delali. Vreme je preprečilo vzlet helikopterja, zaradi spolzkosti terena, pa vodja odprave ni želel tvegati morebitnih poškodb članov odprave. Vreme se je v sredo izboljšalo, zato delo zdaj nadaljujejo in predvidevajo, da bodo končali v roku. Tudi oba reševalca, ki sta se v preteklih dneh poškodovala, z dovoljenjem zdravnika že delata.

Kopač se je pogovarjal tudi z županom Ajaccia, ki mu je povedal, da tako obilnega dežja v maju ne pomnijo. "Kot da nam gora ne bi pustila, da odstranimo, kar je že 27 let ležalo tu," je dejal Kopač. Novih posmrtnih odtankov niso našli.

Kopač se je z županom pogovarjal tudi o sklepni slovesnosti, ki naj bi bila 31. maja in pri kateri naj bi bila pripravljena sodelovati tudi francoska stran.

Skupina reševalcev je na Korziko odpotovala, da bi odstranila razbitine letala, ki je 1. decembra 1981 s krilom zadelo v goro San Pietro in strmoglavilo. Umrlo je vseh 180 potnikov in članov posadke.

A.K.K.