Na DVK-ju bodo poskušali opozorila Ovseja čim prej prenesti v prakso. Foto: BoBo
Na DVK-ju bodo poskušali opozorila Ovseja čim prej prenesti v prakso. Foto: BoBo

Po besedah direktorja Državne volilne komisije (DVK) Dušana Vučka bodo končno poročilo urada Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) obravnavali na eni od prihodnjih sej.
Ob tem je še zatrdil, da bo DVK v prihodnje storil vse, kar je v njegovi moči oziroma pristojnosti, da se priporočila ODIHR-ja čim prej uveljavijo v praksi.

DVK in ministrstvo za delo s skupnimi spremembami
Sicer je ODIHR v poročilu med drugim izpostavil, da slovenska zakonodaja invalidom omogoča sodelovanje na volitvah, a izvedeni ukrepi ne zagotavljajo vedno diskretnosti oddajanja glasov, hkrati pa jim tudi volišča niso vedno dostopna.

Vučko je poudaril, da se je služba DVK-ja prejšnji mesec že povezala z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve oziroma s pristojnim uradom za invalide. Tako bodo skupaj pripravili predlog rešitev, ki bodo izboljšali možnost uresničevanja volilne pravice invalidov tako na zakonodajni ravni kot v praksi, je navedel.

Dober pravni okvir, a pomanjkljivosti ostajajo
ODIHR je namreč decembra lani nadziral predčasne državnozborske volitve v Sloveniji, Ovse pa je poročilo objavil v torek. V poročilu sicer ugotavljajo, da ima Slovenija dober pravni okvir za zagotavljanje izvedbe demokratičnih volitev, a so opozorili tudi na nekaj pomanjkljivosti.

Poleg problematike invalidov so bili med drugim kritični do ureditve glede financiranja strank in volilne kampanje. Po mnenju opazovalcev ODIHR je sistem netransparenten, hkrati pa tudi ni zagotovljenega instituta, ki bi bil pristojen za temeljit nadzor financiranja.